Nikkel allergia esetén óvatosan édességekkel

Nem árt vigyázni, amikor édesség kerül az asztalra. Nikkel allergia esetén ugyanis bajt okozhat – többek közt – a csokoládé, mogyoró, mandula és dió tartalmú nassokkal!

Nikkel az élelmiszerekben

Aki tudja magáról, hogy allergiás a nikkelre, kerüli a nikkel tartalmú tárgyak – például ékszerek, övcsatok – viselését. Allergia esetén ugyanis ezek a bőrrel érintkezve bőrpírt, viszketést, kiütéseket, bőrszárazságot okozhatnak. Arról viszont már kevesebben tudnak, hogy a nikkel allergiásoknak az élelmiszerek nikkel tartalmára is figyelniük kell, mert ezek elfogyasztása is kellemetlen panaszokkal járhat.

A nikkel allergia szindróma

“Bizonyos élelmiszerek, mint a mogyoró, zab, kakaó (csokoládé), paradicsom koncentrátum, lencse, mandula és dió nikkel tartalma kifejezetten magas. Kisebb mennyiségben, de nikkelt tartalmaz még a teljes kiőrlésű liszt, szója, hal, kagyló és a burgonya is. Elég sok élelmiszer tehát az ünnepi menü gyakori alapanyaga, ezért a következő időszakban az érintetteknél fokozódhatnak a panaszok” – figyelmeztet Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.

Fotó: 123rf

Nikkel allergiásoknál a nikkel tartalmú ételek fogyasztása kapcsán az alábbi tünetek jelentkezhetnek: fejfájás, fáradékonyság, vérszegénység, hasi fájdalom, puffadás, hányinger, hányás, hasmenés és székrekedés.

A tünetek súlyossága függ az egyéni érzékenységtől is. Az ünnepi időszakban azonban jellemző, hogy kevésbé figyelünk az étkezésekre, illetve több olyan élelmiszert fogyasztunk, amelyek nikkelt tartalmaznak, ez előhozhatja a tüneteket.

Diétával kezelhető

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy panaszok esetén fontos a kivizsgálás, és ha bebizonyosodik, hogy a tünetek hátterében nikkel allergia szindróma áll, akkor diétával lehet megszüntetni a panaszokat. Kezdetben az összes nikkel tartalmú élelmiszer fogyasztását mellőzni kell, majd fokozatosan vissza lehet vezetni egyesével és megfigyelni, hogy jelentkeznek-e a tünetek. Ha kisebb mennyiségben jól tolerálja a szervezet, akkor lehet kevésbé szigorú diétával is panaszmentes.

Olvasd el ezt is!

Nikkel allergia miatt az egészséges ételektől is lehetünk rosszul

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.