Ezek a 3 napos böjt gyógyhatásai a szervezetünkre

Rengeteg módszer közül választhatsz, és ha betartod az előírásokat, csodákat tehet a szervezeteddel. Mutatjuk, milyen előnyei vannak, ha időnként tartasz egy rövid böjtöt!

Szakértők szerint egy rövid, 3 napos böjt látványos változásokat okoz a szervezetedben, és szinte azonnal érzed a pozitív hatásait. A böjt nem minden esetben egyenlő az éhezéssel, bár vannak olyan fajtái, melyek során csak folyadékot vehetsz magadhoz. Az egyik legrégibb gyógyító módszer, hiszen már az ókori Görögországban is alkalmazták.

Ha úgy döntesz, hogy beiktatsz az életedbe egy rövid böjtöt, mindig tartsd be az utasításokat, hiszen a hosszú távú éhezés nem tesz jót a szervezeteddel. Akármelyik változatot is választod, egy 3 napos böjt során nem csupán megtisztul a tested, de regenerálódik is, hiszen az emésztés rengeteg energiát igényel. Mutatjuk, milyen változásokon esel át egy rövid böjt alatt.

Foto:pixabay.com

1. Gyorsabban újulnak meg a sejtjeid

A léböjtök során a bőröd sejtjei gyorsabban regenerálódnak: kutatások szerint már 18-20 óra böjtölés után felgyorsulnak a folyamatok. Nem csupán a bőrre igaz ez, de a többi sejtre is.

2. Csökkenhet a vérnyomásod

A magasvérnyomás-betegség világszerte probléma, és komolyan kell venni. A böjtölés során az értékek csökkenni kezdenek: kutatások során biztató eredmények születtek, amikor a betegek orvosi felügyelet alatt böjtölni kezdtek.

3. Felgyorsul az anyagcseréd

Az emésztés során az inzulin segít elraktározni a táplálékot a vérben, a leptin pedig a teltségérzetért felelős hormon. Kutatások során kiderült, hogy a böjtölők szervezete sokkal érzékenyebb lesz ezekre a hormonokra, így sokkal hatékonyabban dolgoznak. Nem csupán az elhízás veszélye lesz kisebb, de csökkenhet a vércukor-szint is.

Böjtöljünk gyógynövényekkel!

4. Csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának esélyeit

Cukorbetegség és szívproblémák kisebb eséllyel alakulnak ki, de kísérletek során az is bebizonyosodott, hogy a böjt elnyomja azokat a géneket, melyek a rákos sejtek kialakulásáért felelősek.

5. Jobban pörög az agyad

Kétezer évvel ezelőtt az epilepsziás betegeknek kimondottan ajánlották az orvosok a böjtölést, napjainkban pedig kutatások bizonyítják, hogy serkenti az agyműködést.

6. Ledobhatsz pár kilót

Legtöbben a fogyás miatt fognak bele egy rövid böjtölésbe, hiszen, ha nem veszel magadhoz ételt, a szervezet a zsírsejteket kezdi lebontani.

 

Forrás: Napidoktor.hu