Ezen a héten célkeresztben az elhízás!

Elhízás Világnapja 2021: Tépjük ki közösen az elhízás gyökereit!

 

Február 28-án indult, és javában zajlik az Elhízás Hete 2021 eseménysorozat, mely 2021. március 4-én, az Elhízás Világnapján csúcsosodik ki. Ezen a héten az egész világ figyelme  az elhízás elleni harcra összpontosul, ami egy másik, pusztító világjárvány miatt fontosabb, mint valaha. Az elhízás a legfrissebb adatok szerint már kb. 230 betegség kialakulásához járul hozzá, és amennyiben nem történik változás, 2030-ra 250 millió gyermek lesz elhízott, az 50 év feletti lakosság körében pedig közel 50% lesz az elhízottak aránya becslések szerint.

Az  Elhízás Világnapja 2021 összefogás  jelentőségéről kérdeztük Dr. Gajdács Ágnes belgyógyász, obezitológus főorvost, a MediFat igazgatóját.

tulsuly, elhizas1

Foto:123rf.com

Összefogás az elhízás járvány leküzdéséért

 

„ Az elhízás egyike a leggyorsabban, szinte járványszerűen terjedő betegségeknek, ezért mindennél fontosabb, hogy a szakemberek és az érintettek együtt alkossanak egy olyan közösséget, amelyben mindenki egyénileg és a saját mikro-, és makrokörnyezetében  is tesz azért, hogy egy hosszabb, egészségesebb, boldogabb életet élhessen. Az elhízásjárvány megfékezésének első lépése viszont annak megértése, milyen mélyre terjedtek már, és mennyire szerteágazók az elhízás gyökerei, melyek már mindannyiunk hétköznapjait átszövik, ezért a tényleges megoldáshoz gyökerestől kell kitépni a problémát.

Ezt a célt az elmúlt években számos sikeres esemény szolgálta világszerte több időpontban, az USA Nemzeti Elhízás Hetétől az Európai Elhízás elleni Napig, vagy az Elhízás Világnapjáig, míg végül 2020-ban új időpontban, március 4-én megrendezésre került az első, egyesített Elhízás Világnapja a világ Elhízástudományi Társaságai, és más,  elhízással foglalkozó szövetségek, egyesületek, illetve a Nemzetközi Diabetes Szövetség összefogásával, mert egyértelművé vált, hogy csak így lehet lassítani az elhízás okozta egészségügyi krízishelyzetet.

A 2020-as eseménysorozat nagyon sikeresnek bizonyult, 77 szervezet támogatta, a világ 65 országából voltak résztvevők, 52 millió média megjelenés, több, mint 38 ezer közösségi média interakció, több, mint 5 ezer közösségi média vélemény és poszt biztosította az információk széleskörű elterjedését, és a közösségi médiában a pozitív visszajelzések aránya 91%-os volt.” – árulta el a szakértő.

 

Az Elhízás Hete  és Világnap főbb fókuszpontjai

 

Az Elhízás Hete (Obesity Care Week, OCW)  célja annak a globális jövőképnek az elérése, melyben a társadalom és annak minden tagja  megérti, és elfogadja az elhízás összetett mivoltát, tudományosan és a klinikailag is megalapozott információkhoz és megoldási lehetőségekhez jut,  tisztelettel és megértéssel viszonyul ehhez a problémához akkor is, ha saját maga esetleg nem rendelkezik súlyfelesleggel.

Az elhízottak számának növekedése ugyanis kritikus méreteket öltött, már 800 millió  ember él elhízással, és közel 150 millió gyermek és serdülő érintett világszerte. Ráadásul az elhízás, mint krónikus, kiújulásra hajlamos betegség összetett mivolta, a minél több ember számára elérhető diagnosztikával és a komplex, személyre szabott kezelési koncepció kifejlesztésével kapcsolatos kihívások, az elhízás stigmatizálásának visszaszorítása, és a megfelelő kommunikációs stratégia kidolgozása világméretű együttműködést igényel.

Ennek megfelelően a Világhét  kiemelten foglalkozik:

  • A testsúlyszégyenítés, a súlyfelesleg mint stigma problémájával
  • Az elhízás megelőzésének lehetőségeivel
  • A gyermekkori elhízás veszélyeivel és mielőbbi visszaszorításának eszközeivel
  • Az elhízás komplex, személyre szabott kezelésének módjával, külön fókuszálva az elhízással kapcsolatos betegségekre is

 

A legfőbb fókusz pedig az, hogy minél több ember konkrétan bevonódjon a Világhét és Világnap eseményeibe, ossza meg történetét másokkal, vagy kezdjen el már most változtatni életmódján az egészségesebb testsúly, testösszetétel elérése érdekében.

Az  Elhízás Világnapján és a 2021. február 28- március 6. között zajló Elhízás hetén az egyes földrészek, régiók, országok, városok szerveznek a témával kapcsolatos eseményeket, rendezvényeket. Emellett kiemelt szerepet kap az közösségi médiában és egyéb online felületeken az interaktív kommunikáció és az online aktivitás növelése is.” – árulja el Dr. Gajdács Ágnes.

Fotó: 123rf.com

Zéró növekedés az elhízás gyakoriságában!

 

„ Az Elhízás Világnap és világhét fő célja az elhízottak számbeli növekedésének megállítása, a 0% növekedés a 2010-es szinthez képest 2025-re, hiszen az eddigi növekedési ütem alapján  2025-re 2,7 milliárd felnőttet, és közel 270 millió gyermeket és serdülőt érint majd a túlsúly és elhízás világszerte az előrejelzések szerint.

Ezért fontos a gyermekkori elhízás visszaszorítása, mert a súlytöbblettel élő gyermekek  előreláthatóan felnőttként is súlyproblémákkal küzdenek majd.  A megelőzést már a gyermek tervezésekor el kell kezdeni, hiszen globálisan a nők több mint 10%-a elhízott az első terhessége előtt, és gyermekeik 15%-a 4 éves korában már szintén elhízott, akiknél 3-10-szer, az elhízott serdülőknél pedig 5-20-szor nagyobb a felnőttkori elhízás gyakorisága.  A gyermekkori túlsúly és elhízás több gyermek- és felnőttkori  betegség (pl. 2. típusú cukorbetegség, szív- és keringési betegségek, nem alkoholos zsírmáj) alapjául szolgál, viszont megelőzhető lenne.

Az elhízás problémaköre Magyarországot kiemelten érinti,  hiszen Európában a legelhízottabb nemzet a magyar, és világviszonylatban is éppen csak lemaradtunk a dobogóról.  Az egyes országok elhízással kapcsolatos adatait mutató Nemzeti Elhízás Kártya  standardizált adatok felhasználásával szemlélteti az elhízottak számát és  növekedési arányát, az elhízással összefüggő egyes betegségek (cukorbetegség, magas vérnyomás és szívbetegség)  előfordulási gyakoriságát, és egyéb mutatószámokat, így alakult ki a Nemzeti elhízás rizikó pontszám, mely Magyarország esetén 8/10, a gyermekkori elhízás rizikó pedig 8/11, ezzel az USA után a 2. helyen állunk a felmérésben szereplő országok között. ”– hívja fel a figyelmet Dr. Gajdács Ágnes.

Fotó: 123rf.com

Én is tenni akarok!

 

Az Elhízás Világhete mindenkinek lehetőséget ad arra, hogy kisebb-nagyobb változtatással  tegyen  saját maga és a közvetlen környezete egészséges testsúlyáért.

Figyeljünk a táplálkozásra !

Magyarországon nagyon gyakori a cukros üdítők fogyasztása, a felnőttek 7. helyezettek, a gyermekek 4. helyezettek az európai országok között ebben a kategóriában.

Ezért fontos, hogy csökkentsük üdítőital fogyasztásunkat, igyunk inkább vizet,  zöld teát. Törekedjünk a megfelelő folyadékmennyiség elfogyasztására, és gyermekünket  is figyelmeztessük erre! Mérsékeljük a koffeinbevitelünket, igyunk kevesebb kávét, kakaót, kerüljük az energiaital fogyasztást, és a tea ill. csokoládé is ebbe a kategóriába tartozik.

Ha ezt megtesszük, akkor automatikusan a cukorfogyasztásunk is csökken majd, amelyben szintén van teendőnk: Európában a 4. helyezettek vagyunk a fejenként 6 adag (1 adag=500 g) havi cukorfogyasztással.

Törekedjünk arra, hogy a családból mindenki fogyassza el a  naponta minimálisan ajánlott 2 adag gyümölcs és 3 adag zöldség mennyiséget (1 adag 80 g). Az európai rangsorban ebben a kategóriában sem állunk jól: hátulról a 4. helyen állunk napi kb. 60 g fejenkénti gyümölcsfogyasztásunkkal.

Fotó: 123rf.com

Mozogjunk!

Az európai országok között 6. helyezettek vagyunk a nem megfelelő fizikai aktivitási rangsorban, ami a home office időszakban valószínűleg tovább romlott. Járkáljunk minél többet, minden lépés számít! Használjunk lépésszámlálót, napi fél óra gyaloglás kb. 3-4 ezer lépést jelent, 7500 lépéstől már közepesen aktív életmódot folytatunk!

 

Kiegyensúlyozottság

A mentális egészséget tekintve az európai középmezőnyben helyezkedünk el, de itt is van tennivaló. Tegyük rendbe az alvásunkat, lehetőleg este 6 előtt vacsorázzunk, és kora délutántól már fogyasszunk koffeintartalmú ételt, italt, a hálószoba ne legyen túl meleg.

A túl sok stressz szintén hozzájárul a hízáshoz, ezért sajátítsunk el néhány egyszerű stressz-csökkentő módszert.

Fotó: 123rf.com

Szokásátalakítás nélkül nincs siker!

 

A sikeres fogyás alapja, hogy a súlygyarapodáshoz vezető szokásokat fogyást elősegítő szokásokra alakítsuk át. Ha beazonosítunk olyan szituációkat (pl. esemény, időpont, napszak, érzés), melyek automatikusan túlfogyasztást váltanak ki, akkor ezeket elkerülhetjük, vagy más, tudatos cselekvésre cserélhetjük. A szokásátalakítás a komplex, orvosi fogyókúra elengedhetetlen része.

A mai napig vizsgálják, hogy a túlsúly a pajzsmirigybetegségek egyik tünete vagy éppen az elhízás növeli-e a pajzsmirigy betegségek rizikóját. 

Tyúk vagy tojás? Az elhízás és a pajzsmirigybetegségek kapcsolata

Ne feledjük, hogy minden egyéni elhatározás és cselekvés egy lépéssel közelebb visz az  egészséghez.” – javasolja Dr.. Gajdács Ágnes belgyógyász, obezitológus, a MediFat igazgatója.

 

 

Forrás:

https://www.worldobesityday.org/

Home

https://data.worldobesity.org/country/hungary-93/report-card.pdf

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.