Egészséges lehet a csokoládé? Mit mond az FDA?

A napokban az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) bejelentette, hogy nem próbálja megakadályozni, hogy a gyártók bizonyos állításokat tegyenek a kakaóflavanolok egészségre gyakorolt előnyeiről a termékeikben.

A nyilatkozat válasz volt a Barry Callebaut globális csokoládégyártó által küldött petíciós levélre, amely arra kérte az FDA-t, hogy vizsgálja felül a flavanolokkal és az egészséggel kapcsolatos kutatásokat, és fontolja meg újra, hogy a termékcímkéken engedélyezzék a fogyasztók számára ezen előnyök feltüntetését.

Íme, amit az FDA új álláspontjáról tudni kell, beleértve azt is, hogy milyen típusú termékeken szerepelhetnek a flavanolok lehetséges egészségügyi előnyeire vonatkozó állítások.

kakaó

Fotó: 123rf.com

Mik azok a flavanolok és miért vannak a csokoládéban?

A flavonoidok vagy flavanolok olyan vegyületek, amelyeket fitonutrienseknek neveznek, és amelyek természetes módon számos különböző élelmiszerben előfordulnak – a zöldségektől és gabonaféléktől kezdve a teán és a vörösboron át a csokoládéig mindenben.

A kutatók már régóta érdeklődnek annak kiderítése iránt, hogy ezek a vegyületek rendelkeznek-e egészségügyi előnyökkel.

Egyes tanulmányok szerint a flavanolok:

  • Antioxidáns hatásuk révén leküzdik a gyulladást és a krónikus fájdalmat.
  • Segítenek csökkenteni a vérnyomást és a koleszterinszintet a szív- és érrendszeri egészség támogatása érdekében
  • Csökkentheti a cukorbetegség kockázatát a szénhidrát emésztésének és a vércukorszintben szerepet játszó sejtek működésének szabályozásával
  • Megelőzheti a rákot a DNS rögzítésével, a rákkeltő anyagok kordában tartásával és a sejtek kordában tartásával
  • A vírusfertőzések ellen hat azáltal, hogy megakadályozza a vírusok megtapadását és bejutását a szervezet sejtjeibe
  • Fokozza az agy egészségét és a kognitív funkciókat az agysejtek védelmével

Bár a flavanolokkal kapcsolatos kutatások ígéretesnek tűnnek, az emberekre gyakorolt egészségügyi hatások vizsgálata még korai szakaszban van. Ennek ellenére, mivel a fogyasztók érdeklődnek a lehetséges előnyök iránt – elvégre jó hír, hogy a szenvedélyeink egészségesek lehetnek -, a kutatóknak érdemes tovább tanulmányozniuk a flavanolokat, hogy kiderüljön, az egészségre vonatkozó állításokat bizonyítékok támasztják-e alá.

csokoládé, női kéz, édesség

Fotó: 123rf.com

A minősített egészségre vonatkozó állítások engedélyezhetők

Az FDA úgy szabályozza a termékek címkézését, hogy felülvizsgálja az egészségre vonatkozó állításokat, és megbizonyosodjon arról, hogy azok a rendelkezésre álló kutatási bizonyítékok alapján legalább minősítettek, ha nem is engedélyezettek.

Egy engedélyezett egészségre vonatkozó állítás mögött sok magas színvonalú kutatás áll, és a szakértők egyetértenek benne. A minősített egészségre vonatkozó állítás mögött van némi bizonyíték, csak nem egészen ilyen szintű. Amikor a gyártók minősített egészségre vonatkozó állításokat helyeznek el a címkén, akkor a fogyasztók számára egyértelművé kell tenniük a korlátozásokat.

Azok az egészségre vonatkozó állítások, amelyeket a gyártók a kakaóflavanolokkal kapcsolatban tenni kívánnak, valószínűleg ebbe a minősített egészségre vonatkozó állítások körébe tartoznak: Van némi kutatás, de még korai.

Valószínűleg nem fogunk a csokoládén flavanolokra vonatkozó állításokat látni

Valószínűleg nem fogunk egyhamar egészségre vonatkozó állításokat látni a flavanolokról egy csokoládészeleten. Bár az FDA engedélyezhet néhány egészségre vonatkozó állítást, a szervezet nagyon egyértelműen fogalmazza meg, hogy milyen megfogalmazást fogad el a címkéken, valamint hogy mely termékeken szerepelhet egészségre vonatkozó állítás.

Konkrétan az FDA kijelentette, hogy a minősített egészségre vonatkozó állítás “csak kifejezetten a magas flavanol tartalmú kakaóflavanolokra vonatkozik a magas flavanol tartalmú kakaóporban és a magas flavanol tartalmú kakaóport tartalmazó élelmiszerekre“.

Ez azt jelenti, hogy a hagyományos “kakaópor, a hagyományos kakaóport tartalmazó élelmiszerek vagy a kakaóbabból készült egyéb élelmiszerek, például a csokoládé” nem jelölhetők a flavanolokra vonatkozó minősített egészségre vonatkozó állítással.

kakaó, kakakó bab

Fotó: 123rf.com

Az állítások megfogalmazását illetően az FDA a következőket javasolta elfogadhatónak:

A magas flavanoltartalmú kakaóporban lévő kakaóflavanolok csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, bár az FDA arra a következtetésre jutott, hogy erre az állításra nagyon korlátozott tudományos bizonyíték áll rendelkezésre“.

A magas flavanoltartalmú kakaóporban lévő kakaóflavanolok csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az FDA arra a következtetésre jutott, hogy erre az állításra vonatkozóan nagyon korlátozott tudományos bizonyíték áll rendelkezésre.”

Nagyon korlátozott tudományos bizonyíték utal arra, hogy a magas flavanol tartalmú kakaóflavanolokban lévő kakaóflavanolok fogyasztása a magas flavanol tartalmú kakaóporban, amely legalább 4%-ban természetes módon konzervált kakaóflavanolokat tartalmaz, csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.”

“Nagyon korlátozott tudományos bizonyítékok arra utalnak, hogy a magas flavanol tartalmú kakaóflavanolokban lévő kakaóflavanolok fogyasztása a magas flavanol tartalmú kakaóporban, amely legalább 4%-ban természetes módon konzervált kakaóflavanolokat tartalmaz, csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ez a termék legalább 4% természetesen konzervált kakaóflavanolt tartalmaz. Lásd a tápértékinformációkat a ___ és más tápanyagok tekintetében.”

Bár a jóváhagyott megfogalmazás összhangban van az FDA fogyasztóvédelmi céljával, nem túl fülbemászó a címke – így a kakaógyártók számára keserédes lehet a fejlemény.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.