A hosszú élet és a tejtermékek

120 ezer ember egy évtizedes követéses vizsgálata alapján arra a megállapításra jutottak kutatók, hogy a tejtermékek fogyasztása nem árt az egészségnek, de nem is jár túl sok előnnyel.

A telített zsírokban gazdag tejtermékek – a vaj és egyéb, teljes tejből készült termékek – nagyobb mennyiségben való fogyasztása nem emelte a megfigyelés időtartama alatt a férfiak halálozási kockázatát, a nőknél azonban némiképp nőtt a szívbetegségek miatti halálozási kockázat. Ugyanakkor a teljes zsírtartalmú savanyú tejtermékek – melyek közé a joghurt és a kefir is tartozik – nagyobb mennyiségű fogyasztása a halálozási kockázat kis mértékű csökkenéséhez volt köthető a férfiaknál és a nőknél is.

A kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy a kimutatott kapcsolat nem feltétlenül jelent ok-okozati összefüggést, ennek megállapítására az ilyen jellegű felmérések nem alkalmasak. A tanulmányban 120 852 felnőtt egészségi állapotát követték nyomon 10 éven át, amely időtartam alatt valamivel több mint 16 ezer résztvevő halt meg.

shutterstock_27448609

A felmérésbe bevont emberek – akik életkora 55 és 69 év között volt – részletes, az étrendjükre vonatkozó kérdőívet töltöttek ki a tanulmány kezdetekor. Az eredmények értékelésekor a férfiaknál nem mutatkozott összefüggés a teljes zsírtartalmú tejtermékek elfogyasztott mennyisége és a halálozási kockázat között.

A nőknél azonban úgy találták, hogy minden, napi 10 grammal több elfogyasztott vaj négy százalékkal emelte a halálozási kockázatot a követés alatt. R. Alexandra Goldbohm kutatásvezető elmondta, hogy nem találtak magyarázatot a férfiak és nők közti különbségre a teljes (zsíros) tejtermékek és a szívkockázat összefüggése vonatkozásában, ám elképzelhető, hogy a nők szervezete másként dolgozza fel a telített zsírokat, mint a férfiaké.

shutterstock_29693836

A vajjal és más teljes tejtermékekkel kapcsolatban talált eredményekkel ellentétben a fermentált, savanyú tejtermékeknél arra a megállapításra jutottak, hogy nőknél és férfiaknál is némileg csökkentette a halálozási kockázatot, ha többet fogyasztottak ezekből: minden 100 milliliterrel megnövelt mennyiség a napi étrendben 8 százalékkal fogva vissza a halálozási kockázatot.

Goldbohm azonban hangsúlyozta, hogy a fermentált tejtermékek védőhatásának igazolására még további vizsgálatok szükségesek. Az egyik általa idézett magyarázat szerint ezekben a tejtermékekben lévő tripeptidek segíthetnek a vérnyomás csökkentésében A leideni kutatók tanulmánya a hét végén jelent meg az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban. A nagyszabású követéses vizsgálat elkészítését a Holland Tejtermék Alap támogatta.

Forrás:


Egy válasz