Ezt érdemes tenni szemsérülés esetén

A szaruhártya sérülésének többsége háztartási balesetek közben vagy a munkahelyen következik be. “Megkarcolódhat” a szemünk por, homok, faforgács, fémrészecskék, egyéb szennyező anyagok vagy akár kontaktlencse által is. Összeszedtük, hogy mit tehetünk, és mit ne tegyünk abban az esetben, ha megsértettük a szemünket.

A szaruhártya hámsérülése a szem elülső részén (szaruhártya) lévő átlátszó, védő “ablakon” kialakuló felületi karcolás. A szemet érintő apró balesetek az ünnepekre való készülődés során talán gyakrabban fordulhatnak elő, hiszen egyszerre vetjük bele magunkat a nagytakarításba, az otthonunk díszítésébe, ilyenkor még a kevésbé gyakorlott háziasszonyok is fakanalat ragadnak, a gyerekek ajándékokat kézműveskednek a családnak. Ha megtörténik a baj, a következő tünetek tapasztalhatók:

 • Fényérzékenység
 • Erőteljes könnyezés
 • Szúró fájdalom
 • Idegentest érzés, mintha szempilla ment volna a szemünkbe
 • Homályos látás
 • Véraláfutás vagy általános kipirosodás a kötőhártyán

szem, vizsgálat

Ezt tegyük, és ezt ne tegyük!

Gyorssegélyként a legszükségesebb, hogy a balesetet követően azonnal elvégezzük a következő lépéseket:

Öblítsük ki a szembe került idegentestet! A legjobb ilyenkor a tartósítószer mentes műkönny, de ha nincs a háztartásunkban, a csapvíz is megfelelő. Különösen fontos ez olyan anyagok esetében, mint pl. a por, a homok, a malter, stb.!

Pislogjunk folyamatosan, mert így könnyedén kipisloghatjuk a szemünkből az apró szennyeződéseket, por részecskéket.

Abban az esetben, ha nagy erővel került a szembe az idegentest, éles tárgy okozta a sérülést, vagy jelentős a fájdalom és a látásromlás, keressük fel a területileg illetékes szemészeti szakrendelőt.

Jellemzően főként éjjel jelentkezik nagyobb mértékű fájdalom, – amikor becsukjuk a szemünket – ezért legtöbben éjjel keresik fel az ügyeletet. Az esetek döntő többségében azonban az ilyen jellegű (nem áthatoló) sérülések nem okoznak maradandó károsodást, általában nagyobb az ijedtség, mint maga a probléma.

szem, látás, szemcsepp

Fotó: 123rf.com

A sérülés súlyosbodásának elkerülése érdekében azonban érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat:

 • Ne ragasszuk le a szemet, mert bár ezáltal a hámosodás gyorsabb végbemehet, azonban különböző kórokozók is megtelepedhetnek a szemrésben, így akár súlyosabb fertőzés is kialakulhat!
 • Ne próbáljuk meg eltávolítani a szemünkből az olyan idegen testet, ami a szemünkbe ágyazódott, vagy ami megnehezíti a szem becsukását!
 • Ne dörzsöljük a szemünket! Nagyobb problémát is okozhatunk ezzel!
 • Ne nyúljunk a szemünkbe pamut törlőkendővel, csipesszel vagy más eszközzel!
 • Ne viseljünk kontaktlencsét a szemünk teljes gyógyulásáig!

A legtöbb szaruhártya hámsérülés ugyan néhány napon belül magától helyrejön, ennek ellenére érdemes szemész szakorvoshoz fordulni. Fontos, hogy ne használjunk semmilyen receptköteles szemcseppet anélkül, hogy először megkérdeznénk a szemész orvosunkat. Recept nélkül kapható tartósítószermentes műkönnyet (lehetőség szerint dexpanthenol is legyen benne) bátran kipróbálhatunk ezekben az esetekben. Előfordulhat azonban, hogy antibiotikus vagy non-steroid gyulladáscsökkentő cseppekkel szükséges kezelni a sérült szaruhártyát, amit csak szakorvos írhat fel” – mondja Dr. Cserháti Zoltán, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa. – „Azért is fontos, hogy orvos véleményezze a sérült szemet, mert a szaruhártya mélyebb rétegeinek sérülése maradandó heget okozhat, és ez később befolyásolhatja a látás minőségét. Ritkán a horzsolás elfertőződhet és ez akár szaruhártyafekély kialakulásához is vezethet. Ha a seb mélyebb, akár teljes vastagságú szaruhártyasérülés is keletkezhet, mely műtéti ellátást is igényelhet.”

Olvasd el ezt is!

Top 3 szemsérülés

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.