Mikor szedjük a diót?

A diószüret legkorábban akkor kezdhető, ha a kopáncs alatt a dió héja – pl. a belső fele – barnulni kezd.

Friss dió, friss dióbél

Ez a diókopáncs repedésének kezdete előtt 1-4 héttel áll be, és legkésőbb szeptember közepéig nevezhetjük a diót friss diónak. A diókopáncs repedésének kezdetekor betakarított termés bele a legszebb világos cserszínű. A cserszínű – egyben cserízű – hártya egy csöppet keserű, de az erre érzékenyek igen könnyen lehúzhatják az édes, porcelánfehér bélhúsról. Ilyenkor a dióbél víztartalma magas, a périgordi kereskedelmi szokvány szerint 30% lehet, olajtartalma pedig ilyenkor még alacsonyabb, mint az érett dióé. Emiatt energiatartalma a száraz dióbél energiatartalmától lényegesen elmarad, 10 dkg-ra vetítve 500 kilokalóriánál nem sokkal magasabb.

A gyakorlatban, termesztői szempontból érettnek egyébként akkor mondhatjuk a diót, ha a burok felreped, és a dió könnyen kihull. Nagyüzemben gyakran nem várják meg a kihullást, hanem előbb rázzák le a diót, amikor már a primőr-állapotnál érettebb, de még burkos. Akkor kezdhető a diófa rázása, ha a burkok részlegesen felrepedt állapotban vannak. Ilyenkor a dió már termesztői szempontból is érettnek tekinthető. A rázásos betakarítás esetén külön munkaművelet a kopáncstalanítás, majd a mosás és a szárítás. Ha megvárjuk, hogy a kopáncs leváljon a dióról, és a dió lehulljon, csak a szárítás munkaműveletével kell már foglalkoznunk.

Fotó: 123rf.com

Kézi diószüret

A lehullott diót legkésőbb három napon belül a földről fel kell szedni, mert ha a dió hosszabb ideig a földön marad, minőségromlás következik be. Ha napos idő van, a földön fekvő dió a napsütés hatására erősebben melegszik fel, mint a fán függő, levegőtől körüllengett dió. 40 C° fölött pedig a dió értékes olajsavai károsodnak, romlik a dióbél íze. Megfigyelték, ha a levegő 25 C°-os, a talajon fekvő dióban már 40 C° van, ha pedig 28 C°-os, akkor 42 C°. Továbbá ha a földön fekvő dión még a földön is rajta van a burok, további +5 C°-ot hozzáadhatunk. Ezek az adatok a talajon fekvő dióra vonatkoznak.

A diót már régóta ismerjük kívül-belül, a zöld dió és különösképp a milotai zöld dió azonban most indult hódító útjára.

A zöld dió jótékony hatásai

A fűre hullott diónál kisebb a felmelegedés, a minőségromlás. A minőségromlás azt jelenti, hogy a dióbél olajsavai károsodnak, és sötétedik a dióbél színe, romlik az íze. Ha pedig esős az idő, a földön a dió héja nedvességet szív magába, ami penészgomba-fertőzéshez vezet, a vége ez esetben is a minőségromlás. A fán ha kinyílt is a kopáncs, és a dióhéj szabadon ki van téve az esőnek, a dió még nem fertőződik penészgombával. A fertőzés csak a talajon következik be, és a penészgomba életfeltételei akkor adottak, ha a dió nedves is marad.

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.