Reggeli öt perc alatt!

Azok számára, akiknek a reggeli rohanásban nincs sok idejük, ezért a lehető legkisebb energiaráfordítással a legjobb eredményt szeretnék elérni, a gabonapehely kiváló választás

Gyors, finom, és attól függően, hogy mivel kombináljuk – gyümölcs, túró, magvak, joghurt -, megunhatatlanul változatos is lehet.

Milyen szempontok szerint válasszuk ki a legmegfelelőbb gabonapelyhet?

A varázsszót már sokan ismerik, ez pedig a teljes értékű gabona. A gabonapelyhei, akár kicsikre, akár nagyokra vannak szabva, teljes értékű gabonát tartalmaznak. A gyermekek számára szükséges teljes értékű gabona mennyiségéről és annak forrásairól egy korábbi cikkben már beszámoltunk. Azonban a felnőtteknek is érdemes felfedezni a Fitness zsírszegény gabonapelyhek, mely 8 féle vitamint és 2 féle ásványi anyagot tartalmaz. A fitnessgabonapehelyhet 53,6% teljes értékű gabona hozzáadásával készül, amely a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás fontos eleme.

tej12

Mit is jelent ez pontosan? Hogyan nyerjük a teljes értékű gabonapelyheket?

A gabonapelyheket egész szemű, gondosan tisztított, kiváló minőségű gabonából gőzölés után, hengerek közötti lapítással állítják elő. A gabonaszem táplálkozás-élettanilag legértékesebb összetevőit (a növényi olajat, vitaminokat, az ásványi anyag tartalmú csírát, a rostdús héjat) a malmi feldolgozás, a fehérlisztre őrlés során elveszítjük. A teljes értékű gabonával készült gabonapelyhek tartalmazzák a gabonaszem mindhárom részét, annak tápanyagait. Táplálkozás-élettanilag jelentősek az élelmirost-tartalom, a vas, a kalcium, a magnézium, B2, B6 – vitaimin és a niacin.

A gabonafélék és a belőlük készült élelmiszerek és ételek jelentős szerepet játszanak az energia-, és szénhidrátbevitelben. Hozzájárulnak a szervezet fehérje, valamint vitamin és ásványi anyag szükségletének kielégítéséhez. A teljes értékű, nagy élelmi rost tartalmú gabonafélék rendszeres fogyasztása segíthet számos betegség megelőzésében (bélbetegségek, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbaj).

– Naponta többször fogyasszunk gabonafélét
– Tervezzük úgy napi étrendünket, hogy lehetőleg minél több étkezésre jusson teljes értékű gabonatermék
– Használjunk teljes értékű gabonát az ételek elkészítéséhez is, és törekedjünk a változatosságra, készítsünk időnként például puliszkát, zabkását, zabkorpás pogácsát, kölesrizottót

Miért félünk a gabonapelyhek cukortartalmától?

Sokan igyekeznek kerülni a cukrot tartalmazó gabonapelyheket, mert úgy vélik, ez nem összeegyeztethető a kiegyensúlyozott étrenddel. Érdemes tudni, hogy a cukor az agy számára szükséges reggeli energiaforrás, ami a délelőtti teljesítményünket is nagyban meghatározza. A gabonapelyhek a napi cukorbevitel kevesebb, mint 10%-át biztosítják. Európai vizsgálatok kimutatták, hogy akik rendszeresen tápláló és kiegyensúlyozott összetételű reggelivel indítják a napot, bizonyítottan egészségesebb étrendet követnek, ráadásul jobban teljesítenek a nap folyamán.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: