Top 5 – Íme az egészségre legjobb diófélék

Jól tesszük, ha szívesen esszük a dióféléket – egészséges rágcsálnivalók és kitűnő összetevők lehetnek salátába, különféle ételekbe is. De tudjuk-e, melyek a legjobb típusok?

A diófélék valóságos tápanyag-erőműnek számítanak. Értékes zsírokkal és növényi fehérjékkel rendelkeznek, melyek miatt igencsak előnyös a fogyasztásuk. Csökkentik a koleszterin-szintet, mérsékelik a szívbetegség és egyes rákfajták esélyét, ezért minden szempontból jónak mondhatók.

Számos tanulmány ajánlja maréknyi fogyasztásukat naponta (kb. 43 gramm). De melyek a legjobb diófélék?

Ezt leginkább a tápanyagok szintje határozza meg, amelyeket egy adott diófajtában találunk.

1.Pisztácia: a diófélék egyik legjobb típusa a pisztácia – olyan antioxidánsokat tartalmaz, mint a lutein, mely fontos a szem egészsége szempontjából, de béta-karotin és E-vitamin is van benne. Segít mérsékelni a rossz (LDL) koleszterin szintjét a szervezetben, s megfelelő szívegészséget tart fenn.

Fotó: 123rf.com

2.Mandula: kiváló E-vitamin és magnézium-, valamint kalciumforrás. Egy koreai tanulmány rámutatott, hogy ha kb. 56 gramm mandula naponta javítja az összvérzsír szintjét, beleértve a trigliceridszintet. A Floridai Egyetem tanulmánya pedig állítja: rosttartalma növelheti a jó baktériumok mennyiségét a bélben, s általában jó egészséget eredményez.

3.Mogyoró: szintén az egyik a legjobb a diófélék között. E-vitaminban gazdag, mangánt és rezet tartalmaz. A mandula és a dió mellett az agy egészségének védelmében is jónak találták a kutatók.

4.Pekándió: nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és a szív egészségét elősegítő telítetlen zsírokat. A pekándió azon legjobb diófélék egyike, amely része lehet egy tudatos diabéteszt megelőző étrendnek.

5.Dió: a dió számos listán szerepel, amely a legelőnyösebb élelmiszereket sorolja fel – kétszer annyi antioxidáns van ugyanis benne, mint egyéb diókban, s rengeteg szívegészségre előnyös Omega 3-zsírsav. Amellett, hogy a szívre nézve igen jó, a dió fogyasztása segít csökkenteni a depresszió esélyét.

Fotó: 123rf.com

Általános bölcsesség egyébként, hogy nyers és/vagy sótlan dióból származik a legtöbb tápanyag, hozzáadott só nélkül. Egy, az European Journal of Nutrition szaklapban közölt tanulmány azonban rámutatott, hogy a száraz pörkölés (amely fokozza a dió ízét) és az enyhe sózás nem érinti a tápanyag-értéket.

Miközben a legjobb diófélék ideálisak rágcsáláshoz, remekül használhatók salátába, joghurthoz és zsemlemorzsa helyett, vagy akár liszt helyett is ledarálva. Akár dióvajjá is alakíthatók.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php