Hogyan védekezzünk a betörők ellen?

Ha mások javainak törvénytelen megszerzéséről van szó, végtelen a betörők fantáziája és eszköztára. Tuti tipp nincs, de azért megnehezíthetjük a dolgukat!

A hatékony betörésvédelem több okból is fontos:

Nemcsak azért, hogy megnehezítsük a nem kívánt személyek besurranását, hanem azért is, hogy ha mégis megtörtént a baj, akkor lehetőség szerint minél inkább csökkenjen a tényleges kárunk. Hiába kötünk ugyanis biztosítást a lakásban található értékekre, ha utóbb a biztosító azzal az indokkal utasítja el a fizetést, hogy a földszinti lakás üvegablaka a legnagyobb jóindulattal sem tekinthető elégséges védelemnek. Szerezzünk be tehát olyan eszközöket, és szereljük fel olyan zárakkal a lakást, amit egy vicces kedvében lévő, haverok előtt felvágni akaró ifjoncot már a szándéktól is eltérít, és nyugodt szívvel mondhassuk: az elvárható védelemről gondoskodtunk.

riasztó

Igenám, de mi számít elvárható védelemnek? Nézzük például a leggyakoribb csalit, ami a betörőket vonzza: a pénz és az ékszerek. Bármennyire is azt hisszük, megtaláltuk a szupertitkos rejtekhelyet, ahol eszébe sem jutna senkinek keresni – higgyék el, a betörőlogika egészen más, mint a naiv „áldozatoké”, ők pont ott fogják először megnézni, ahol a tisztességes átlagember utoljára. A kis méretű értékeket jobb egy megbízható széfbe rejteni, ami igaz, hogy nem dugható a párnahuzatba, de sokáig tart kinyitni, ezért valószínűleg nem fog vele a betörő bajlódni.

Nem árt, ha ezen tevékenysége közben már el is indul az ügyeletes őrjárat a lakásunk felé, ehhez már néhány tízezer forintért kiépíthető a lakáson belüli riasztórendszer mozgásérzékelőkkel, ajtó- és ablaknyitás-érzékelővel, valamint egy kültéri szirénával. Még hatékonyabb, ha nemcsak a szomszédok hathatós közreműködésében bízunk, hanem a rendszert beköttetjük valamelyik távfelügyeleti cég hálózatába, bár ezzel kapcsolatban megoszlanak a tapasztalatok: a nagyobb városokban érdemes utánajárni, helyileg hol van az ügyelet, csúcsforgalomban is odaérnek-e 5-8 perc alatt (ennyi idő elegendő a betörőnek, hogy elvigye a legfontosabb értékeket és el is tudjon tűnni). Praktikus az úgynevezett néma riasztást kérni, amikor a helyszínen nem szólal meg a sziréna, így a betörő nem tudhatja, hogy a hatóság már úton van.

Ha nem bízunk a távfelügyeleti szervek éberségében, magunk is megfigyelés alatt tarthatjuk lakásunkat egy IP-kamera segítségével. Van, amit csak simán egy távoli helyről elérhetünk internet-kapcsolattal, és van, amelyik rögzíti is a lakásban zajló eseményeket, az okosabb típusok csak mozgásra indítják el a felvételt, még jobb esetben nem a kamera rögzíti a képeket, hanem egy távolabbi szerkezet, így a kamera széttörése esetén is megmarad a bizonyíték. Ha szeretnénk megtréfálni a betörőinket, csatlakoztathatunk egy apró mikrofont a kamerához, így amikor a rendszer jelzést küld a behatolásról, képzeljék csak el, hogyan reagálnak hívatlan barátaink, amikor meghallják: hideg, hideg, langyos…

Ne feledkezzünk meg azonban egy fontos tényezőről: a fentebb felsorolt eszközök nem akadályozzák meg a betörést, csak időben figyelmeztetnek a baj megtörténtére. Arról, hogy ezt az egészet – vagyis a betörő bejutását a lakásba – hogyan akadályozhatjuk meg, a héten részletesebben írunk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index