Ezért ne együnk a TV előtt

Ha bármi is elvonja a figyelmünket a táplálkozásról, hajlamosak vagyunk többet enni, ráadásul az egészségtelenebb ételeket részesítjük előnyben.

Az emberek többsége szeret a tévé előtt pihengetni egy doboz chips-szel az asztalon, sokan pedig a vacsorát is a gép előtt költik el. A kutatás során családokat filmeztek, miközben filmet néztek vagy a Facebookon szörföltek evés közben, és kiderült: mind a felnőttek, mind pedig a gyerekek felfalnak mindent, ha nem kizárólag az evésre figyelmek.

Úgy tűnik, a többség ilyenkor képtelen figyelni arra, hogy már jóllakott, a szülők pedig nem figyelmeztetik csemetéiket arra, hogy miből mennyit érdemes enni, illetve mikor van vége az étkezésnek. Mindez a szakemberek szerint elhízáshoz vezet, ezért fontos volna a családokat újra arra szocializálni, hogy kizárólag az ételre és egymásra figyelve költsék el vacsorájukat.

A University of Illinois kutatói hatvan családot vizsgáltak, és kiderült, hogy nem csupán a tévé és az internet, de az egyéb zajok is hasonló eredményt hoznak: ha például az étkezés 15 perce alatt porszívóztak a szomszéd helyiségben, az alany megint csak többet evett, mint csendes, zavartalan körülmények között.

 

A BMI mellett a társas kapcsolatoknak sem tesz jót a zaj: ilyenkor a szülő ritkábban dicséri és biztatja a gyereket, és nem tud reagálni a kérdéseire sem.

-Mondta el Dr. Barbara Fise, a kutatás vezetője.

Forrás: nuus.hu