Gyulladás – Megfelelő ételekkel lehetséges a megküzdés

Párosítsuk jól az élelmiszereket

Az olyan ételek, mint a zöld leveles zöldségek, a citrusfélék és a paradicsom segítenek a gyulladás ellen. Ha jól párosítjuk őket, csodálatos eredményt érhetünk el.

A gyulladás a szervezetben számos egészségügyi állapot kiváltója. Ha elvágjuk az ujjunkat vagy megsértjük a térdünket, gyulladásos választ produkál a test. A pirosság és a duzzanat gyulladásos válasznak számít. Vírusos fertőzés esetén az immunrendszer gyulladást idéz elő azért, hogy megvédje a szervezetet.

Olykor azonban krónikus gyulladás tapasztalható, toxinok vagy túl sok zsírsejt miatt. Ha nem kezelik, olyan állapotokat alakíthat ki, mint az ateroszklerózis, szívroham és stroke. Vagyis, a krónikus gyulladást nagyon fontos kordában tartani és kezeltetni, hogy egyéb, komoly betegségektől megóvjuk magunkat.

A Birmingham-i Alabama Egyetemen végzett tanulmány szerint a krónikus gyulladás krónikus betegségeket eredményezhet – ám megfelelő ételek révén ez természetesen csökkenthető. A kutatók állítják: a gyulladásellenes élelmiszerek, így például a zöld leveles zöldségek, citrusfélék és a paradicsom nagymértékben segítenek elkerülni ezt a helyzetet.

 

A Liverpool-i Egyetem tanulmánya olyan ételek azonosításába is belefogott, amelyek segítenek megelőzni a krónikus gyulladást. A kutatók szerint a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag, polifenolokat tartalmazó étrend megvéd bennünket az életkorral összefüggő gyulladással és a krónikus betegségekkel szemben. Hozzátették: az idős emberek fogékonyabbak a krónikus gyulladásra, s előnyös számukra az étrend izorhamnetinnel, resveratrollal, kurkuminnal és vanillinsavval történő kiegészítése. Olyan ételek is hasznosak, amelyek ezeket a bioaktív molekulákat előállítják.

Íme néhány étel-kombináció, amely segít megküzdeni a krónikus gyulladással.

  1. Barna rizs hagymával és fokhagymával

Ha a fokhagymát és a hagymát barna rizzsel és teljes értékű búzával kombináljuk, a szervezet cinkfelszívása közel háromszorosára nő. A cink egyik tápanyag, amely majdnem 66 százalékkal képes mérsékelni számos krónikus gyulladásos betegség, például az ateroszklerózis, a rák, a neurodegeneráció és immunológiai rendellenességek kockázatát.

  1. Édes burgonya cayenne paprikával

Legközelebb, ha veszünk édesburgonyát, érdemes megszórni cayenne-paprikával. Az étel-társítás segíti a szervezet hatékony A-vitamin-felszívását. A vitamin a gyulladásos bőrbetegségek, például pattanások, illetve a bronchopulmonális diszplázia (BPD) krónikus tüdőbetegség leküzdésében is segítő kezet nyújt.

  1. Brokkoli olívaolajjal

Ezek az ételek alkotják az egyik legjobb gyulladásgátló kombinációt. Az olívaolaj antioxidánsokat, növényi tápanyagokat és egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. A brokkoli vitaminokat és ásványi anyagokat, például káliumot és magnéziumot. Gazdag flavonoid- és karotinoidforrás, amely harcol a krónikus gyulladásokkal. Az olívaolaj fokozza a brokkoli zsírban oldódó vitaminjai, illetve az antioxidánsok, például a lutein és a béta-karotin felszívódását.

Fotó: 123rf.com

4.Karfiol és kurkuma

A kurkuma a legjobb gyulladáscsökkentő étel. Kurkumintartalma csodálatos gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Ha ez a C-vitaminban gazdag karfiollal párosul, a hatás lenyűgöző. A karfiolban jelentős mennyiségű K-vitamin és folát található, melyek szintén segítik a gyulladás elleni küzdelmet.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php