A light termékek- valóban a barátaink?

A light termékek gyakran kerülnek a fogyókúrázók bevásárló kosarába, mivel úgy gondolják, ezekkel hozzájárulnak a fogyásukhoz és egészségükhöz. De valóban jót tesznek nekünk? A kérdést Drégely Anikóval, a Budai Endokrinközpont dietetikusával járjuk körbe.

 

Mik azok a light ételek?

Azon termékek, melyeken a „light” felirat olvasható, azt jelenti, hogy valamiből kevesebbet tartalmaz: például kevesebb zsír vagy kevesebb cukor van benne (esetleg cukormentes). A light termékeknek legalább 30%-kal kevesebb kalóriát kell tartalmazniuk, mint a hagyományosaknak. Nagyon sok különböző kifejezés létezik ezekre a termékekre, de mindegyik kifejezésnek megvan a maga jelentése. Íme egy lista a leggyakoribbakról és azok értelméről:

  • Zsírmentes: legfeljebb 0,5 gramm zsírt tartalmaz egy adott adag
  • Kalóriamentes: kevesebb, mint 5 kalória adott adagmérethez
  • Alacsony zsírtartalmú: adagonként legfeljebb 3 gramm zsírt tartalmazhat
  • Alacsony kalóriatartalmú: 40 kalória vagy kevesebb egy adott adagmérethez (kivéve a cukorhelyettesítőket)

 

A zsír, mint ízhordó

A zsírról kevesen tudják, hogy jelentősen hozzájárul az adott étel ízéhez, mivel ízhordozóként is funkcionál. Éppen ezért, ha csökkentik a zsírok mennyiségét, akkor az íz is csorbát szenved. Ennek kijavítása érdekében különböző praktikákat vetnek be: leggyakrabban -egészségre káros- ízfokozókat, cukrot, sót, és sok más adalékanyagot (pl. glutamát, glicin, kloridok, laktátok, élesztőkivonat, aromák) raknak hozzá az ételekhez/italokhoz. Ezek gyakran fejfájást, migrént, emésztési problémákat, allergiás reakciókat okoznak.

A jó zsírokra szükség van

Ahelyett, hogy az alacsony zsírtartalmú étkezésre koncentrálna, ügyeljen inkább a jó zsírok fogyasztására. Szervezetünk optimális működéséhez szükség van a jó minőségű zsiradékok mértékletes fogyasztására, hiszen létfontosságúak egészségünk szempontjából, például bizonyos vitaminok felszívódásához is. Ebből kiindulva elfogyasztott zsír típusának tudatosabb megválasztása fontosabb, mint a bevitt zsírok mennyisége.

Ezt teszi a testünkkel a kalóriaszegény étrend!

Cukor, természetes és mesterséges édesítőszerek

Az sem mindegy, hogy az italokat milyen édesítőszerrel édesítik.

Az energiamentes édesítőszerek jól működnek például cukorbetegek, inzulinrezisztensek étrendjében, de a mesterségesen édesített italokra való teljes átállás még a cukorbetegek számára sem megfelelő választás.

Bár fontos tisztázni, hogy a jelenleg forgalomban lévő összes engedélyezett adalékanyag- ilyenek a mesterséges édesítőszerek is- az egészségünk szempontjából biztonságosnak tekinthető, valamennyi édesítőszer ajánlott napi mennyiségének felső határa meghatározott, amit érdemes lehet betartani.
 
Külön kategória az édesítőszerek között a cukoralkoholokkal (ilyen például a xilit, eritrit, maltit, szorbit, mannit) készült termékek. Energiatartalmuk ugyan valóban alacsonyabb lesz a cukorénál, de tartalmaznak kalóriát, szénhidrátot, így a vércukorszintet is emelni fogják, és inzulinválaszt is váltanak ki (kivétel az eritrit). Nagy mennyiségben történő fogyasztásuk hasfájást, puffadást, hasmenést okozhat!

Ha megszomjazik, ezért mindenféleképpen jobb választás a víz, valamint a házilag elkészített limonádék, teák fogyasztása.

Gyors anyagcsere 1×1: Mit jelent és hogyan tudjuk elérni?

 

 

 


 
Összességében tehát a különböző típusú cukorpótlók használata helyett, inkább az extrán édes ízekről próbáljunk meg leszokni. Ha lehet, válasszuk mindenből inkább a natúr verziót, és az édes íz iránti vágyunkat próbáljuk meg mérsékelni, vagy használjuk ki a gyümölcsök természetesen édesítőerejét!– tanácsolja Drégely Anikó, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.

 Gyakran túl sokat fogyasztanak belőlük

A light termékeknek van egy további árnyoldaluk: méghozzá az, hogy mivel úgy gondolják sokan, hogy nem ártanak, nem hizlalnak, ezért a kelleténél nagyobb mennyiségben fogyasztják őket. Ezzel pedig lényegében ott vannak, mintha normál ételeket/italokat vinnének be- hívja fel a figyelmet Drégely Anikó, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.

Az étrend összeállításánál segíthet a gyakorlati dietetika

A diéta összeállítása igen bonyolult, sőt, személyre szabottnak kell lennie. Ráadásul látható, hogy azokkal, melyek a fogyásunkat/egészségünket hivatottak támogatni is vigyáznunk kell. Nem csoda, ha a legtöbben összezavarodnak és nem tartanak ki hosszútávon az életmódváltás mellett. Hogy könnyen menjen az átállás, abban nagy segítségre van a gyakorlati dietetika. Hiszen sokan bár konzultának dietetikussal, a mindennapi életbe nem tudják átültetni. A gyakorlati dietetika során azonban személyes oktatással lehet elsajátítani a hallottakat (természetesen dietetikus segítségével).

Forrás: Budai Endokrinközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.