Hallottál már a Hamupipőke diétáról? nem épp meseszerű…

Az interneten 3 éve kezdett terjedni a fogyókúra, mely egyáltalán nem hasznos, és nem is biztonságos. Japánból indult a trend, mely vékony alakot ígér – de nem egészséges mércén.

A lényege a következő: annyi kilót kell fogynunk, hogy olyan alakunk legyen, mint Hamupipőkének. A probléma az, hogy Hamupipőke egy mesefigura, mi pedig emberek vagyunk…

A cél, hogy 18-as, vagy annál kevesebb legyen a testtömeg indexünk. Ez a szám alultápláltságot jelent, ugyanis 18,5 és 24,9 között van a normál testtömeg index (ez alatt soványnak, e felett pedig túlsúlyosnak számít az ember). Természetesen ezek BMI adatok, melyek nem tökéletesek, hiszen mindannyian mások vagyunk, és fontos, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Viszont a WHO nem véletlenül állapította meg az alultáplált kategóriát.

Egyéb aggályok a nagy fogyást éhezéssel elérők egészségével kapcsolatban: Legyengíti az immunrendszert, hajlamosabbá válik a szervezet a rendellenes hormontermelésre. Ha nem termel a szervezet elegendő ösztrogént, az pedig csontritkuláshoz és más egészségügyi problémákhoz vezethet.

Igaz, hogy a diéta már ott megbukik, hogy egy rajzfilmfigura alakját állítja példaként valós emberek elé, de a mód ahogyan el kívánja érni a ” meseszerű” alakot, még rosszabb. Az emberek teste nem megrajzolt, hanem valós, a különbséget magyarázni se kell. Ha valaki belevág ebbe a diétába nemcsak szinte elérhetetlen célt állít maga elé, de rendkívül egészségtelen úton indul el. Ha Hamupipőke valós ember lenne, nem így nézne ki.

Mindez a közösségi médiát is megmozgatta. Sokan Twitteren reagáltak a diétatrendre, többen kiírták, hány kilónak kéne lenniük, hogy élő Hamupipőkék legyenek. A legtöbben ellenzik ezt a fogyási módot, pont azért, mert egy lehetetlen példát állít fel, és több kárt okoz, mint azt gondolnánk.

A szakértők pedig úgy gondolják, hogy ezek a divatos diéták, például az új Hamupipőke-trend, nagyon komoly figyelmeztetés az orvosoknak arra arra nézve, hogy milyen sokan szenvednek étkezési zavaroktól.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.