Egészséges-e a bárányhús?

A bárányhús sok családban nem hiányozhat az ebédlőasztalról. De vajon mennyire egészséges?

Aki szereti, annak nincs is finomabb egy jól elkészített báránysültnél. A bárányreceptekből rengeteg lelhető fel, már csak ha a világhálón nézünk is körül – az elkészítési módokban tehát nincs hiány. A kérdés az, hogy a menüben milyen szerepet tölt be a bárány. Vajon része az egészséges étkezésnek?

Karcsúbb vonalakat szeretnénk? Gyakran nézünk szembe emésztési gondokkal? Számos diéta, mely az anyagcsere gyorsítására esküszik, valójában az ételek természetes jellemzőire hagyatkozik. Érdemes tudni, mennyi idő alatt emésztünk meg bizonyos élelmiszereket.

Mennyi idő az emésztés? – Az ételek jellemzői számítanak

A bárány az egyévesnél fiatalabb birkát jelenti. Az idősebb birka húsát ürünek vagy juhnak nevezik. Mindkettőnél lágyabb, omlósabb a bárány húsa. Számos elkészítési változata van, beleértve a különféle szeleteket – a karaj-, a vállszeletet, vagy az egész báránycombot. A kóser és hálál vágási fajták is rendelkezésre állnak.

Fehérjék és vitaminok

A bárányhús kiváló fehérjeforrás, egy közepes méretű bárányszelet 27,5 gramm fehérjét tartalmaz, a felnőttek részére javasolt fehérjebevitel 55 százalékát. A bárány megfelelő mennyiségű B12 vitaminban, niacinban és riboflavinban is gazdag. A B12 vitamin igen fontos a vörösvérsejt termeléshez, az idegi funkciók működésében és a homocisztein-anyagcserében. A niacin (vagy B3 vitamin) segít a szervezetnek energiát nyerni az ételekből, és az idegrendszer működéséhez is fontos. A riboflavin vagy B2 vitamin szintén az energiafelhasználásban segít és a kiváló látásban is szerepet játszik.

Foto:123rf.com

Ásványi anyagok és nyomelemek

A bárányhús szintén remek forrás, ha ásványi anyagokról és nyomelemekről van szó – különösen a cinkről. 33 százalékát biztosítja egy szelet bárányhús a napi szükséges cink-bevitelünknek. A cink támogatja az immunrendszert, a sebgyógyulást és fenntartja az egészséges tesztoszteron-szintet. Kiváló vas- és rézforrás, 12 százalékát illetve 7 százalékát tartalmazza a napi ajánlott bevitelnek. Vasra szükségünk van a vörösvérsejt termeléshez, hiánya okozza a vérszegénységet, mely fáradtsággal és koncentrációhiánnyal jár. A réz nyomelem, fontos a vas anyagcseréjéhez, és részt vesz a vörösvérsejt szintézisben.

Telített zsír és kalória

Feljebb a bárányhús előnyeit olvashattuk. Vannak azonban hátrányai is – sajnos, gazdag telített zsírsavban és kalóriában is. Egy közepes szelet bárány 331 kalóriát és közel 10 gramm telített zsírt tartalmaz. A telített zsír nagy mennyiségű bevitele pedig hozzájárul a szívbetegség kockázatához és növeli a vér koleszterinszintjét. Mivel kalóriában is gazdag, a bárány gyakori fogyasztása hízáshoz vezethet.

Foto:123rf.com

Nátrium és purin

A bárányhús jelentős mennyiségű nátriumot is tartalmaz. Egy közepes szelet hús nagyjából 20 százaléka a napi javasolt nátriumbevitelnek! A magas nátriumtartalom pedig a magas vérnyomással és a szívroham, illetve a stroke megemelkedett kockázatával hozható összefüggésbe. Ennek eredményképpen kénytelenek vagyunk visszafogni bárányfogyasztásunkat, legyen akármilyen jó is az íze.

A bárányhús purinforrás is – amely természetes anyag, szilárd, kristályos vegyület, de problémákat okozhat azoknak, akik érzékenyek a gyomrukra és hajlamosak a vesekő kialakulására. Amennyiben fennáll nálunk ilyen gond, mindenképp érdemes megvitatnunk orvosunkkal, mennyi bárányhúst fogyaszthatunk, vagy javasolt-e egyáltalán ennek a húsnak a fogyasztása számunkra.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.