A manukaméz a mézek királynője

A manukamézet a méhek a Leptospermum Scoparium fa virágairól gyűjtik. Ez a mézfajta eredetileg Új-Zélandon terem, ahol az őslakosok évszázadok óta használják gyógyászati célokra.

A manuka fa elsősorban a sziget partmenti részén él és nagyon hasonlít a teafához. Mivel Új-Zélandnak ezek a területei mentesek az ipari szennyezéstől, az itt termő méz is tiszta és vegyszermentes, valamint, mivel a fák vadon nőnek, a méz növényvédő szereket sem tartalmaz. Egy mézről csak akkor lehet kijelenteni, hogy egyértelműen manuka, ha legalább 70%-ban a manuka fákról származik.

Az őslakosok gyógyító méznek is nevezik a manukát, mely az elmúlt években lefolytatott kutatások révén vált világszerte ismertté. A vizsgálatok során felfedezték, hogy a hagyományos mézfajtákhoz képest jóval intenzívebb antibakteriális hatással rendelkezik. Ezt elsősorban savas pH-értékének köszönheti, de emellett olyan összetevőket is tartalmaz, melyek még tovább fokozzák a baktériumokkal, gombákkal és vírusokkal szembeni hatékonyságát.

manuka_mez

A kutatások tehát abszolút reflektorfénybe hozták a manukmézet, melynek betegségek elleni felhasználása csak a nyugati világ számára jelent újdonságot. Az új-zélandiak ősidők óta használják a hagyományos orvoslásban és csodás hatásai köré számos legendát szőttek.

A manuka erős fertőtlenítő

A manukaméz rendkívüli antibakteriális hatását a hirdogén-peroxid tartalom mellett a metilglioxál adja, mely megtalálható ugyan más mézfajtákban is, de közel sem ilyen magas koncentrációban. Egyes új-zélandi manukamézek 70-szer többet tartalmaznak belőle az átlagos mennyiséghez képest. Minél több metilglioxál található benne, annál intenzívebben hat a kórokozók ellen, annálgyorsabban szünteti meg a fertőzéseket és a gyulladásokat, valamint az azokat kísérő fájdalmat.

A manukamézet fertőtlenítésre kívül-belül használhatjuk. A szervezetben éppúgy kifejti kórokozó ellenes hatását, mint a bőr felszínén, ahol elsősorban sérülések, sebek, fekélyek, akné, ekcéma vagy pikkelysömör kezelésére alkalmazhatjuk.

manuka_mez1

Belsőleg a manukaméz nagyon áldásos az emésztőrendszer számára. A kórokozók a gyomorban és a belekben elszaporodva lassíthatják az emésztés folyamatát, miközben olyan kellemetlen panaszokat okoznak, mint a puffadás, a hányinger, a székrekedés, a hasmenés vagy a görcsök. A manukaméz azonban képes orvosolni ezeket a problémákat, sőt gyomorfekély és gyomorhurut esetén is bízhatunk gyógyerejében.

A vizsgálatok szerint a manukaméz hatékony a Helicobacter pylori baktériummal szemben is, amit semmilyen más mézfajtánál nem tapasztaltak. Ha emésztési zavarok ellen fogyasztjuk, a manukamézet érdemes kenyérre vagy kekszre kenni, hogy az a gyomorban minél több ideig fejthesse ki hatását. A manukméz lenyelése után, ha lehet, ne igyunk azonnal, mert azzal gyengíthetjük az erejét. Nemcsak betegségek kezeléséhez, de érdemes fogyasztani megelőzésként is, az emésztési folyamatok zavartalanságának fenntartásához.

Ha krónikus emésztési panaszaink vannak, célszerű minél nagyobb UMF-értékű manukamézet fogyasztani, mivel ezek gyorsabban és erőteljesebben fejtik ki antibakteriális hatásukat.

Tudjon meg többet a manukamézről a Manukaméz Centrumban: http://www.manukamez.hu/ (x)

manukamez_logo

Forrás: