Sebre, bőrgombára tegyünk dióburkot

A diókopács a dió zöld héja, amely a csonthéjat fedi, más néven a dióburok. A diót és diókopácsot a diószüret alkalmával gyűjthetjük össze, szeptember-október hónapokban.

A dió a magyarság ősi fája, szakrális növény. A magyar ősvallásban a teljességet jelképezi. Ha javasasszonyok vagy füves emberek nem tudtak rájönni, pontosan milyen gyulladás is okozza egy adott személy „nyavalyáját”, legalábbis egy diófalevél tea fogyasztását ajánlották, amiről úgy hitték, biztosan meg nem árthat.

A dióburok, vagy diókopács jótékony hatásai

A dióburok, vagy diókopács akkor válik el a dió csonthéjától, ha a dió már megérett. Amíg a dió éretlen, ún. zöld dió, akkor egybe van még nőve a dióburok a dióhéjjal, sőt a dió héja nincs is még becsontosodva. Úgy tehetünk próbát, hogy ha a dió átvágható, vagy egy tűvel átszúrható, akkor még biztos, hogy zöld dióról beszélünk (általában július hónapban). Ellenben ha a dióburok már megrepedt és ki is látszik a csonhéj, akkor használhatjuk fel a diókopácsot.

Fotó: 123rf.com

A termés érés után szellős, száraz helyen tárolandó. „Békebeli” időkben a falusi parasztházak búbos kemencéjének környékén száradtak.

A zöld magburok (kopács) és a levelek főzete együttesen sötét hajú hölgyek természetes és olcsó hajfestéke.

A diókopács alkoholos tinktúrája és zsírban oldott kivonata a legsúlyosabb vágott sebek kezelésében is eredményes.

Erősen festő naftokinon-származékokat, pl. juglon és hidrojuglon-glikozidot is tartalmaz.

Mire jó a diólevél tea?

Diókopács egyszerű kence bőrgomba ellen

Kókuszzsírban vagy étkezési minőségű sertés zsírban kivonatoljuk az alábbi hozzávalókat:

  • diókopács,
  • rozmaring,
  • zsálya,
  • kakukkfű,
  • borsikafű,
  • körömvirág

Elkészítés

A hozzávalók egyenlő arányban, mennyiségben szükségesek a kencéhez. Lassú lángon hevítve állandó kavargatás mellett a friss gyógynövényeket negyed órán át főzzük a zsírban. Ha kész, szűrjük le és adjunk hozzá méhviaszt, hogy keményebb, balzsamosabb állaga legyen. Hőálló üvegbe töltjük. Ha kihűlt, fedőt csavarjunk rá.

További érdekes és hasznos információkat a diókopácsról az alábbi linken olvashatunk >>

 

Forrás: Naturportál