Gyártsunk csokitojást házilag

Szeretnéd pontosan tudni, miből van a csokitojás, amit húsvétkor ajándékozol? Vegyél 50 deka jó minőségű csokoládét és néhány tojásformát! Már csak egy ecsetre és egy edényre van szükség a házi csokigyárhoz!

Olvasztás

A csokoládét 25 dekás adagokban tedd egy mikróban is használható tálkába. Közepes hőfokon melegítsd 1 percig. Jól keverd meg. Tedd vissza a mikróba fél perces időközökre, közben mindig keverd meg, amíg teljesen el nem olvad. Hagyományos módszer: egy nagyobb lábasba tegyél vizet, forrald fel a tűzhelyen. A csokit kockákra törve tedd egy kisebb lábosba, azt pedig helyezd a forró víz fölé. A folyamatos kevergetés itt sem maradhat el.

Tömör tojások

Tölts a tojásformákba olvasztott csokoládét egy kiskanállal. Óvatosan ütögesd a formákat a konyhapulthoz, hogy a légbuborékokat eltüntesd. 10 percre hűtsd be őket, amíg minden nedves folt el nem tűnik a tojásokról, a formák pedig deresek nem lesznek. 50 deka csoki kábé 6 nagy tömör tojáshoz elég.

Üreges tojások

Ha üreges tojásokat szeretnél csinálni, bőségesen kend ki a formákat csokival egy tiszta, másra még nem használt ecset segítségével. Akkor jó, ha a formák színe már sehol nem látszik. Hűtsd be őket, amíg meg nem szilárdulnak. Ha a formákat gyengéden a konyhapulthoz ütögeted, könnyebben kiveheted belőlük a tojásokat. Megtöltheted őket színes tojáscukorral, drazséval vagy bonbonnal.

Ragasztás

Ha a fél tojásokból egészet szeretnél csinálni, olvasztott csokival kend meg a lapos oldalukat, majd óvatosan illeszd össze a két felet. Egy másik módszer: tedd a fél tojásokat lapos oldalukkal lefelé egy forró tepsire, hogy kissé megolvadjanak, majd illessz össze kettőt-kettőt.

Tippek:

A tojásformákat elegendő meleg vízzel elmosni. Ne használj mosogatószert, és ne tedd őket a mosogatógépbe. A forró víz is csak árthat nekik.

Ha a csokit a mikróban olvasztod meg, csalóka lehet, hogy felmelegítve is megtartja eredeti formáját. Ezért gyakran keverd meg, hogy ne égjen oda.

Ha forró víz fölött, edényben olvasztod a csokoládét, vigyázz, hogy az edény alja ne érjen bele a vízbe, mivel így a csoki odakozmálhat.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.