Víz fogyáshoz: az új trükk?

Hirtelen ránk tör az éhség? Igyunk vizet. Az ötlet nem új, ám most újabb, komoly bizonyíték állt elő, mely alátámasztja a javaslatot.

A víz fogyáshoz is tökéletesnek tűnik.

Ha olykor úgy érezzük, váratlanul éhesek leszünk, igyunk vizet. Noha ezt korábban is hallhattuk már, új bizonyítékok azt sugallják: ez egy igen jó tanács.

Egy tanulmány, amelyet 10 ezer, 18 és 64 év közötti emberrel végeztek, arra utal, hogy ha hidratáltak maradunk, sok vizet és vízben gazdag zöldséget, gyümölcsöt eszünk, az segít a súlyunk kontrollálásában, különösen, ha túlsúlyosak vagy elhízottak vagyunk.

„A szervezet kellő hidratáltsága mindenképp előnyös számunkra, tanulmányunk pedig azt sugallja, hogy összefüggésben van az egészséges súly elérésével – mondta el Dr.Tammy Chang, a Michigani Egyetem Egészségügyi Iskolájának professzor asszisztense, a tanulmány vezető szerzője. – Felfedezéseink rámutatnak, hogy a hidratációnak nagyobb szerepet kellene tulajdonítanunk, amikor az elhízással foglalkozunk.”

Fotó: 123rf.com

Ha ugyanis nincs szervezetünkben elég folyadék, az mentális, fizikai és érzelmi egészségünkre is hatással van. Számos tanulmány mutatta ki, hogy a memória és a hangulat károsodhat, sőt olyan fizikai problémák, mint a fejfájás, a székrekedés vagy veseproblémák lehetnek az eredményei. Ám amikor fogyásról vagy hízásról van szó, a víz szerepe homályos a tudomány szempontjából.

Egyes tanulmányok szerint a víz fogyáshoz kitűnő, hiszen a vízivás segített a súlygyarapodás kontrollálásában, más tanulmányok pedig az ellenkezőjét mutatják. A probléma része, ahogyan a hidratálás mértékét mérték.

„Az ugyanis, hogy mennyit iszunk, nem a legideálisabb mérése a hidratációnak – magyarázta dr. Chang. – Az a vízmennyiség, amellyel hidratáltak maradunk, függ mindenkinél a testsúlytól és számos más tényezőtől, így az aktivitás szintjétől, a klímától, amelyben élünk. Gondoljunk csak bele, lehetünk kertészek Arizonában vagy recepciósok Michiganben, nem mindegy. Hogy mennyi vízre van a két embernek szüksége, az nagymértékben eltérő lehet.”

Van, akinek több víz kell

Dr. Tammy Chang és kutatótársai a témát új megvilágításban vizsgálták – nem azt nézték, mennyi vizet iszunk, hanem hogy mennyire vagyunk hidratáltak, amikor ezt tesszük. Ehhez a vizeletben levő víz mennyiségét mérték.

Felfedezték, hogy hidratáltnak maradni – amely segít abban is, hogy a szívből hatékonyabban jusson el a vér az izmokba – mindenki számára fontos volt, akinek a testtömeg-indexe (BMI) magasabb 25-nél, amely tulajdonképpen elhízottnak számít, és sajnos sokakra igaz Amerikában: háromból két ember túlsúlyos.

„Rájöttünk, hogy a hidratáció és a BMI/elhízás összefügg – mondta dr. Chang. – Egy súlyosabb embernek több vízre van szüksége, mint egy vékonyabbnak, hogy hidratált maradjon. Vagyis, a magasabb testtömeg-indexszel rendelkezők hajlamosabbak kevésbé hidratáltnak lenni, aki pedig a számára kellő mennyiségű folyadékot issza, az kevesebb valószínűséggel hízik el.” A víz fogyáshoz tehát megfelelő lehet…

Jelek, hogy keveset iszunk

Van módja annak, hogy lássuk, elegendő folyadékot fogyasztunk-e. Ha már szomjasak vagyunk, az egyértelmű jel. De ilyen a száj szárazsága, a csökkenő éberség, dekoncentráltság is. „Érdekes, hogy az emberek jó része ezeket a jeleket éhségnek vagy általános fáradtságnak tekinti” – hívja fel a figyelmet dr. Chang.

viz7

A vizelet színe is jó annak meghatározásához, eleget iszunk-e. Ha az világossárga, majdnem, mint a víz színe, jó formában vagyunk. Ám ha sötét sárga, ideje több folyadékot fogyasztanunk.

A víz valóban a legjobb – a különféle italok, melyekben cukor vagy koffein van, nem ajánlottak nagy mennyiségben.

Jó ötlet még, ha növeljük a víztartalmú ételek fogyasztását: uborkát, zellert, görögdinnyét, nyers brokkolit, répát, szilvát, almát és barackot eszünk. Ezek nemcsak vízzel látnak el, hanem fontos vitaminokkal, ásványi anyagokkal is felruháznak. Ráadásul kevés kalóriát tartalmaznak.

A víz fogyáshoz és általános, jó közérzetünkhöz egyaránt fontos! Ne feledkezzünk meg róla.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php