Főzés gyógy-és fűszernövényekkel

A Tudomány Kiadó Receptsarok kiadványaiban cukorbetegeknek és egészségtudatos étrendet követőknek ajánlott ételek sorakoznak, levesektől a főételeken át a desszertekig.

A recepteket az olvasók küldték be, de dietetikusok válogatták, ezen felül minden receptnek szerepel a pontos tápanyagtartalma is.

Ebből a hasznos kiadványból ajánlunk egy menüsort, méghozzá olyan recepteket választva, melyekben számos gyógy- és fűszernövény is szerepel, hiszen ezek változatosan használhatók fel sütésnél-főzésnél is.  Az általunk választott leves gyömbérrel, a főétel kakukkfűvel, a desszert pedig bazsalikommal készült.

Nem titkolt célunk az is, hogy olvasóinknak kedvet csináljunk az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyéhez, melynek során a gyógynövényes alapanyagot használó tortareceptek közül kerül majd ki a Diabess-Györgytea különdíjas.

Indiai paradicsomleves – Lajosházi Péter receptje (Receptsarok 5.)


1 adag tápanyagtartalma:
Energia: 216 kcal
Fehérje: 4 g
Zsír: 14 g
Szénhidrát: 16 g

Hozzávalók 4 adaghoz:
4 evőkanál vaj
1 kg paradicsom
1 db kis alma
1-2 db csípős zöldpaprika
1 db babérlevél
4-5 szem fekete vagy zöldbors
1 evőkanál vékony szeletekre vágott, friss gyömbérgyökér
2 kávéskanál őrölt koriander
5 dl víz
2 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt
1 kávéskanál só
100 ml főzőtejszín
2 evőkanál finomra vágott friss korianderlevél, petrezselyemzöld vagy kapor

E 20. század eleji recept kétségtelenül nyugati hatásról árulkodik, hiszen liszttel sűrítik, fűszerezése azonban bengáli hagyományokat őriz. Egy evőkanál vajat megolvasztunk, beleszórjuk a feldarabolt paradicsomot és almát, a vékony karikákra vágott csípős zöldpaprikát, a babérlevelet, a gyömbért és a koriandert, és 1-2 percig főzzük. Felöntjük 1 dl vízzel, fedő alatt puhára főzzük, majd szitán áttörjük, és hozzáadjuk a fennmaradt vizet. A maradék vajat megolvasztjuk, átforgatjuk benne a lisztet, hozzáadjuk a leveshez, sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, és még 5 percig főzzük. Tálalás előtt elkeverjük a tejszínnel. Ekkor már nem szabad forralni! Minden tányér aljára kis darab vajat teszünk, rámerjük a levest, és egy csipet finomra vágott zöldfűszerrel díszítjük. Különösen finom, ha a vajat elkeverjük egy kis csípős pirospaprikával, őrölt mustárral, tormával, sóval és borssal, mielőtt a leveshez keverjük.

Soha nem volt ennyire fontos immunrendszerünk támogatása mint most,  járvány idején.

Immunerősítő koktél és gyulladáscsökkentő fűszerek

 Zöldfűszeres zabkása kakukkfüves pirított gombával – Kard Éva receptje (Receptsarok 3.)


1 adag tápanyagtartalma:
Energia: 345 kcal
Fehérje: 14 g
Zsír: 20 g
Szénhidrát: 28 g

Hozzávalók 2 adaghoz:
30 dkg gomba (pl. csiperke)
2 dl csirkealaplé
7 dkg zabpehely
3 dkg vaj
2 evőkanál olívaolaj
1 csokor petrezselyemzöld
snidling
kakukkfű
őrölt fehér bors
szerecsendió

A petrezselyemzöldet, a snidlinget és a vajat késes aprítóval (vagy turmixgéppel) pépesítjük. A zabpelyhet átszitáljuk, hogy az apró, törmelékes része ne kerüljön bele a kásába, így az nem lesz ragacsos. Egy serpenyőben felmelegítjük a csirkealaplét, hozzáöntjük az átszitált zabpelyhet, és alaposan összekeverjük. Kevergetve pár percig főzzük, hogy besűrűsödjön. Végül hozzáadjuk a zöldfűszeres vajat, és óvatosan összekeverjük. Állandó keverés mellett még 1-2 percig főzzük, majd levesszük a tűzről, és tálalásig melegen tartjuk. A gombát ízlés szerint felszeleteljük. A frissen szedett kakukkfűről leszedjük a leveleket, felaprítjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd hozzáadjuk a gombát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval és a felaprított kakukkfűvel, majd elkezdjük párolni. Néha óvatosan megkeverve, összerázogatva addig pároljuk, míg a gomba teljesen zsírjára sül, és szép aranybarna színt kap. Amennyiben szükséges, párolás közben még utánaízesítünk. Tálaláskor tányérra szedjük a zabkását, majd ráhelyezzük a pirított gombát.

Citromos-bazsalikomos sütemény – Sárga Diána receptje (Receptsarok 5.)


1 szelet tápanyagtartalma:
Energia: 102 kcal
Fehérje: 3 g
Zsír: 3 g
Szénhidrát: 17 g

Hozzávalók 12 szelethez:
100 g barna rizsliszt
100 g kölesliszt
2 db tojás
80 g light margarin (tejmentes)
½ csomag sütőpor
1 db nagyobb citrom leve és reszelt héja
kb. 25 db nagy bazsalikomlevél
50 g xilit
20 g eritrit

Először alaposan megtisztítjuk a citromot, kis lyukú reszelőn lereszeljük a héját, majd kifacsarjuk a levét. A bazsalikomlevelet megmossuk, a citrom kifacsart levével és lereszelt héjával, összeturmixoljuk botmixer segítségével. Ezt követően kimérjük a liszteket, hozzáadjuk a sütőport, és összekeverjük őket. Ezután hozzáadjuk a két tojást, az olvasztott margarint, majd botmixer vagy habverő segítségével alaposan összedolgozzuk a hozzávalókat. Legvégül hozzákeverjük az előzőleg elkészített citromos-bazsalikomos levet. Zsiradékkal enyhén kikent kisebb méretű (szilikon) kuglófformába öntjük a kevert tésztát, és előmelegített sütőben 160 fokon 35-40 percig sütjük.

Forrás: http://gyorgytea.hu/