Mentes élelmiszerek – valók ezek a cukorbetegeknek?

Az elmúlt években váltak igazán divatossá a „mentes” élelmiszerek: nem csak az élelmiszerallergiával, ételintoleranciával élők, gluténérzékenyek keresik az egy vagy több alapanyag (például cukor, gabonafélék, tojás, tej) kiváltásával készülő termékeket.

Az élelmiszergyártók, a vendéglátóhelyek, a cukrászdák az igényekre reagálva egyre színesebb palettát kínálnak.
Felmerülhet bennünk: jók ezek a cukorbetegeknek?

Egészségesebb, ha „mentes” termékeket eszünk?

Ez bizony komplex dolog, a kérdéseket nem lehet egyszerű IGEN vagy NEM válasszal elintézni.
Attól, hogy valami „mentes”, még nem lesz automatikusan cukorbetegnek való, hiszen a megjelölés vonatkozhat a cukormentességen kívül az állati eredetű alapanyagok elhagyására (vegán termékek), gluténmentességre, laktózmentességre, tejfehérje-mentességre, tojásmentességre.


Ha ilyen élelmiszert fogyasztunk, mindig legyünk tudatosak, ismerjük meg az összetevőket, és azok hatását a szénhidráttartalomra. Például a hús helyett használt csicseriborsó a vegán fasírtban tartalmaz plusz szénhidrátot. A tejpótló rizsitalnak mintegy kétszeres a szénhidráttartalma a tejhez képest, és a tejpótló italokat gyakran pluszban is édesítik gyümölcskivonattal, -sziruppal, ami szintén beszámítandó.
A gluténmentes pékáru, sütemény gyakran magasabb szénhidráttartalmú, ha a búzaliszt kiváltására köleslisztet, rizslisztet, kukoricakeményítőt használnak.

Ugyanakkor egy magliszttel, eritrittel készült sütemény szénhidráttartalma töredéke a normál verziónak, ezekből az alkalmi édességfogyasztáskor nyugodtan ehet a cukorbeteg is normál mennyiséget.
Jegyezzünk meg annyit, hogy a cukorbeteg is fogyaszthat a cukormentességen kívül mástól is „mentes” terméket, ha tisztában van annak szénhidráttartalmával, és a normál verziótól gyakran eltérő vércukoremelő hatásával. Úgy általában nem jelenthető ki, hogy ezek a termékek egészségesebbek, de örömteli, hogy sok új vagy újra felfedezett értékes alapanyagot illeszthetünk általuk az étrendünkbe.

Trendi napindítás – smoothie-k, ízesített kávék

A folyékony táplálék is az étrendünk része, sőt, sokan a teljes reggelit elintézik egy kávéval, tejes itallal. Egészségtudatos választásnak tűnnek az otthon, frissen készülő smoothie-k, frissen facsart gyümölcslevek, házi szörpök. Vigyázat, a gyümölcsök természetes cukortartalma miatt egy-egy pohár italban akár 10-30 g egyszerű cukor is lehet! A „cukormentes gyümölcsszörp” vagy „cukormentes gyümölcsital” sajnos fából vaskarika: vagy cukormentes, és akkor gyümölcs helyett aromával ízesítik, vagy gyümölcsből készült, és akkor biztosan tartalmaz (akár jelentősebb mennyiségű) cukrot.


Az étkezés kiváltására nagy mennyiségű tejes ital fogyasztása, főleg a reggeli órákban kevéssé ajánlott. A cappuccinóval, tejeskávéval elfogyasztott 5-15 gramm cukrot ráadásul oldott formában visszük be, így gyors felszívódásra, hirtelen vércukoremelkedésre számíthatunk.
A boltokban elérhető ízesített kávék hozzáadott cukortartalma igen jelentős, akár 3-4 kockacukornyi mennyiség is lehet 1 deciliterenként.
Az energiaitalok szénhidráttartalma a legmagasabb, egy dobozban akár 35-45 gramm cukor is lehet! Vannak már cukormentes energiaitalok is… de javaslom, inkább igyunk egy jó minőségű kávét élénkítésre, és igyunk a nap során elegendő vizet, ízesítetlen teát a szomjunk csillapítására.

 

Forrás: gyorgytea.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.