A tihanyi őslevendulás

A levendula neve a latin „lavare” igéből ered. Ez annyit jelent, hogy mosni. A levendula ugyanis kimossa a betegséget, a bánatot és a fáradtságot az emberből.

A levendula a boldogság, szerelem, védelem, szépség, tisztítás, relaxáció, alvás, pszichikus tudás növénye. A levendulának nincs szüksége virágföldre, sőt még öntözést sem igényel. A levendulának csak a fény kell. Ha árnyékos helyre ültetik, nem is nyílik ki a virága soha. Viszont aki levendulát ültet, az készüljön rá, hogy ez a növény szinte bizonyosan túléli őt.

Nem csak hasznos növény a levendula, de lelkünknek is jót tesz a lila dombok, mezők látványa… Barangolj Tihany legszebb levendula mezőin!

Levendula

Már több mint 2500 éve ismerjük a levendulát. Az ókori görögök és rómaiak tisztító tulajdonságáért és illatáért kedvelték. A parfüm iparban és a legjobb minőségű kozmetikumok készítéséhez különleges illatanyaga miatt széles körben alkalmazzák. Lazító, görcsoldó, nyugtató, frissítő és fertőtlenítő hatása közismert.

Fűszernövényként a levendula virágát elsősorban édes ételek és italok ízesítésére, míg leveleit hús- és gombaételek elkészítéséhez használják. Erős illatanyaga rovarűzésre is alkalmassá teszi. A Földközi-tenger mellékéről származó, mediterrán félcserje, melynek Virágai kékeslilák vagy mélylilák és nyáron nyílnak.
tihany

A tihanyi őslevendulás

Bittera Gyula gyógynövényszakértő volt, aki 1920-ban földet bérelt a tihanyi apátságtól és a Franciaországból hozott levendula szaporításával elkezdődött a magyarországi ültetvény története. A helyi klímának és Bittera szakértelmének köszönhetően egyre nagyobb hírnévre tett szert. A mi levendulánk ugyanis magasabb illóolaj tartalmú volt, mint az eredeti francia. 

Sajnos a háború után tönkre ment a levendulás és csak a kilencvenes években kezdődött az újratelepítés és a megmaradt őslevendulás gondozása. Ma már újra Magyarország egyik híressége a Tihanyi Levendulás, ahol évente fesztivált rendeznek és újra gyönyörködhetünk a levendula virágzásban.

A tihanyi Csúcs-hegy oldalában található a mai napig az őslevendulás, mely június vége felé lilába öltözteti a hegyet. A látvány lenyűgöző, érdemes leülni közé, és a páratlan kilátásban gyönyörködni, szívni a jellegzetes illatát.

Forrás: