Ásványok az életünkben – nátrium és klorid 2020-11-27 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Bolygónkon ősidők óta jelen vannak az ásványok, azonban az élő szervezet nem képes előállítani őket, pedig alapvető szükségletünk a só, a kálium, a kalcium és a magnézium. Só, avagy nátrium-klorid A só, avagy nátrium-klorid mindössze 40%-a áll nátriumból. A feldolgozott élelmiszerekhez, mint a sajt, kolbász, kenyér, sós rágcsálnivalók és konzervek, tartósítási és ízesítési okokból adják. A túlzott só bevitel megemeli a vérnyomást, illetve a szív és érrendszeri betegségek egyik rizikófaktora. A sós íz iránti érzékenységet gyerekkorunktól kezdve tanuljuk, így életünk során bármikor áthangolhatjuk ízlésünket a kevésbé sós íz megkedvelésére. Foto:123rf.com Nátrium A nátrium kis mennyiségben nélkülözhetetlen az étrendünkből a klór és káliumáramláshoz és idegimpulzusokhoz. Természetesen megtalálható számtalan ételben, mint a cereáliák, tej, zeller, hús, egyes halak. Klorid A nátriummal és kalciummal együtt a szervezet folyadékegyensúlyához szükségesek, az emésztőnedvek alapvető része. Tudta-e, hogy milyen forrásokból kerül szervezetünkbe nátrium? 5%-ot a főzés során adunk az ételhez. 6%-ot utólag az asztali sózásnál használunk. 12%-ot az alapanyagok természetes nátriumtartalmával. 77% az olyan élelmiszerekkel, mint a kenyér, húsok, húsfélék, sajtok. Konyhai tippek Sokszor előfordul, hogy az élelmiszereken szereplő szám a nátrium mennyiségére vonatkozik, de a végleges só mennyiséget ennek 2.5-el történő felszorzásával kapjuk meg Vigyázat! Az olyan ételek, amelyeken feltüntetik, hogy ‘light-nátrium’, vagy ‘csökkentett nátriumtartalmú’, még mindig jelentős mennyiségű sót tartalmazhatnak, más ásványokkal (pl. káliummal) dúsítva! Ellenőrizzük a címkén szereplő só és nátrium mennyiségeke! Csökkentsük a receptekben megadott só mennyiséget, amikor csak lehetséges! Használjunk az ételek, élelmiszerek ízesítésére, aromák fokozására gyógynövényeket, fűszereket! Ellenőrizzük a konzerv ételek sótartalmát! Amikor csak tudunk, használjunk friss gyümölcsöt, zöldséget! Konzervek helyett törekedjünk a friss húsok, baromfi és hal használatár! Foto:123rf.com Kálium A kálium különböző funkciókat lát el a szervezeten belül: a sóval és a klórral együtt egyenletesen tartja a sejtek közötti és a sejteken belüli víztereket. Alapvető szerepet játszik az ideg és az izomrendszer működésében, az izom összehúzódásban és normál tónusának fenntartásában, de elengedhetetlen a normál szívműködéshez is. Foto:123rf.com A kálium forrásai • Zöldségek, hüvelyesek – articsóka, avokádó, brokkoli, répa, zöldborsó, bab, lencse, paradicsom, burgonya, édes burgonya, sütőtök. • Gyümölcsök – sárgabarack, banán, citrusfélék, sárgadinnye, aszalt szilva. • Tej, tejtermékek, olajos magvak. • Húsok, halak (szardínia, tőkehal). Kén A kén alapvetően fontos a fehérjék és aminosavak szerkezeti felépítéséhez, illetve a fehérje anyagcseréhez, így a növekedéshez is. Az egyik legfontosabb sejten belüli antioxidáns. A kén forrásai Elsősorban állati fehérjében gazdag élelmiszerek, mint a hús, hal, tojás, hüvelyesek. Zöldségek; retek, torma, zsálya, póréhagyma, kelkáposzta, fokhagyma és a hagyma. Használják ételek tartósítására, megőrzésére, mint pl. szárított gyümölcsök, bor, gyümölcslevek. Forrás: https://napidoktor.hu/index