Nincs cukor a boltban? Ezekkel tudjuk helyettesíteni

Bár kedvező ára van a kristálycukornak, sokan panaszkodnak arra, hogy a sokadik boltban sem sikerült beszerezniük. 

Érdemes máris tervet készíteni, mit lehet használni cukor helyett a karácsonyi sütikbe.  A cukorhiánynak több oka is van, és jó eséllyel karácsonyig mindenkinek sikerül majd beszereznie a sütéshez szükséges mennyiséget, de azért jó, ha van egy B-terv; főleg, hogy ezek az alternatívák cukor helyett sokszor még egészségesebbek is. 

A legtöbb süteményben fel se tűnik, hogy mást használtál cukor helyett.
Fotó: Pixabay.com

 

Datolya

Az aszalt datolya tökéletes cukor helyett, hiszen igencsak édes, és a sütemény ízén észre sem lehet venni, hogy nem kristálycukorral készült. Fontos, hogy ne legyen túl száraz a datolya, mert nem lehet egyenletesen elkeverni a tésztában. A puha, szaftos datolyákat magozd ki, áztasd be, majd turmixold le. A sütemény tésztájának összeállításakor vedd figyelembe a plusz nedvességet, amit a datolyával adsz hozzá. Pontos arányt nehéz mondani, mennyi datolyapüré felel meg egy evőkanál cukornak, hiszen a datolyák sem egyformák; érdemes menet közben megkóstolni a tésztát.

Nyírfacukor vagy xilit

Alacsony a kalóriatartalma, könnyen használható cukor helyett, hiszen ízben és állagában nagyon hasonlít; viszont sokkal jobban édesít, mint a cukor, ezért érdemes egy picivel kevesebbet használni belőle. Élesztős tésztákhoz nem alkalmazható, és arra is figyelni kell, hogy a xilit már egészen kis mennyiségben is mérgező a háziállatokra, illetve az arra érzékeny embereknél puffadást, hasmenést okozhat nagyobb mennyiségben.

Eritrit

Növényi alapú édesítőszer, de kevésbé édesít, mint a cukor: a hatásfoka kb. 70-80%-kal kevesebb, ezért többet kell tenni belőle a tésztába, mint kristálycukorból. Nincs utóíze és puffasztó hatása. Az élesztőgombák szaporodását nem segíti, így a kelt tészták készítésénél érdemes mást használni.

Sztívia

Növényi alapú édesítőszer, ami háromszázszor édesebb a cukornál, ezért nagyon kis mennyiségben szabad csak használni. Kelt tésztában nem használható. 

Banán

A túlérett banán is remekül használható cukor helyett, hiszen ilyen állapotában mézédes ez a trópusi gyümölcs. A kevert tésztákba, krémekbe bátran használhatod, de érdemes figyelembe venni, hogy enyhén banánízűek lesznek tőle a sütemények.

Forrás: ripost.hu

Tej- és cukormentes kuglóf – gyorsan, egyszerűen

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.