Az allergénmentes otthonért

Ismerjük meg azokat a módszereket és eszközöket, melyek segítségével otthonunk allergénektől mentessé tehető!

Az allergiás betegség egyfajta életmódváltást is kíván, a környezet allergénmentesítésével ugyanis a tünetek előfordulása és mértéke is csökkenthető, az esetleges új megbetegedések kialakulása pedig elkerülhető.

Allergénmentes takarítás

Az allergiás betegek állapotán valóban sokat segíthet, ha kiemelt figyelmet fordítanak a lakás rendszeres portalanítására. A házipor nagy részét pollen, penészgomba, atka és egyéb szennyezőanyagok alkotják. A nem megfelelően végzett takarítás során a por felkavarodhat, és a lakás levegőjében több százszorosára is emelkedhet az allergénszint. – figyelmeztet dr. Magyar Donát, a Budai Allergiaközpont aerobiológusa. Ezt elkerülendő, a felsöprés helyett használjunk nedves törlőrongyot, HEPA-, vagy vízszűrős, esetleg kimondottan allergiások számára kifejlesztett – szeparátoros – porszívót.

Porszívózás előtt ellenőrizzük a HEPA-filtert, mert ha elmozdult, meggyűrődött, a porszívó allergén részecskékkel árasztja el a lakást. A morzsaporszívókat minden használat után ürítsük. Ezekben nincs megfelelő szűrés, és a tartályban összegyűlt élelmiszermaradékok gyorsan bepenészednek, amit bekapcsoláskor a levegőbe szór a készülék. Felmosás, nedves porszívózás után nyissunk ablakot, mert ha sokáig nedves marad a szőnyeg, baktériumok szaporodnak el benne, és a háziporban megjelenik az általuk termelt méreganyag – endotoxin – is.

padlószőnyeg2

A háziporatka ellen végzett rendszeres porszívózás is kevésnek bizonyulhat, ha nem gondoskodunk kellő alapossággal a számukra különösen kedvelt élőhelyek, az ágymatrac és párnák atkamentesítéséről. A házipor-atkák fő tápláléka lakáson belül a lakásban élő ember elhalt, lehullt hámsejtei, ennek megfelelően a legnagyobb mennyiségben az ágyneműkben, párnákban, bútorhuzatokban, szőnyegekben, plüssállatokban találhatóak.

A poratkák ellen az érintett tárgyak 60oC -on történő havonta történő átmosásával védekezhetünk. Megoldás lehet, ha az atkával fertőzött textíliákat fagyasztószekrénybe tesszük egy napra, -20oC alatt ugyanis az atkák elpusztulnak. A rendszeres takarítás mellett érdemes olyan eszközöket is beszereznünk, melyek hatékonyan alkalmazhatóak a levegőben lévő allergének számának csökkentésére.

Fotó: 123rf.com

Anion generátoros fénycső

Az anionok negatív töltésű részecskék, jelenlétük a levegőben üde, kellemes közérzetet biztosít. Az anionok kibocsátásukkor összetapasztják a levegőben szálló szennyeződéseket, például a port, füstöt, a kellemetlen szagért felelős, emberi és állati kipárolgásokból származó molekulákat, valamint a levegőben található egyéb allergéneket, baktériumokat. Mivel az összetapadt részecskék túl nehézzé válnak ahhoz, hogy a levegőben maradjanak, a földre esve könnyen eltávolíthatók, ezáltal belélegzésük megakadályozható.

Az aerobiológus véleménye: A legalaposabb takarítás is hiábavalónak tűnhet, ha a következő ablaknyitással pollenszemek ezrei özönlenek a lakásba. Hazatérve, a cipő talpán is számos penészgomba spórát hurcolhatunk magunkkal. Ruházatunk és hajunk pedig kitűnően alkalmas felület a pollen és a spórák megtapadására. Az anionos fénycső egy olyan alternatív megoldás, amely a rendszeres takarítást kiegészítve, segítséget jelenthet a lakás levegőjének allergén mentesítésében és a jó közérzet kialakításában.

Légszűrők

A légszűrők segítségével azonban a lakás levegője mindig friss és allergénektől mentes lehet. A készülékek kiszűrik a levegőben található penész spórákat, vírusokat, baktériumokat, pollenszemeket, poratka-ürüléket, szerves szagmolekulákat és állati allergéneket.

Az aerobiológus véleménye: A beltéri levegő tisztítása valóban nagy segítséget jelent az allergiások számára. Fontos azonban megjegyezni, hogy a levegő tisztítása sok esetben csak elfedi a valós problémát. Az allergének a legnagyobb odafigyelés ellenére továbbra is jelen lehetnek a lakás levegőjében.

A lakásban például akkor is magas lehet a gombaspórák koncentrációja, ha annak egyértelmű jelét nem látjuk. Ilyen esetekben célzott vizsgálattal lehet felderíteni a probléma forrását, mely gyakran a tapéta alatt, szekrények, vagy falvédők mögött megbúvó penészgomba telepek formájában van jelen a lakásban. A légtisztító készülék alkalmazása is a penészgomba élőhelyének felszámolása után lehet igazán eredményes.

Forrás: https://napidoktor.hu/index