Segíthet a vörösbor a gyomron?

Fokozhatja a mikrobiomot

Egy kis vörösbor segíthet a gyomorban levő baktériumoknak, hogy egészségesek legyenek, s ezáltal fokozható a mikrobiom – sugallja egy új tanulmány.

Kutatók szerint hetente egy kevés vörösbor növeli a mikrobiomban levő jó baktériumok sokféleségét, amely hozzájárulhat a rossz koleszterinszint csökkentéséhez és a súlyt is kordában tarthatja – hívták fel a figyelmet kutatók.

„Minél többet isznak az emberek, annál nagyobb mértékű ez a sokféleség – de még a kis mennyiség, így például heti egy pohár vörösbor is előnyökkel jár” – mondta el a tanulmány első szerzője, Caroline Le Roy, a londoni Királyi Kollégium kutatás-asszisztense, az ikerkutatás és a genetikai járványtani osztály munkatársa.

Le Roy kiemelte, hogy míg a tanulmány felfedezései meglehetősen megalapozottak, nem bizonyíthatják, hogy a vörösbor javítja a mikrobiomot – csupán azt szögezik le, hogy a kettő összefügg egymással. Nem az alkoholnak van ilyen hatása, sokkal inkább a vörösborban levő polifenoloknak. Ezek segítenek „etetni” a mikrobiomban levő baktériumokat – mutatott rá a kutató.

A polifenolok megtalálhatók a zöldségekben, gyümölcsökben, s antioxidánsokat is tartalmaznak. A tanulmányhoz Le Roy és kollégái megvizsgálták a sör, a cider ital, a whiskey, a fehér- és a vörösbor hatását 916 ikerpárnál.

Foto:123rf.com

Csupán a vörösbor eredményezett sokkal változatosabb mikrobiómot az eredmények alapján.

A mikrobiom baktériumok gyűjteménye a gyomorban, melynek fontos szerepe van az egészségünk tekintetében. Az egészséges mikrobiom hozzájárul az ételek megemésztéséhez és a betegségeket is távol tartja.

Az egészségtelen mikrobiom az immunrendszer rossz működéséhez, súlygyarapodáshoz és magas koleszterinszinthez vezethet – mondta Le Roy.

Kutatócsoportja rámutatott, hogy a vörösbor javította bizonyos baktériumok számát a mikrobiomban, míg azoknál, akik nem fogyasztottak italt, nem történt semmi.

A kutatók meg is erősítették felfedezéseiket Nagy-Britannia három másik csoportjában, ezenkívül Hollandiában és Amerikában is – a kísérleti résztvevők így közel 3 ezren voltak.

Az eredmények ráadásul változatlanok maradtak még az olyan tényezők figyelembevétele után is, mint az étrend, a társadalmi-gazdasági helyzet és az életkor.

Divatba jött pár éve  csokoládé és a vörösbor kombinációjára épülő, ún. Sirtfood-diéta, amely a University of Huddersfield szakemberei szerint csak egy újabb hóbort, tudományos tények nélkül.

Ismeri a csoki-vörösbor diétát?

Valószínűsíthető ezek alapján, hogy a vörösbor lehet az egészséges életmód markere, ugyanakkor más tényezők is okozhatják az egészségügyi előnyöket – fejtette ki Samantha Heller, a New Yorki NYU Langone Egészségügyi Központ klinikai táplálkozási specialistája, hozzátéve, hogy azt azonban nem tudni, ezek a tényezők összességében vezetnek-e egészségesebb élethez, a dohányzás abbahagyásához, növényi alapú étrendhez és több testmozgáshoz.

bor1

Foto:123rf.com

A bor szőlőből készült, mely így növényi eredetű italnak számít és polifenolokban gazdag. A polifenolok megtalálhatók a dióban, gyümölcsben, teljes kiőrlésű gabonában, hüvelyesekben és teákban is.

„A növények az élelmi rostforrásaink, a belünkben élő mikrobák kedvenc ételei – ha ezek egészségesek, akkor a szervezetünk is az lesz” – mondta Heller.

Természetesen, túl sokat nem szabad inni a vörösborból, mert csak mérsékelt mennyiségben számít előnyösnek.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.