Hizlaló italok kontra egészséges innivalók

Bizonyára tapasztaltuk már, hogy olykor, egy-egy komolyabb alkoholiszogatós időszakot követően felszaladhat ránk 1-2 kiló. Ugyanez a helyzet azonban a cukros üdítők gyakori fogyasztása esetén is – lassan, de biztosan rongálják karcsúságunkat. Milyen italokat ne igyunk, ha fittek szeretnénk maradni és mi az, ami ajánlott?

Sokan kifejezetten ügyelünk rá, mit eszünk, amikor kontrollálni szeretnénk súlyunkat – ám arra már kevésbé, hogy milyen italokat fogyasztunk. Ez nagy hiba, ugyanis az innivalókkal éppúgy ronthatunk karcsú alkatunkon, mint a zsíros, cukros, fehérlisztes élelmiszerekkel.

Ha a megfelelő italokat választjuk, azzal „újrahangolhatjuk” az anyagcserét, megfékezzük az étvágyat és lefaragjuk a kalóriákat.

Lássuk, mely innivalók javasoltak fitt és egészséges alakunk megőrzéséhez és melyek vannak a „tiltólistán”.

1. Üdítők

Hizlaló italok. Minden alkalommal, amikor megiszunk egy üveg üdítőt, üres kalóriák százait juttatunk a szervezetünkbe. Hagyjuk el ezeket az italokat! A kutatások ugyan vegyes eredménnyel szolgálnak arról, hogy ez fogyáshoz vezet-e – egyes tanulmányok rövidtávú előnyöket mutatnak. Mások szerint az üdítő fogyasztás igenis súlygyarapodással jár. A lényeg az, hogy ha több kalóriát iszunk és eszünk meg, mint amennyit elégetünk egy nap, akkor csupán az üdítőitalokról való leállás nem oldja meg a problémánkat.

Pretty woman drinking water isolated on a white background

2. Víz

A szénsavas italokat cseréljük vízre! Számos felesleges kalóriától kíméljük meg magunkat. Evés előtt igyunk két pohár vizet, s telítettebbnek érezzük majd magunkat. Így nem is eszünk annyit. Ha elegendő vizet fogyasztunk, annak pozitív hatása lesz anyacserénkre nézve.

3. Gyümölcslevek

Ezek is hizlaló italok. A rossz hír az, hogy a frissítő gyümölcslevekben éppen annyi kalória lehet, mint a szénsavas üdítőkben, de tény, hogy több tápanyaggal rendelkeznek. Ez felvet egy dilemmát: vitaminokat és antioxidánsokat szeretnénk bevinni szervezetünkbe, de extra cukor nélkül. Ebben az esetben érdemes a 100 %-os gyümölcsleveket választani. Kerüljük a hozzáadott édesítőszer nélküli változatokat. Mindig ellenőrizzük az italok címkéjén az összetételüket: mekkora mennyiségben található bennük valódi gyümölcs. Egyszerű vízbe is facsarhatunk egy kis igazi gyümölcslét, ha valami egészségesre és frissítőre vágyunk!

4. Zöldséglé

A zöldséglevek ugyanolyan táplálóak, mint az igazi gyümölcslevek – nagyjából feleannyi kalóriát tartalmaznak, de sajnos több nátriumot. Egy csésze paradicsomlében 41 kalória lehet, összehasonlítva a narancslé 122 kalóriájával. A levekkel rostot fogyasztunk, amely segít megfékezni az étvágyat.

5. Smoothie-k

Kétségtelenül finom ital a banános, epres vagy áfonyás smoothie, ám a hizlaló italok közé tartoznak – jobb, ha otthon, magunk készítjük el a szükségtelen kalóriák kerülése végett: sovány tejjel (vagy mandulatejjel), friss vagy fagyasztott gyümölcsökkel. A kávézókban, éttermekben kínált smoothie-ban méz, jégkrém és egyéb édesítők is lehetnek, amelyek nem igazán tesznek jót a karcsúságunknak.

6. Alacsony zsírtartalmú tej

Sokat segít egészséges testsúlyunk fenntartásában, ha alacsony zsírtartalmú tejet fogyasztunk, mely kalciumban gazdag, előnyös a szervezetre nézve. Egyes tanulmányok szerint a tej nagy mennyiségű fogyasztása, de a tejtermékek is segítenek a fogyásban. Maradjunk azonban mindig a sovány változatoknál.

7. Sport- és energia italok

Sajnos, hiába segítenek átmenetileg fáradtságunkon, hizlaló italoknak számítanak. Valódi kalóriabombák, akár az üdítők. Tartalmazhatnak hozzáadott tápanyagokat, de ugyanezeket a vitaminokat és ásványi anyagokat megtaláljuk az alacsony kalóriatartalmú ételekben is. Ha fogyni szeretnénk, vízzel maradjunk hidratáltak, ne igyunk energiaitalokat – kivéve, ha extra tápanyagokra van szükségünk, mert keményen edzünk vagy sokat izzadunk.

8. Kávé

A kávé sokkal jobb megoldás, mint az üdítő vagy az energia ital. A feketekávé kalóriamentes, antioxidánsban gazdag. Tanulmányok kimutatták, hogy mérsékelt mennyiségben a kávé (3-4 csésze naponta) javítja a hangulatot és a koncentrációt, sőt csökkenti a 2-es típusú diabétesz és egyes rákok kialakulásának esélyét.

9. Ízesített kávék

Nos, ezek már a hizlaló italok közé tartoznak. A díszített, habos, szirupos változatokkal vigyázni kell – mert az ilyen kávék tele vannak zsírral és cukorral. Akár 570 kalória is lapulhat egy csészében – ami talán még egy adag ételnél is több! Ha nem szeretjük feketén a kávét, öntsünk hozzá egy kis sovány tejet és mesterséges édesítőt.

10. Zöld tea

Kitűnő választás, ha egy kis felüdülésre vágyunk. Nemcsak kalóriamentes, de egyes tanulmányok szerint a fogyást is segíti. Nem teljesen egyértelmű, hogyan működik – ám a koffein és a mikrotápanyagok (a katekinek) szerepet játszhatnak ebben. Az előnyök csupán pár órán át tartanak, ezért érdemes naponta kétszer is fogyasztani zöld teát.

11. Hűs alkoholos „üdítők”

Könnyednek és levegősnek tűnnek, de valójában hizlaló italok, sok bennük a kalória. Egy kis üveg, bort tartalmazó alkoholos üdítő 190 kalóriát is tartalmazhat, valamint 22 gramm szénhidrátot. A bor maga sem egy diétás ital, egy pohárral 100 kalóriát fogyasztunk el. Jobb, ha fröccsre szavazunk, egy kevés bor és ásványvíz összevegyítésével.

12. Koktélok

Szintén hizlaló italok. Ha egy röviditalt megiszunk, talán kevesebb kalória van benne, mint a borban, de ha krémmel vagy üdítővel van keverve, már más a helyzet. Akár 700 kalóriát is elfogyaszthatunk egy ízlésesen elkészített koktéllal! Jobb megoldás, ha rumot vagy vodkát egyszerű szódával keverünk.

13. Könnyed sör

Persze, a sör nem feltétlenül járul hozzá a fogyáshoz, de ha kimozdulunk a barátokkal és szeretnénk meginni valamit, válasszunk egy könnyedebb sört. Nagyjából 100 kalóriát tartalmaz, szemben az átlagos 150 kalóriás sörökkel.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php