S Étrend

A szív- és érrendszeri betegek étrendjéhez alkalmazkodó menü összeállításának főbb szempontjai:

1. A menük a szív- és érrendszeri betegek számára ajánlott táplálkozási alapelvek maximális figyelembevételével készülnek.

2. A menük energiatartalma 500-700 kcal.

3. A só-fogyasztás csökkentése érdekében az ebédek sótartalma csak 3-4 gramm, melyet az alacsony sótartalmú alapanyagok felhasználásával, valamint – a só és sótartalmú ételízesítők helyett – a fűszernövények széles skálájának alkalmazásával biztosítunk.

4. Az ételek növényi zsiradékokkal készülnek (olíva-, kukorica- és napraforgóolaj), melyek egyszeresen és/vagy többszörösen telítetlen zsírsavakban bővelkednek, és nem tartalmaznak iparilag előállított, részlegesen hidrogénezett növényi zsiradékot (transz-zsírsavat).

5. A kedvező zsírsav összetételű olajos magvak is többször alkalmazásra kerülnek

Fotó: 123rf.com

 

6. Az ételválaszték kialakítása során a sovány húsokat részesítjük előnyben, illetve halas fogások is hetente legalább egyszer szerepelnek az ételkínálatban.

7. A tej- és tejtermékek közül az alacsonyabb zsírtartalmú változatokat részesítjük előnyben

8. Bő zsírban sütött ételek nem szerepelnek a kínálatban.

9. A felhasznált zsírszegény alapanyagoknak és az alkalmazott konyhatechnikai eljárásoknak (gőzben főzés, párolás, sütés) köszönhetően a napi menü zsírtartalma nem haladja meg a 14-18 grammot.

10. A szükséges rostbevitelhez a zöldség- és gyümölcsalapanyagok széles skálájának felhasználásával járulunk hozzá.

11. Az ételek készítéséhez, sűrítéséhez teljes őrlésű tönkölybúzalisztet használunk.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.