Természetes étrend? Olyan nincs!

A paleolit (kőkorszaki) étrendtől, a nyers étrendig bezárólag, sok egészségtudatos ember szeretne úgy táplálkozni, ahogyan őseink tették. De valóban jót tesznek ezek az étrendek szervezetünknek?

Az Ancestral Appetites: Food in Prehistory (Őseink étvágya: táplálkozás az őskorban) című idén megjelent könyv szerzője, Kristen Gremillion szerint azonban ezeknek az étrendi előírásoknak egy része nem alkalmazható a mai ember esetében. Bár sokat tanulhatunk őseink táplálkozási szokásaiból, modern ételeink és étrendjeink többségét nem véletlenül fejlesztettük ki.

Gremillion arról ír könyvében, hogy az emberek ételeiket és az ételek elkészítési módját az új ismertekhez és az új környezethez igazították. „Az emberek mindenevők, és nagyon sokféle dolgot ehetünk” – állítja Gremillion. „Ahelyett, hogy megpróbálnánk egészséges étrendünket arra alapozni, amit a több ezer évvel ezelőtt élt emberek szerintünk ettek, valószínűleg logikusabb lenne a mai táplálkozási szükségleteinket figyelembe venni, és ezt kielégítő megoldást találni.”

Gremillion főleg azt a kérdést hangsúlyozza, hogy a diétamániások szerint ezek az étrendek azért „természetesebbek”, mert olyan korszakból származnak, amikor a modern kultúra még nem tette tönkre étkezési szokásainkat. A szerző szerint ilyen korszak sosem létezett.

„Az emberi étkezési viselkedést nem lehet pusztán a biológiai működésünkre redukálni. Ételeinkben és táplálkozási szokásainkban mindig is nagy szerepet játszott a kultúra. Az emberek mindig újítottak, új ételeket és elkészítési módokat kutattak. Nem állíthatjuk azt, hogy csakis egyféleképpen szabad táplálkoznunk” – véli Gremillion.

olasz3

Az egyik népszerű diéta, a paleolit vagy kőkorszaki étrend azon alapul, hogy mit ettek az ősemberek a mezőgazdasági termelés bevezetése előtt. A hangsúly a sovány húsokon, zöldségeken és gyümölcsökön van, és kerülni kell a feldolgozott élelmiszereket, valamint minden gabonafélét. Gremillion szerint a paleolit étrend tudományos alapokon nyugszik és egészséges, mégsem természetesebb, mint a többi étrend.

„Az embereknek nem természetellenes a gabona fogyasztása, bármit is állítanak manapság. Az emberek azért kezdték el a mezőgazdasági termelést, mert nehezen tudtak elegendő élelmiszert biztosítani a vadászattal és gyűjtögetéssel, a gabona pedig stabil kalóriaforrást jelentett” – állítja a könyv szerzője. „A gabonafélék nem alkothatják étrendünk egyedüli alapját, de részét képezhetik az egészséges étrendnek.”

A paleolit étrenddel ellentétben a nyers étrendnek nincsenek tudományos alapjai. Gremillion szerint semmit sem nyerhetünk azzal, hogy mindent nyersen fogyasztunk. Az emberek már több százezer éve megfőzik ételeiket. Bár néhány tápanyag valóban eltűnik az ételekből a főzés miatt, a főzés megkönnyíti bizonyos tápanyagok felszívását a szervezetünk számára. Ráadásul a fogainknak és az állkapcsunknak is könnyebb, mint a kemény és rostos ételek marcangolása.

Gremillion úgy véli, hogy az élelmiszereket, azok megtermelését és elkészítését illetően nincs egyetlen természetes módszer. Az ember rugalmas, éppen ezért emelkedik ki a többi állat közül, és ez azt jelenti, hogy képes alkalmazkodni. Nincs olyan természetes étkezési mód, amelyhez vissza kell térnünk. A kultúra minden tevékenységünkre hatást gyakorol.

Forrás: