Hogyan vásároljunk és tároljunk zsenge babot?

A piacon mindenképp fényes felszínű, élénk színű, nyomásnak ellenálló babot válasszunk.

A tompa fényű, bágyadt hüvelyek régebbi szedésre utalnak. Néhány kicsiny barnás folt elfogadható; vizenyős, szabálytalan kiterjedésű, barnás-sárgás foltok a rothadás jelei.
Fejtősbab: a zacskóba csomagolt babot figyelemmel forgassuk át, ne válasszunk olyat, amelyben a szemek töppedtek vagy penészesek.
A babot mosás nélkül, laza nejlonzacskóban két-három napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben. Tárolás alatt számítanunk kell szálkásodásra és a magas víztartalom miatt penészedésre is.

US-ECONOMY-FOOD
A zöldbab a konyhában

Felhasználás előtt a zöldbabhüvelyek két végét levágjuk vagy lecsípjük.

A babféléket csakis hőkezelés után szabad fogyasztani. A zöldbabot általában zsiradékon, kevés vízben pároljuk, és tovább hasznosítjuk, esetleg levesben főzzük meg. A fejtett bab gyakran kerül salátába, levesbe, gabona alapú kásákba.

A zöldbab íze kedvezően találkozik a gombáéval, de illik halakhoz és burgonyához, főtt marhahúshoz is. Pároltan köretként kínálhatjuk: pirított mandulával megszórva. Sült paprikacsíkokkal, fokhagymával kiegészítve finom olíva olajas salátát készíthetünk.

Forrás: