Innen tudod, hogy egészségesen táplálkozol

Megfelelő a viszonyod az étellel, vagy állandó szégyen, lelkifurdalás tárgya, hogy mit eszel? Esetleg hangulatevő vagy, netán elhanyagolod a testedet? Tíz jel, hogy egészséges viszonyban állsz az étellel, amit megeszel.

1. Valódi, friss ételeket eszel.

Nem kell feltétlenül divatos étkezési trendek köré szervezni az életedet, bőven elég, ha figyelsz a belső hangra, hogy mit kíván épp a szervezeted. Persze, a többségünk szereti az 1820-ban lefagyasztott gyorséttermi hamburgereket is, de azért a cél, hogy a főszerepet a friss, igazi ételek kapják, amelyek a maguk feldolgozatlan természetességükben kerülnek az asztalra.

2. Változatosan táplálkozol, a belső hangra figyelve.

Sok szakértő ajánlja, hogy egy előre meghatározott rend szerint táplálkozz, hogy minden ételcsoport sorra kerüljön egy hét leforgása alatt, de a modern dietetikusok már rugalmasabbak. Ők úgy vélik, hogy a legjobb, ha azt eszed, amit megkívántál: a tested ugyanis pontosan tudja, hogy épp milyen vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége. Igen, igen, és olyan is van, hogy „csak” az energiára és a kalóriára, de ha az evés nem pótcselekvés az esetedben, ez nem jelent gondot.

3. Nincs olyan élelmiszer, amire ellenségként tekintenél.

A cukor, a szénhidrát, a koffein, az alkohol… gyakran emlegetik őket gyomrunk legnagyobb ellenségeiként. Ha nem szereted őket, esetleg egészségügyi okokból kerülöd ezeket az élelmiszercsoportokat, oké. Minden egyéb esetben azonban a mértékletesség a kulcsa mindennek: lemondás és ellenségkép-gyártás helyett inkább ügyelj a limitre!

4. Szeretsz nyugodt körülmények közt falatozni.

Nem csak bekapsz valamit útközben, hanem szeretsz leülni, hogy egy jót kajálj. Amikor eszünk, a pajzsmirigy tiroxin nevű hormonja dolgozik, amelynek az aktivitási szintje a gondolat, a gondolkodásmód által is befolyásolható. Egyes vélemények szerint az étkezés közbeni érzéseink ilyesformán programként kerülnek az ételünkbe, tehát egyáltalán nem mindegy, miről diskurálunk ebéd közben. Nem véletlenül született a mondás is: „evés közben magyar ember nem beszél”.

5. Hálás vagy az ételért.

Jó érés emlékezni arra, hogy lehetőségünk van jó minőségű, friss, ízletes ételt fogyasztani, hiszen a Föld legtöbb lakója számára ez csupán egy álom.

6. Fontosak számodra az ízek.

„Fiam, az éhes ember nem válogat” – hallhattuk a szüleinktől legalább ezerszer. De persze ma már tudjuk, hogy nem kell legyűrnünk a rossz minőségű menzakaját, hanem felnőttként magunk választhatjuk meg, hogy mit eszünk. Hát nem fantasztikus? Több mint 10 ezer ízlelőbimbónk van, amelyeknek mindegyike 50-100 ezer sejtből áll!

7. Figyelsz a testedre.

A Michigani Egyetem legújabb kutatásai szerint azok az emberek, akiknek egészséges viszonyuk van az étellel, a saját testüket is tisztelik és szeretik. Először is, elégedettek, amikor a tükörbe néznek (még ha nem is tökéletesek), kínzás helyett az élvezet forrásként tekintenek a mozgásra, és szívesen kényeztetik a testüket masszázzsal és lazító fürdőkkel.

8. Nem vársz irracionálisan sokat magadtól.

Reális elvárásaid vannak magaddal szemben, és a tökéletesség helyett a fejlődésre figyelsz. Lehet, hogy nem kockás (még) a hasad, de egyre erősebb és izmosabb vagy, és később fáradsz el, ha sportolni mész.

9. Nem kínzod vagy bünteted magadat.

Sokan – még a sportolók is – büntetik magukat ételmegvonással, ha nem érték épp el a kitűzött céljaikat. Még a jutalom-büntetés váltakozása kitűnő belső motivációs rendszernek tűnik, a dolog gyakran vezethet különféle étkezési zavarokhoz. Nem, nem, az anorexia és a bulimia nem csak a tizenéves kislányok betegsége, az izomépítéssel kapcsolatos kontrollproblémák pedig még több férfit érintenek!

10. Nem uralja a hangulatod az étkezési szokásaidat.

Van, aki extra stressz vagy szomorúság esetén mértéktelen zabálásba kezd, míg mások épp az örömre és a boldogságra reagálnak így. Sokan új kihívás esetén szorongani kezdenek, és nem tudnak enni, de olyan is van, aki egy szerelem hatására kezd őrült koplalásba. Jó esetben nem a hangulatod határozza meg az étkezési szokásaidat, hanem a tudatos én az, aki észreveszi a test jelzéseit: ügyelj arra, hogy ez a kontroll mindig nálad maradjon!

Nyitókép: pixabay.com

Forrás: nuus.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.