Teljes kiőrlés

Ha azt mondom, teljes kiőrlésű gabonafélék, rögtön valami száraz, diétás étel jut az ember eszébe, pedig a teljes kiőrlésű lisztes pékárú lényege, hogy nem kell kihagyni a kenyeret az étrendből fogyókúra idején.

A gabonafélék botanikai szempontból a pázsitfűfélék csoportjába tartoznak. Szemtermésüket lisztnek megőrölve, vagy egyéb módon feldolgozva, pl. lapított pehelyként vagy puffasztva, fogyasztjuk. A csoport legelterjedtebb tagja a búza.

Ennek oka elsősorban a bőséges terméshozam, és nem elhanyagolható módon, kiemelkedő fehérje tartalma, mely a több évtizedes növénynemesítő tevékenység eredménye. A búza fehérje-összetétele a legalkalmasabb tésztáink megfelelő elkészítésére.

Másik közkedvelt gabonaféle a rozs, mely a hűvösebb, csapadékosabb területeken terem. Fehérje összetétele kevésbé optimális a búzáéhoz képest, ezáltal tésztakészítésre kevésbé alkalmas. Nem hagyható ki a felsorolásból az árpa, a zab és a kukorica sem.

Az árpa tulajdonságait és termőhelyét tekintve a rozshoz hasonló. Fogyasztása leginkább kásaként, vagy hántolva jellemző, míg a zab az utóbbi időben egyre inkább népszerűbb. Leggyakrabban korpa és pehely formában találkozunk vele.

Kitűnő, gyors és egyszerű reggeli készíthető belőle, ráadásul a koleszterinszintünket is kedvezően befolyásolja a fogyasztása. A kukorica, a zabhoz hasonlóan jellegzetes takarmánynövény, azonban napjainkban felhasználása igen sokrétű. Liszt, dara, pehely és E-vitaminban gazdag olaj is készül belőle.

7r758vjl1

Táplálkozás élettani szempontból a gabonafélék jellemző tápanyaga a szénhidrát, melynek jelentős része keményítő, amely szervezetünk számára jól hasznosítható energiaforrás. A gabona héjrészében találhatóak a rostok, melyek részt vesznek az egészséges bélműködés kialakításában, szükség esetén pedig a helyreállításban.

Naponta 40-50 gramm rost elfogyasztása javasolt, ennél nagyobb mérték már káros szervezetünkre nézve, hiszen képesek megkötni és ezáltal kiüríteni szervezetünkből a vitaminokat és ásványi anyagokat is. A rostoknak fontos szerepe van a fogyókúrázók étrendjében is, hiszen a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása hamarabb vezet a jóllakottság érzet kialakulásához, csökkenti a tápanyag-felszívódás mértékét, és lassítja a gyomor kiürülésének sebességét.

Teljes kiőrlésű pékáruk vásárlásakor azonban vigyázzunk, nehogy csalás áldozatai legyünk! Figyeljük meg jól a vásárlandó kenyeret, péksüteményt! A fehér kenyerekben általában a nagy lyukak, a laza szerkezet jellemző, ezzel szemben a teljes kiőrlésű kenyerek tömörebbek, a lukak kisebbek bennük. Tehát, amikor egy ugyan barna színű, de fehérkenyérre jellemző lukakkal rendelkező kenyérrel találkozunk, merjük feltételezni, hogy ez igazából egy fehér kenyér, amit a furfangos árusok melasszal barnára színeztek.

Forrás: