Kipróbáltuk: így a legfinomabb a sült édesburgonya

Ma már egy valamire való hamburgerezőben nem csak házi szószt és kézműves bucit kóstolhatunk, hanem a hagyományos sült burgonya helyett választhatunk sült édesburgonyát is.

Persze más ételekhez szintén fogyaszthatjuk, például húshoz vagy halhoz, snackként pedig önmagában, mártogatósokkal (cheddar sajtból készült szósszal és csípős ketchuppel a legjobb!).

Ha egyben sütjük az édesburgonyát, akkor a legfinomabb, ha krémesen puha, egy krumplihasábnak viszont kívül ropognia kell! Utánaolvastunk a témának, majd teszteltük a gyakorlatban, mindezt pedig fázisfotókkal illusztráltuk.

Amire szükségünk lesz:

  • édesburgonya, fejenként kb. 15 dkg
  • étkezési keményítő
  • fűszerek: só és egyéb fűszerek, pl. csili, bors, zöldfűszerek, fűszerkeverékek
  • olívaolaj a sütéshez

Hámozzuk vagy sem? 

 

Valójában ízlés kérdése, alapos sikálás után rajtahagyhatjuk a burgonyán a héját. Mi ezt inkább steakkrumplihoz tudjuk elképzelni, ezúttal meghámoztuk, majd hasábokra, szeletekre vágtuk az édesburgonyát. Vághatjuk hosszú, keskeny hasábokra és rövidebb, szélesebbekre is, ahogy csak szeretnénk.

Tipp: Kókuszos édesburgonya-krémleves

Áztatás

 

Ezt követően fogunk egy nagy tál hideg vizet, és beáztatjuk a burgonyaszeleteket. Minimum 1 órára, de lehetőleg egy teljes éjszakára. Mi is így tettünk, hűvös helyen, lefedve egy éjszakát áztak a burgonyacikkek. Miért van erre szükség? Áztatás hatására távozik a keményítő a burgonyából, ezért minél hosszabb ideig van vízben a krumpli, annál több keményítőt veszít, azaz ropogósabbra süthető. Az áztatás végén a zöldséghasábokat leszűrjük, átöblítjük, majd alaposan leszárítjuk.

Foto:123rf.com

Keményítő – jöhet kívülről

 

A ropogós állaghoz kívülről kell a krumplit megtámogatni némi keményítővel. Erre két módszer is létezik.

 
 

 Néhány evőkanál keményítőt kanalazunk egy lezárható műanyag zacskóba. Részleteiben beletesszük a burgonyát, alaposan összerázzuk. A módszer működik, ám a kész, megsült zöldségen látszani fognak az apró keményítő pöttyök. Ezt nem szerettük volna, ezért inkább a 2. megoldáshoz folyamodtunk.

– 3 evőkanál keményítőt egy tálba kanalazunk. Hozzáadagolunk kevés hideg vizet (tej sűrűségű legyen), simára keverjük. Belemártjuk a krumplihasábokat (éppen csak egy pillanatra, ne szívja meg magát a burgonya!), majd mehetnek is a sütőpapírral leterített sütőlemezre. Ügyeljünk arra, hogy a krumplidarabok ne fedjék egymást, csak egy rétegben tegyük a sütőlemezre!

Foto:123rf.com

Sütés

A sütőt előmelegítjük 230 °C-ra (légkeverés). A burgonyát egyenletesen megszórjuk nagyon kevés olívaolajjal (spray) és a tetszőlegesen kiválasztott fűszerekkel (mi fokhagyma granulátumot, görög zöldfűszeres keveréket, illetve egy fűszerpaprika alapú keveréket választottunk), sót azonban ekkor még nem teszünk rá (ha fűszerkeveréket használunk, vigyázzunk, hogy ne tartalmazzon sót!). A sütőlemezt betoljuk a sütőbe, majd kb. 25 perc alatt készre sütjük a burgonyát. Sütés közben érdemes többször kinyitni a sütőajtót, hogy a puhító hatású gőz távozni tudjon. Végül pedig ízlés szerint megsózzuk az elkészült sült krumplit.

 

Foto:123rf.com

Tapasztalataink

Valóban sikerült kívül ropogós, belül puha krumplit készítenünk. Pár további tipp, hogy nektek is szuper legyen az eredmény:

  • A közepesen vastag hasábok lettek tökéletesek.
  • A sütőt kb. 5 percenként nyitogattuk, rengeteg gőz távozott.
  • Csak minimális olívaolajat használtunk, ahol több olaj érte a krumplit, ott puhább is lett a zöldség.
  • A sütés utolsó perceiben érdemes a sütőt grillfunkcióra kapcsolni.

Ha eddig csak a sima krumpliban hittünk, érdemes kipróbálnunk az édes változatot is – utóbbi ugyanis jóval több értékes tápanyaggal szolgál számunkra, sőt a diéta részévé is tehetjük. De pontosan miért is annyira egészséges az édesburgonya?

8+1 ok, amiért az édesburgonya a jó barátunk lehet!

 

Forrás: Ízes Élet


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.