Top 10 + 1 előny, amiért a tojás igazi bajnok a táplálkozásban

Tápanyagokban gazdag és kalóriaszegény

Akár kedvencünk a tojás, akár nem, fogyasztása mindenképpen javasolt. Ez az értékes élelmiszer nemcsak tápanyagdús, egészségünkért is nagymértékben felel. Lássuk, miért!

Vannak, akik nagyon szeretik, mások módjával fogyasztják, se olyanok is akadnak, akik allergiásak rá. Utóbbi természetesen külön eset, a többiek számára azonban rendkívül előnyös a tojásevés.

Lássuk, milyen kiemelkedő tulajdonságok teszik előnyössé számunkra.

1.Teljes fehérjével szolgál: egy tojás 6 gramm fehérjével rendelkezik, s mind a 9 nélkülözhetetlen aminosav megtalálható benne – a protein építőkövei. Ez fontos, mert ezeket a szervezet magától nem állítja elő. A tojásfehérje nagyjából e protein felét foglalja magába, s csak egy kevés zsírt és koleszterint tartalmaz.

2.Tápanyagban gazdag: a tojás előnyös, mert vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak rejtőznek benne, s jóval kevesebb kalória, mint más ételekben. Ha tojást eszünk, magas minőségű fehérjét, szelént, foszfort, kolint, B12-vitamint és több antioxidánst juttatunk a szervezetünkbe, amelyek sejtjeinket egészségesen tartják.

Foto:123rf.com

3.Hozzásegít a „jó” koleszterinhez: ez a koleszterin a HDL, s kutatások szerint emelkedik a szintje, ha valaki több tojást megeszik naponta. Persze a „rossz” koleszterin szintje is nő, de így nehezebben tud ártani és a jó koleszterin egyszerűbben eltávolítja.

4.Csökkenti a triglicerid-szintet: a HDL és az LDL koleszterin mellett az orvos általában ezt is teszteli. Ha a szintje alacsonyabb, az jobb egészséget jelent. A tojás előnyös, különös az Omega-3 zsírsavval dúsított típus, mivel leviszi a triglicerid-értékeket.

5.Mérsékelhetjük a stroke esélyét: tanulmányok szerint a napi szintű tojásfogyasztás csökkenti a rizikót. Egy közelmúltbeli kínai kutatásból kiderült, hogy azok az emberek, akik napi 1 tojást megettek, 30 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg vérzéses stroke-ban, mint akik nem fogyasztották ezt az élelmiszert.

Foto:pixabay.com

6.A tojás előnyös, mert segíti a porció-kontrollt: tojásonként nagyjából 70 kalóriát eszünk, ráadásul könnyű megemészteni. Főzzünk keményre néhányat és tegyük hűtőbe. Adjunk hozzá salátát és egy-két szelet teljes kiőrlésű kenyeret, s máris kész a gyors, egészséges étel.

7.Megfizethető: mivel a tojás olcsó, ezen magas minőségű élelmiszer miatt senki nem fog tönkremenni. Ha teljes kiőrlésű pirítóssal, avokádóval, csípős szósszal esszük, még egy királyi vacsorával is felér. Eközben nem kell aggódnunk a cukor- és a szénhidráttartalom miatt – egyik sincs benne.

8.A tojás szívbarát: tanulmányok alapján úgy tűnik, azok az emberek, akik többet esznek belőlük, nem növelik a szívbetegségek esélyét. Még azok is, akik prediabétesszel vagy 2-es típusú cukorbetegséggel küzdenek – esetükben sem tűnt úgy, hogy a több tojás fogyasztása ne lett volna egészséges a szívre nézve. Egy közelmúltbeli kínai tanulmány rávilágított, hogy azon embereknél, akik 1 tojást megesznek naponta, csaknem 20 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki szívbetegség, mint a tojást nem fogyasztóknál.

9.A tojás előnyös, mert telít: együk reggelire, s hosszabb ideig érezzük majd telítve magunkat, ráadásul a nap folyamán kevésbé eszünk majd sokat. Példa erre, hogy egy tinédzser, aki átlagosan egy tojást megeszik reggel, 130 kalóriával kevesebbet fogyaszt az ebédkor, mint a többiek, akik nem reggeliznek ilyen fehérjedús táplálékot.

Foto:123rf.com

10.Segítség a szemnek: talán meglepő, de a tojásban levő lutein és zeaxanthin antioxidánsok segítenek megelőzni az olyan szembetegségek kialakulását, mint a szürkehályog és az életkorral összefüggő makula degeneráció. A leveles zöldségek, így a spenót és a kelkáposzta szintén tartalmazza ezeket, de a tojás jobb forrás. Ennek oka az, hogy a benne levő zsír megkönnyíti a szervezet számára a tápanyagok felhasználását.

11.A tojás előnyös, mert élesíti az agyat: ebben az ízletes élelmiszerben D-vitamin van, amely jótékony az agy számára, ráadásul ételből nehéz hozzájutni. Kolint is rejt, amely az idegsejtek (neuronok) egymás közötti kommunikációját segíti. A kolin rendkívül fontos várandós kismamák és szoptató anyák számára is, mivel nagy szerepet játszik az agyfejlődésben.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.