Védekezzünk banánnal?

Nem fogyaszthat elég banánt a kálium bevitel és a stroke megelőzése szempontjából az, aki nő és elmúlt 50 éves – állapította meg egy új tanulmány. Úgy tűnik, nemcsak népszerű, de nagyon hasznos is a banán!

Aki szereti a banánt, az ne hagyja magát lebeszélni róla! A Stroke című szaklapban közelmúltban megjelent tanulmány felhívja a figyelmet arra, hogy az 50-es korosztály esetében, ha nőkről van szó, csökken a stroke valószínűsége a magas kálium-tartalmú ételek hatására – általánosságban 12 százalékkal kisebb az agyvérzés esélye és 16 százalékkal csökken annak a valószínűsége, hogy iszkémiás stroke alakuljon ki (melyet a vérrögök okoznak).

A több káliumot fogyasztott nőknek tehát sokkal jobb esélyeik vannak azokkal szemben, akik nem ettek annyi káliumban gazdag ételt. A sok káliumot fogyasztók 10 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg idejekorán – bármilyen okból -, mint azok, akik csak keveset juttattak szervezetükbe ebből a fontos ásványi anyagból.

A káliumot hosszú időn keresztül az alacsonyabb vérnyomáshoz kötötték – mondta el Sylvia Wassertheil-Smoller, vezető kutató, a New York-i Yeshiva egyetem Albert Einstein egészségügyi kollégiumának munkatársa, hozzátéve, ma úgy gondolják, hogy sejtek szintjén hat. A kálium felhasználódik a celluláris funkciókban és pozitívan befolyásolhatja a sejteket, melyek a vérerek falát alkotják.

A tanulmánynak ugyanakkor egy nem várt fordulata is volt: a kálium-bevitel és a stroke megelőzés közötti összefüggés a magas vérnyomással nem küzdő nők körében bizonyult a legerősebbnek. Meglepő és igen érdekes felfedezés ez. Vagyis, a jelek szerint nem árt, ha növeljük kálium-bevitelünket, mielőtt még esélye lenne a magas vérnyomás kifejlődésének – hangsúlyozta  Wassertheil-Smoller.

shutterstock_31994656

A szakember hozzátette, azt ugyan nem tudják megmondani, hogyan védheti meg a magas kálium-bevitel a férfiakat a stroke-tól, mivel a kutatás elsősorban a nőkre koncentrált – de úgy vélik, hogy ugyanez működhet az erősebbik nem képviselői esetében is. Különösen, hogy általánosságban és átlagban is több káliumot esznek meg, mint a hölgyek, mivel több kalóriát fogyasztanak.

A kutatók főként az élelmiszerekből kinyerhető káliumra fókuszáltak – melyek között megtalálható a banán, a spenót, a datolya, joghurt, a burgonya és a lazac -, így a kálium-kiegészítők hatásáról a stroke megelőzésében nem fűznek kommentárt.

A tanulmányba egyébként 90.137 menoupauza utáni időszakban levő nőt vontak be, 50 és 79 éves kor között, átlagosan 11 év alatt. Az alanyok kb. 2611 milligramm káliumot fogyasztottak naponta, kevesebbet, mint amennyi az ajánlott adag – még a Világegészségügyi Szervezet is napi 3500 milligrammot javasol. Csak a vizsgálatban résztvevők 3 százaléka tartotta be ezt a szigorú mennyiséget.

A WHO által javasolt mennyiség napi 12 banánnak felel meg – mondta el Sylvia Wassertheil-Smoller. De természetesen nemcsak banánt kell enni – a spenótban levő mennyiség duplája annak, ami a banánban van. A kálium sok élelmiszerben ott van, olvassuk el a címkét, hogy megbizonyosodjunk róla – javasolja a szakember.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.