Ásványok az életünkben – nátrium és klorid

Bolygónkon ősidők óta jelen vannak az ásványok, azonban az élő szervezet nem képes előállítani őket, pedig alapvető szükségletünk a só, a kálium, a kalcium és a magnézium.

Só, avagy nátrium-klorid

A só, avagy nátrium-klorid mindössze 40%-a áll nátriumból. A feldolgozott élelmiszerekhez, mint a sajt, kolbász, kenyér, sós rágcsálnivalók és konzervek, tartósítási és ízesítési okokból adják. A túlzott só bevitel megemeli a vérnyomást, illetve a szív és érrendszeri betegségek egyik rizikófaktora. A sós íz iránti érzékenységet gyerekkorunktól kezdve tanuljuk, így életünk során bármikor áthangolhatjuk ízlésünket a kevésbé sós íz megkedvelésére.

Foto:123rf.com

Nátrium

A nátrium kis mennyiségben nélkülözhetetlen az étrendünkből a klór és káliumáramláshoz és idegimpulzusokhoz. Természetesen megtalálható számtalan ételben, mint a cereáliák, tej, zeller, hús, egyes halak.

Klorid

A nátriummal és kalciummal együtt a szervezet folyadékegyensúlyához szükségesek, az emésztőnedvek alapvető része.

Tudta-e, hogy milyen forrásokból kerül szervezetünkbe nátrium?

  • 5%-ot a főzés során adunk az ételhez.
  • 6%-ot utólag az asztali sózásnál használunk.
  • 12%-ot az alapanyagok természetes nátriumtartalmával.
  • 77% az olyan élelmiszerekkel, mint a kenyér, húsok, húsfélék, sajtok.

Konyhai tippek

  • Sokszor előfordul, hogy az élelmiszereken szereplő szám a nátrium mennyiségére vonatkozik, de a végleges só mennyiséget ennek 2.5-el történő felszorzásával kapjuk meg
  • Vigyázat! Az olyan ételek, amelyeken feltüntetik, hogy ‘light-nátrium’, vagy ‘csökkentett nátriumtartalmú’, még mindig jelentős mennyiségű sót tartalmazhatnak, más ásványokkal (pl. káliummal) dúsítva!
  • Ellenőrizzük a címkén szereplő só és nátrium mennyiségeke!
  • Csökkentsük a receptekben megadott só mennyiséget, amikor csak lehetséges!
  • Használjunk az ételek, élelmiszerek ízesítésére, aromák fokozására gyógynövényeket, fűszereket!
  • Ellenőrizzük a konzerv ételek sótartalmát!
  • Amikor csak tudunk, használjunk friss gyümölcsöt, zöldséget!
  • Konzervek helyett törekedjünk a friss húsok, baromfi és hal használatár!

Foto:123rf.com

Kálium

A kálium különböző funkciókat lát el a szervezeten belül: a sóval és a klórral együtt egyenletesen tartja a sejtek közötti és a sejteken belüli víztereket. Alapvető szerepet játszik az ideg és az izomrendszer működésében, az izom összehúzódásban és normál tónusának fenntartásában, de elengedhetetlen a normál szívműködéshez is.

avokádó

Foto:123rf.com

A kálium forrásai

• Zöldségek, hüvelyesek – articsóka, avokádó, brokkoli, répa, zöldborsó, bab, lencse, paradicsom, burgonya, édes burgonya, sütőtök.

• Gyümölcsök – sárgabarack, banán, citrusfélék, sárgadinnye, aszalt szilva.

• Tej, tejtermékek, olajos magvak.

• Húsok, halak (szardínia, tőkehal).

Kén

A kén alapvetően fontos a fehérjék és aminosavak szerkezeti felépítéséhez, illetve a fehérje anyagcseréhez, így a növekedéshez is. Az egyik legfontosabb sejten belüli antioxidáns.

A kén forrásai

  • Elsősorban állati fehérjében gazdag élelmiszerek, mint a hús, hal, tojás, hüvelyesek.
  • Zöldségek; retek, torma, zsálya, póréhagyma, kelkáposzta, fokhagyma és a hagyma.
  • Használják ételek tartósítására, megőrzésére, mint pl. szárított gyümölcsök, bor, gyümölcslevek.

Forrás: https://napidoktor.hu/index