Miért kevernek az emberek a cigarettájukba levendulát, borsmentát és rózsaszirmot?

Amikor egy barátom megemlítette nekem, hogy szárított levendulabimbókat sodort a dohányvágat közé, hogy segítsen neki megnyugodni és elaludni, azt tettem, amit Isten zöld internetének minden polgára tenne: Rákerestem a neten.

És rájöttem, hogy mások is szívnak levendulát. Kis márkák árulnak füstölő keverékeket az Instagramon keresztül. A TikTok-on vannak oktatóanyagok. És van egy videó, amelyben Kehlani énekesnő elmagyarázza, hogy gyógynövénykeveréket szív, mióta leszokott a kannabiszról.

Egy gyógynövénykeverék tartalmazhat rózsaszirmot és borsmentát, levendulát és golgotavirágot, vagy gyömbért, damiánát és citromfüvet.

A gyógynövények elégetése és a füst belélegzése spirituális, rituális és gyógyászati gyakorlatként évezredek óta létezik az őslakos közösségekben. 

Rachelle Robinett gyógynövényszakértő, a HRBLS és a Pharmakon Supernatural alapítója számára a gyógynövények fogyasztása volt az út a cigarettáról való leszokáshoz: Tudatosan göngyölte a gyógynövényeket a dohányába, hogy csökkentse az egyes cigik erejét. Végül teljesen elhagyta a dohányt, és csak virágokkal és gyógynövényekből sodort cigarettát.

Természetesen a füst nem tesz jót a tüdőnek. Nem azt javasoljuk, hogy láncdohányzó levendulás szivarokat szívjunk. És ha a növényi anyagok funkcionális felhasználását keressük, valószínűleg van jobb módja is, például a teákban.

A gyógynövények füstölése viszont olyan előnyökkel járhat, amelyeket érezni is lehet: aki kedveli az olyan relaxáló vagy alvást elősegítő gyógynövényeket, mint a levendula, érdemes füstölőkben is megvásárolni.

Az olyan aromák, mint a rózsaszirmok, a levendulabimbók, a borsmenta és a fodormenta egy jól felszerelt konyhában is megtalálhatóak. “Hihetetlen ízt és aromát biztosítanak, amelyek a terpéneken vagy az aromaterápián keresztül csodálatos módon hatnak a szervezetre”.

levendula, szárított levendula

Fotó: 123rf.com

A terpének kulcsfontosságúak a gyógynövényfüst hatásainak megértéséhez. A terpénekről leggyakrabban a kannabisz kapcsán hallani; ezek azok a vegyületek, amelyek a növények illatáért és ízéért felelősek. Samantha Miller – biokémikus, mérnök és oktató szerint ezek határozzák meg azt is, hogy milyen élményben lesz részünk, amikor elszívjuk vagy lenyeljük a növényeket.

Miller évek óta foglalkozik terpénekkel. Ma pedig ő az egyik legjelentősebb szakértője a terpének hatásainak. Azt tapasztalta, hogy a terpének közvetlen és azonnali hatást fejtenek ki. Egy alkalommal egy bemutatón az emberek Miller standjához sétáltak, és sorban végigmentek a kiállított terpéneken, egyszerre csak egy terpént szagolgatva. Elmondása szerint a sor végére érve az emberek következetesen levették a kabátjukat, sapkájukat, sáljukat. Miller szerint az ott lévő terpének olyan melegítő hatást váltottak ki, amely elég erős volt ahhoz, hogy legyőzze a hideget, ami aznap uralkodott.

zsalya-fustolo

Foto:123rf.com

Talán kevésbé intenzív, mint a gyógynövények közvetlen elszívása, ha kötegeket égetünk olyan növényekkel, mint a zsálya, a rozmaring, a levendula és a rózsa. “Energetikai választ – és még fizikai választ is – fog érezni a füst belélegzésére a füstölők füstjének belélegzésére” – mondja Martin. “Ez egy igazán szép módja annak, hogy átjárjon minket, és lássuk, hogyan hat a testünkre.”

 

Ezekre jó a levendulavirág

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.