Ezt teszi az agyunkkal a tea

A Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatói érdekes felfedezésre bukkantak: a rendszeres teafogyasztásnak rendkívül jó hatása van az agyműködésre. A szakemberek szerint azoknak, akik sok teát fogyasztanak jobb az agyfelépítésük, mint azoknak, akik nem isznak rendszeresen teát.

Egy új kutatás szerint, melyet a Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatói végeztek, a rendszeres teafogyasztók agyának felépítése jobb, mint azoknak, akik nem, vagy csak elvétve isznak teát. A kutatás az Öregedés (Aging) című tudományos folyóiratban jelent meg.

A kutatók 36 idős ember idegrendszeréről gyűjtöttek adatokat, és ezeket vizsgálták, és hasonlították össze. Az eredmény szerint azokra, akik rendszeresen isznak teát, kevésbé hatott az agy szerkezetének életkorral összefüggő hanyatlása – írja a Modern Farmer.

A teáról nem ez az első kutatás, bár az eddigi tanulmányok teljesen máshogy közelítették meg ezt az ősi italt, mely évezredek óta jelen van az emberek életében és kultúrájában. Az eddigi kutatások kimutatták, hogy a rendszeres teafogyasztásnak jó pár pozitív egészségbeli hatás van a szervezetre nézve.

Az eredmények azt mutatják, hogy rendszeres teafogyasztással megelőzhető a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása. Továbbá az is kiderült a teafogyasztással kapcsolatban, hogy javítja a kognitív funkciókat, azaz megelőzhető vele az elmére ható betegségek kialakulása, mint például az Alzheimer-kór és a demencia.

Példaként vegyük a közúti forgalom analógiáját – tekintsük az agyrégiókat célállomásoknak, míg az agyi régiók közötti kapcsolatok utak legyenek. Ha egy közúti rendszer jobban szervezett, a járművek és az utasok mozgása hatékonyabb és kevesebb erőforrást igényel. Hasonlóképpen, ha az agyi régiók közötti kapcsolatok strukturáltabbak, az információfeldolgozás hatékonyabban elvégezhető. – magyarázta Professor Feng Lei, a kutatás vezetője.

A kutatás három éve folyik, ez idő alatt a kutatók adatokat gyűjtöttek a tanulmányban résztvevők egészségügyi állapotáról, életstílusáról, és a tea fogyasztási szokásairól. A résztvevőknek ezen felül MRI vizsgálatokon és egyéb teszteknek is át kellett esniük.

Eredményeik alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy azoknak az embereknek, akik körülbelül 25 évente hetente legalább négyszer ittak zöld teát, oolong teát vagy fekete teát, hatékonyabban kapcsolódtak össze az agyi régióik.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. gőre gábor

    Az agyunkat, mint minden mást, foglalkoztatni kell! Keresztrejtvény, logikai játék, matematika-feladatmegoldás!