Vajon a természetes cukrok jobbak vagy a finomítottak?

Noha a cukor káros hatása szervezetünkre ma már vitathatatlan, most is hihetetlen mennyiséget fogyasztunk el belőle. Vajon a természetes cukrok mennyivel jobbak a finomított változatnál? Lássuk!

Melyek a természetes cukrok?

Mára senki sem kételkedik a cukor ártalmas hatásaiban. Mégis, változatlanul nagy szerepet játszik az életünkben. Az amerikaiak különösen élen járnak a fogyasztásában, a becslések szerint heti 1,3 kilónyi finomított cukrot esznek meg. Nem nehéz kitalálni, miért: függővé tesz, szinte úgy, mint a kokain.

Már csak emiatt is, sokan választják az egészségesebb változatokat – sokkal találkozhattunk már. Melyek a természetes cukrok pontosan, s valóban sokkal jobbak-e a finomítottnál? Melyikre mi jellemző?

Fotó: 123rf.com

1.Finomított fehér cukor: nem árt elégszer ismételni, hogy ez a cukor teljesen mellőz minden táplálkozási értéket, s csupán üres kalóriákkal szolgál. Mi több, az elérhető fehér finomított cukrok 65 százaléka GMO cukorrépából készül. Kerüljük őket, ha csak lehet!

2.Barna cukor: a kereskedelemben kapható, természetes cukornak tartott barna változat nem több, mint a finomított fehér, melasszal dúsítva a szín és az íz érdekében.

3.Sűrített cukornád lé: cukornádból készül, kicsit kevésbé finomított, mint a fehér cukor, vagyis több színt, ízt, tápanyagot tárol. A valódi különbség azonban a természetes cukorként ismert cukornád lé és a fehér cukor között, hogy az előbbi egy szinttel kevesebbet tesz meg a finomítási folyamatban.

4.Nyers, szerves nádcukor: ez a természetes cukor típus szintén kevésbé feldolgozott, mint a finomított fehér, tehát még tartalmaz valamennyit az eredeti tápanyagmennyiségből, amely a cukornád lében jelen van. Van benne aminosav, ásványi anyagok, vitaminok, még antioxidánsok is. Mivel organikus, a növényvédő szerek maradványainak sem vagyunk kitéve. Valóban jobb választás, mint a finomított fehér cukor, de ettől még cukor és kis mennyiségben kell fogyasztani.

Foto:123rf.com

5.Kókusz cukor: a kókusz növény nedvéből nyerik, mely egy természetes folyamat – majd hagyják a vizet elpárologni. A cukortermelés leginkább fenntartható módszere ez, a termék pedig tartalmaz kis mennyiségben rostot és más tápanyagokat. A kókuszban kisebb mennyiségben található fruktóz, mint a többi cukorfajtában, amely kétségtelenül egészségesebbé teszi ezt a természetes cukrot a többinél.

Íme az 5 legnagyobb diétás csapda!

A fent említett cukrok mellett létezik olyan is, amely „nyers” formájában nagy mennyiségben tartalmaz vitamint, ásványi anyagokat és egyéb tápanyagokat, táplálja és újjáéleszti a szervezetet. Ez pedig a méz. Nem véletlenül javasolják az egészséges étrendek, hogy cukor helyett mézzel édesítsünk. Persze, a méz fogyasztását sem kell túlzásba vinni, akkor sem, ha természetes cukorként abszolút megállja a helyét.

A kevesebb több elv alapján működjünk!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.