Ízletes és könnyű finomságok – csak 100 kalóriával! – 3. rész

Attól még, hogy harcolunk a kilóinkkal, vagy csak egészségesen szeretnénk táplálkozni, ehetünk édes finomságokat. Csupán meg kell jól válogatni, milyen rágcsálnivaló legyen az. Íme néhány 100, vagy annál is kevesebb kalóriás ínyenc falat, amit nyugodtan fogyaszthatunk!

Olyan jó volna az esti filmhez vagy a teraszon beszélgetéshez eszegetni valamit, de a rágcsálnivalók általában hizlalnak? Szívesen ennénk édességet, de úgy gondoljuk, ennyit nem ér, hogy rontsunk az alakunkon?  Ne fogjuk vissza magunkat – kevés kalóriás édes és sós falatokat egyaránt választhatunk. A cikk előző részeiben már megismerkedhettünk néhány finomsággal, de lássuk a folytatást!

1. Fagyasztott banán – pálcikán

Kreatív módszer arra, hogy minél több gyümölcs kerüljön az étrendünkbe! Felezzünk el néhány lehámozott banánt, majd vezessünk bele fapálcikát. Ezután vonjuk be egy kis alacsony zsírtartalmú joghurttal! Ha készen vagyunk, rakjuk a banánokat fagyasztóba, s nemsokára meg is ehetjük ezeket a fincsi, csupán 80 kalóriás édességeket!

frozen_banana

Telített zsír: 0,35 gramm; Nátrium: 3 mg; Koleszterin: 7 mg

2. Egy csésze paradicsomleves

A paradicsomleves tele van tápanyagokkal, melyek megvédenek a betegségek ellen, de csupán 74 kalóriát tartalmaznak csészénként. Számos változatuk van; természetesen a krémes verzióban sokkal több a zsír és a kalória. Ha konzerv formában vesszük, nézzük meg a címkéjén, mennyi nátriumot tartalmaz és a kalóriát is ellenőrizzük.

Telített zsír: 0,19 gramm; Nátrium: 471 mg; Koleszterin: 0 mg

tomato_soup

3. 1/3 csésze száraz zab darabka

Ha szeretjük a gabonát, egy alacsony kalóriás rágcsálnivaló érdekében hagyjuk el a tejet. Szórjunk 1/3 csészényi száraz zabdarabkát egy kis zacskóba, amit mindig magunknál tarthatunk, ha megéhezünk, akár az autóban is. Minden adag 70 kalória, telített zsírban pedig szegény. A teljes kiőrlésű gabonák egyéb hasonló formái is tökéletesek. Csak az édes változatokat kerüljük!

Telített zsír: 0,17 gramm; Nátrium: 83 mg; Koleszterin: 0 mg

4. Egy csésze szőlő

A szőlő tele van vízzel, egy csészényi belőle csupán 62 kalória. Telítve érezzük tőle magunkat és hidratáltan tart. A szőlővel jelentős mennyiségű K-vitaminhoz és mangánhoz jutunk, rostot szintén tartalmaz. Frissen és fagyasztva is kiváló.

Telített zsír: 0,1 gramm; Nátrium: 2 mg; Koleszterin: 0 mg

cup_of_grapes

5. Füstölt lazac tekercs

Egy kellemes kis sós rágcsálnivalóhoz, mely csak 60 kalória, kenjünk egy evőkanál zsírszegény krémsajtot egy szelet füstölt lazacra és tekerjük fel. Fehérjében gazdag és a szívre nézve is nagyon előnyös finomságot kapunk, hiszen Omega-3 zsírsavat is tartalmaz. Ha egy kicsit kevesebb krémsajtot használunk, két tekercset is nyugodtan elfogyaszthatunk – nem érjük el a 100 kalóriát!

Telített zsír: 1,6 gramm; Nátrium: 495 mg; Koleszterin: 13 mg

salmon_rolls

6. Egy csészényi mexikói jicama salsa szósszal

Egy csésze jicama gyökér hihetetlenül alacsony kalóriáját tekintve, de remek rágcsálnivaló. Vágjuk fel sültkrumpli-alakúra, majd mártogassuk salsa szószba. 54 kalóriát viszünk be vele a szervezetünkbe.

Telített zsír: 0,03 gramm; Nátrium: 235 mg; Koleszterin: 0 mg

jicama_and_salsa

Fontos tudnunk ugyanakkor, hogy szokást nem szabad csinálni a 100 kalóriás kekszes rágcsálnivalók fogyasztásából, mivel ezekben mégiscsak van finomított liszt. A másik dolog, amit nem árt fejben tartanunk, hogy ezek a finomságok alacsonyak kalória tekintetében, de sokszor tápanyagban is. Lényeges, hogy ételeinkben legyen megfelelő mennyiségű fehérje, rost és antioxidáns!

Szerző: Adrina – napidoktor.hu

Forrás: