Ideális testsúly + jó kedély = jó szex!

Sokan keresték már a hosszú élet és a fiatalság titkát, és adták volna érte minden kincsüket. Aztán kiderült, hogy ez talán nem is annyira bonyolult dolog

Mint hitték, hiszen egy egyszerű, tömör képletben, minden fontos alkotóelem megtalálható.

Fiatalság = ideális testsúly + jó kedély = jó szex!

A férfi – nő kapcsolatról, a párválasztásról sokan, sokfélét írtak már. Irodalmi művek, képzőművészeti alkotások, színdarabok, filmek örök témája a két nem sokszor harmonikus, máskor harcokkal jellemzett kapcsolata.

A serdülőkor hormonális viharának következtében kialakul a másodlagos nemi jelleg, felébred a másik nem iránti vágy, majd a szexuális aktivitás. A fiatalkori lázadás egyik területe lehet a szexuális szabadság, a sokszor meggondolatlan, válogatás nélküli nemi kapcsolat. A szélsőséges, gyorsan változó hangulat rányomhatja bélyegét erre a területre is.

A hangulati változások, depresszív tünetek minden életszakaszban zavart okozhatnak a szexuális életben. A depresszió egyik tünete lehet a szexuális diszfunkció, de a szexuális zavar meg is előzheti, illetve hozzá is járulhat a depresszió kialakulásához.

A felnőttkorra jellemző kiegyensúlyozott szexuális élet – mely a kiegyensúlyozott partnerkapcsolat egyik elengedhetetlen feltétele – nemcsak hormonális – nőknél: ösztrogén, progeszteron, férfiaknál: tesztoszteron -, hanem pszichoszociális tényezőktől is függ. Erre a korra esik a biztos egzisztencia megteremtése, a családalapítás, a sokrétű munkahelyi és baráti kapcsolatok kialakítása. A gyermekvállalás a nők többségénél természetes, magától értetődő, egy kiteljesedő, érzelmeken alapuló kapcsolat következménye.

Ám napjainkban egyre szélesebb körben terjed az a “divat”, hogy a nők féltve az alakjukat, a kialakult életformájukat, a munkahelyen elért pozíciójukat, nem vállalnak gyermeket. A mai életforma amúgy is kedvez a minél idősebb korban történő – 30-40 év feletti – gyermekvállalásnak, szülésnek. Az évek észrevétlen múlásával azonban sokszor azok is kicsúsznak a reproduktív korból, akik gyermeket szerettek volna, ráadásul a stabil kapcsolatok is elkerülik őket.

Szülés után

A terhességet vállalók egyik félelme -a baba egészsége mellett – a szülés utáni pszichés tünetekről szól. A szülést követő szomorúság, fáradékonyság, kialvatlanság, ingerlékenység, félelemérzés mindenképpen figyelmet érdemel, mert keskeny az elválasztó sáv a depresszív tünetektől. A fel nem ismert depresszió kihat az egész családra és a gyermek fejlődésére is. Ilyenkor negatívan változik meg az anya-gyermek kapcsolat, és a baba ellátása is nehézségekbe ütközik. A kezelést követően viszont újra tud örülni gyermekének és az életnek.

A másik probléma miatt inkább a férfiak szenvednek: elhanyagoltnak érzik magukat, a kis jövevény mellett háttérbe szorulnak, úgy érzik nekik csak másodlagos szerep jut. Ezt nehezen viselik el, ami konfliktushoz vezethet és a nemi élet területén is változás következhet be.

Később, a harmónia megteremtésével egy nyugodt, aktív életszakasz következik. Gondot a “rohanó élet”, figyelmetlenség, unalom érzése okozhatja, melyben szerepet játszhat a beszélgetés, a megbeszélés hiánya, az érzelmek kifejezésének nehézsége. A változatosság, az új varázsa számos kapcsolat felbomlásának oka lehet.

fogyokura

Változóban

A következő nagy változás a klimax és az öregedés időszaka. A szabad hormonszintek csökkenése felelős bizonyos, főleg nők körében ismert és elszenvedett tünetekért. Ilyen például a hőhullám, ingerlékenység, feledékenység, depresszív hangulat. A nők önértékelése csökken, nem érzik magukat elég vonzónak, nőiesnek. Erre az időszakra tehető a betegségek megszaporodása, az aktivitás csökkenése. A gyerekek kirepülnek a családi fészekből, a munkahely gyakran megszűnik, nyugdíjaztatás miatt kialakulhat a feleslegesség érzése is.

Az ösztrogén-szint csökkenése számtalan, a genitáliák területére lokalizálódó tünetért is felelős (hüvely szárazsága, atrófiája, fájdalom stb.). A progeszteron-szint csökkenés viszont szerepet játszhat az alvászavar, a szorongásos tünetek kialakulásában.

Ezek mellé egy régi szemlélet, társadalmi megítélés is társul, melyben az idős kor egyet jelent az aszexualitással. A felnőtt gyermekek nem nézik jó szemmel az egyedül maradt szülő újabb kapcsolatát, szexuális próbálkozását.

Férfiak esetében ennek megítélése az utóbbi korokban kedvezőbben alakult. Idősödő férfi, fiatal hölgy kapcsolat még elfogadhatónak tűnik, bár egy negatív haszonszerzési felhang mindenképpen társul hozzá.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.