Milyen vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek szükségesek a fogyókúra alatt?

A fogyókúra alatt sok mindent „megvonunk” a szervezetünktől, amiket előtte akár napi szinten is fogyasztottunk. Ezzel együtt a vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok természetes úton a szervezetbe jutása is csökken.

Ehhez hozzájárul még a megemelt mennyiségű napi vízfogyasztás, amivel a szervezetünkben lévő hasznos és szükséges anyagok egy részét is „kimossuk” a szervezetünkből.

Szeretnénk felhívni itt is a figyelmeteket arra, hogy nagyon fontos a fogyókúra ideje alatt a kiváló minőségű és megfelelő mennyiségű vitaminok és ásványi anyagok utánpótlása! Felejtsük el azt az alapvetően hibás megközelítést, hogy a vitaminokban cukor van és lassítja a fogyást, valamint éhségérzetet okoz. Ne essünk bele ebbe a hibába, mert a vitaminok hiánya legyengíti immunrendszerünket és számos betegség okozója lehet.

Vitamins
Mik azok a vitaminok és ásványi anyagok, amelyek pótlása javasolt a fogyókúra alatt?

B-vitaminok
A B-vitamin-család hiánytünetei igen ritkák, kiegyensúlyozott étkezés mellett nem jellemző a B-vitamin hiánya, de fogyókúra alatt előfordul. Fontos ezek pótlása az idegrendszer, az anyagcserefolyamatok és a pajzsmirigy megfelelő működése értekében.
C-vitamin
A C-vitamin fogyasztása az immunrendszer működése szempontjából is fontos; a fogyókúra alatt pedig sok esetben meggyengül az immunrendszer működése, épp ezért is fontos a megfelelő C-vitamin-bevitel. Napi 2000 mg bevitelét javasoljuk a fehérjediéta ideje alatt.
D-vitamin
A D-vitamin legismertebb hatása a csontok épségének megőrzése, mely döntő mértékben a kalcium-háztartás szabályozásán keresztül történik. A Kalcium a csontok alapvető építőanyaga, mely a bélből szívódik fel, s ehhez pedig D-vitamin szükséges. A D-vitamin reneszánszát éli, szakmai körökben most döntöttek a javasolt bevitel emeléséről, a téli hónapokban étrendkiegészítőből javasolt pótolni a D-vitamint. Érdemes a D-vitamin egy részét a diéta alatt is engedélyezett tengeri halakból fedezni.
E-vitamin
Az E-vitamin (alfa-tokoferol) egy antioxidáns hatású zsírban oldódó vitamin, vagyis véd a szabad gyökök károsító hatásától. Főképp az egyes sejtek sejthártyáját védi, hozzájárul az öregedési folyamatok gátlásához.
K-vitamin
A K-vitamin legfontosabb szerepe, hogy befolyásolja a véralvadási képességét.

Az alábbi diétával teljesen átalakíthatjuk a testünket, mindössze néhány könnyű megszorítást kell bevezetni – cserébe viszont annyit ehetünk, amennyi beléd fér!
 
 
https://napidoktor.hu/dieta/21-napos-dieta-mit-kell-tudni-rola/
 

Testünk akkor működik a legjobban, ha nem szenved hiányt vitaminban és ásványi anyagokban. Ezért fontos, hogy fogyassz rendszeresen vitamint, ásványi anyagokat és probiotikumot a fogyókúrád teljes időtartama alatt.

Egyes ásványi anyagok megfelelő bevitele nemcsak az egészséged szempontjából fontos, hanem azért is, mert a fogyást is segíti. Mivel a diéta ideje alatt másfajta táplálékot eszünk, ezért nagyon fontos, hogy olyan ételek közül válogassunk, amelyek gazdagok ásványi anyagokban, így elkerülhetjük a hiánybetegségeket, sőt, észre fogjuk venni, hogy a kilók is gyorsabban olvadnak.

zöldségek

Ásványi anyagok és nyomelemek pótlása – mit és milyen forrásból?

Kalcium
Elsődlegesen a csontjaink egészségéhez nélkülözhetetlen, de fontos az izmaink számára is. A leveles zöldségekből tudod utánpótolni.
Kálium
Fogyasztása elengedhetetlen ahhoz, hogy megelőzzük a puffadást és a vízmegkötést is csökkentsük.
Magnézium
Kiemelten fontos szerep jut ennek az ásványi anyagnak az idegrendszer védelmében. Legjobb forrása a fogyókúra alatt a spenót.
Króm
Segít a megfelelő inzulin- és a vércukorszint fenntartásában. Szuper krómforrás a brokkoli, a gombi és a halak húsa.
Vas
A vas mint vérképző anyag fontosságát nem kell hangsúlyoznunk. Hiánya állandó álmossággal, kimerültségi érzéssel jár.

Felmerülhet a kérdés, hogy jó-jó, de hogyan juthatok hozzá ennyiféle vitaminhoz, ásványi anyaghoz úgy, hogy viszonylag szűkös az engedélyezett ételek választéka a fogyókúra alatt?

Az ásványi anyagokról:
Először is fontos forrás lesz az a fehérjetermék, amit az adott napra választasz az étkezéseidhez. 

A vitaminokról
Jelenleg minden vendégünknek azt javasoljuk, hogy böngéssze végig a magyar piacon kapható multivitamin palettát. Fontos, hogy tartalmazzon a fent felsorolt vitaminokból minél többet és az INBÉ (Irányadó Napi Beviteli Érték), azaz, hogy egy felnőtt szervezet számára mennyit javasolnak naponta, minél optimálisabb elosztású legyen. A C-vitamin esetében mi a külön szedést javasoljuk, hiszen a multivitaminok az összeállításukból adódóan nem tudják biztosítani a napi 2000 mg javasolt mennyiséget. Ugyanez igaz a D-vitaminra is. Sajnos egyre több (nem csak a fogyókúrázók körében) a D-vitamin hiányos személy Magyarországon, ezért kifejezetten ajánljuk ezt a vitamint is külön szedni.

Végezetül mindenképpen szeretnénk felhívni a figyelmeteket arra, hogy ne feledkezzetek meg a probiotikumokról sem. Kiemelten igaz ez a fogyókúra első szakaszában, hiszen a szervezetünk az elmúlt 5-10-20-30 évben megszokott táplálék helyett teljesen más ételeket fog kapni. A megfelelően működő, kiegyensúlyozott emésztés és bélműködés elengedhetetlen a jó közérzethez és a sikeres fogyáshoz.

Nincs tökéletes recept, mert minden szervezet más és más. Egy dolog azonban biztos: ha nem figyelünk oda a vitamin és ásványi anyag bevitelre, az rossz hatással lesz szervezetünkre, közérzetünkre, nem fogunk tudni koncentrálni a napi feladatainkra, fáradékonyak, ingerlékenyek és előbb-utóbb betegek leszünk.
ÉS EZ NEM CSAK A FOGYÓKÚRA ALATT VAN ÍGY. Előtte és utána is fontos a vitaminpótlás!

Forrás:eatcleandiethungary.com

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.