Ez a 7 legrosszabb élelmiszer az agyunk számára

Az étrendünknek határozottan nagy hatása van az agyunk egészségére. Egyes élelmiszerek negatív hatással vannak az agyra, befolyásolják a memóriát és a hangulatot, és növelik a demencia kockázatát. Becslések szerint 2030-ra világszerte több mint 65 millió embert érint majd a demencia.

Szerencsére segíthet csökkenteni a betegség kockázatát, ha bizonyos élelmiszereket kihagyunk az étrendedből.

Íme 7 legrosszabb ételt az agyunk számára

1.Cukros italok

A cukros italok közé tartoznak az olyan italok, mint a szénsavas üdítők, a sportitalok, az energiaitalok és a gyümölcslevek. A cukros italok rendszeres fogyasztása nemcsak a derékbőséget növeli, de a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát is – negatív hatással van az agyra is. A vér magasabb cukorszintje ugyanis növelheti a demencia kockázatát, még a cukorbetegséggel nem rendelkező embereknél is. Számos cukros ital elsődleges összetevője a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup (HFCS), amely 55%-ban fruktózból és 45%-ban glükózból áll.

A magas fruktózbevitel elhízáshoz, magas vérnyomáshoz, magas vérzsírszinthez, cukorbetegséghez és artériás diszfunkcióhoz vezethet. A metabolikus szindróma ezen aspektusai a demencia kialakulásának hosszú távú kockázatának növekedéséhez vezethetnek.

Állatkísérletek kimutatták, hogy a magas fruktózbevitel az agyműködés, a memória, a tanulás és az agyi neuronok képződésének csökkenéséhez vezethet.

Egy patkányokon végzett vizsgálat megállapította, hogy a magas cukortartalmú étrend fokozta az agyi gyulladást és rontotta a memóriát. Ráadásul azok a patkányok, amelyek 11% HFCS-ből álló étrendet fogyasztottak, rosszabbul teljesítettek, mint azok, amelyek étrendje 11% normál cukorból állt.

Bár további, embereken végzett vizsgálatokra van szükség, az eredmények arra utalnak, hogy a cukros italokból származó magas fruktózbevitelnek a cukor hatásain túl további negatív hatásai lehetnek az agyra.

Fotó: 123rf.com

2. Finomított szénhidrátok
A finomított szénhidrátok közé tartoznak a cukrok és a finomított gabonafélék, például a fehér liszt. Az ilyen típusú szénhidrátoknak általában magas a glikémiás indexük (GI). Ez azt jelenti, hogy a szervezet gyorsan megemészti őket, ami a vércukor- és inzulinszint megugrásához vezet. A magas GL értékű élelmiszerekről kiderült, hogy károsítják az agyműködést.

Kutatások kimutatták, hogy már egyetlen magas glikémiás terhelésű étkezés is ronthatja a memóriát mind a gyermekek, mind a felnőttek esetében.

Egy másik, egészséges, egyetemi hallgatókon végzett vizsgálat szerint azok, akik több zsírt és finomított cukrot fogyasztottak, rosszabb memóriával is rendelkeztek. Ez a memóriára gyakorolt hatás a hippokampusz gyulladásával magyarázható, amely az agy azon része, amely befolyásolja a memória bizonyos aspektusait, valamint az éhség- és teltségérzetre való reagálóképességet. A gyulladást az agy degeneratív betegségeinek, köztük az Alzheimer-kórnak és a demenciának kockázati tényezőjeként ismerik el.

Egy tanulmány például olyan idős embereket vizsgált, akik napi kalóriájuk több mint 58%-át szénhidrátok formájában fogyasztották. A vizsgálat szerint náluk majdnem kétszer nagyobb volt az enyhe értelmi károsodás és a demencia kockázata.

A szénhidrátoknak más hatásai is lehetnek az agyra. Egy tanulmány például azt találta, hogy azok a hat-hét éves gyerekek, akik magas finomított szénhidráttartalmú étrendet fogyasztottak, alacsonyabb pontszámot értek el a nonverbális intelligencia terén is.

3. A magas transzzsírtartalmú élelmiszerek
A transzzsírok a telítetlen zsírok egy olyan típusa, amely káros hatással lehet az agy egészségére. Bár a transzzsírok természetes módon előfordulnak az állati termékekben, például a húsokban és a tejtermékekben, ezek nem jelentenek komoly aggodalmat. Az iparilag előállított transzzsírok, más néven hidrogénezett növényi olajok jelentenek problémát. Ezek a mesterséges transzzsírok megtalálhatók a zsiradékban, margarinban, cukormázban, rágcsálnivalókban, kész süteményekben és előrecsomagolt süteményekben.

Tanulmányok megállapították, hogy ha az emberek nagyobb mennyiségű transzzsírt fogyasztanak, akkor hajlamosak az Alzheimer-kór, a rosszabb memória, a kisebb agytérfogat és a kognitív hanyatlás fokozott kockázatára.

A telített zsírokkal kapcsolatos bizonyítékok vegyesek. Három megfigyeléses vizsgálat pozitív összefüggést talált a telített zsírsavak bevitele és az Alzheimer-kór kockázata között, míg egy negyedik vizsgálat ellenkező hatást mutatott ki.

Fotó: 123rf.com

Egy 38 nő bevonásával végzett vizsgálat azt találta, hogy azok, akik több telített zsírt fogyasztottak a telítetlen zsírokhoz képest, rosszabbul teljesítettek a memória és a felismerés mérésénél. Így lehet, hogy a zsír relatív aránya az étrendben fontos tényező, nem csak maga a zsírtípus.

Fotó: 123rf.com

4. Erősen feldolgozott élelmiszerek
A nagymértékben feldolgozott élelmiszerek általában sok cukrot, hozzáadott zsírt és sót tartalmaznak. Ide tartoznak a chipsek, édességek, instant tészták, mikrohullámú popcorn, bolti szószok és készételek. Ezek az élelmiszerek általában magas kalóriatartalmúak, és kevés egyéb tápanyagot tartalmaznak. 
Egy 243 emberen végzett tanulmány szerint a szervek körüli megnövekedett zsírtartalom, vagyis a zsigeri zsír összefügg az agyszövet károsodásával. Egy másik, 130 emberen végzett vizsgálat szerint az agyszövet mérhetően csökken még a metabolikus szindróma korai szakaszában is.

A nyugati étrendben található feldolgozott élelmiszerek tápanyagösszetétele szintén negatívan hathat az agyra, és hozzájárulhat a degeneratív betegségek kialakulásához.

Egy 52 ember bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy az egészségtelen összetevőkben gazdag étrend az agy cukoranyagcseréjének alacsonyabb szintjét és az agyszövet csökkenését eredményezte. Ezek a tényezők feltehetően az Alzheimer-kór markerei .

Egy másik, 18 080 ember bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy a sült ételekben és feldolgozott húsokban gazdag étrend alacsonyabb tanulási és memóriaeredményekkel jár együtt.

Hasonló eredményeket találtak egy másik nagyszabású, 5038 emberen végzett vizsgálatban is. A vörös húsokban, feldolgozott húsokban, sült babban és sült ételekben gazdag étrend összefüggésbe hozható volt a gyulladással és a gondolkodás gyorsabb romlásával 10 év alatt .

5. Aszpartám
Az aszpartám egy mesterséges édesítőszer, amelyet számos cukormentes termékben használnak. Az emberek gyakran választják, ha fogyni próbálnak, vagy ha cukorbetegségben szenvednek, és el akarják kerülni a cukrot. Számos olyan kereskedelmi termékben is megtalálható, amely nem kifejezetten a cukorbetegeket célozza meg. Ezt a széles körben használt édesítőszert azonban viselkedési és kognitív problémákkal is összefüggésbe hozták.

Az aszpartám fenilalaninból, metanolból és aszparaginsavból áll.

A fenilalanin átjuthat a vér-agy gáton, és megzavarhatja a neurotranszmitterek termelését. Ezenkívül az aszpartám kémiai stresszhatás, és növelheti az agy oxidatív stresszel szembeni sebezhetőségét. Egyes tudósok szerint ezek a tényezők negatív hatást gyakorolhatnak a tanulásra és az érzelmekre, amit az aszpartám túlzott mértékű fogyasztása esetén figyeltek meg.

Foto:pixabay.com

Egy tanulmány a magas aszpartámtartalmú étrend hatásait vizsgálta. A résztvevők nyolc napon keresztül testsúlyuk minden kilójára körülbelül 11 mg aszpartámot fogyasztottak. A vizsgálat végére ingerlékenyebbek lettek, nagyobb volt a depressziójuk és rosszabbul teljesítettek a mentális teszteken.

Egy másik tanulmány szerint a mesterségesen édesített üdítőitalokat fogyasztó embereknél megnőtt a stroke és a demencia kockázata, bár az édesítőszer pontos típusát nem határozták meg.

 

E megállapítások ellenére az aszpartámot összességében még mindig biztonságos édesítőszernek tekintik, ha az emberek naponta legfeljebb 18-23 mg/kilogramm (40-50 mg/kilogramm) testsúlyban fogyasztják. Ezen irányelvek szerint egy 68 kg-os személynek naponta legfeljebb körülbelül 3400 mg aszpartámot lehetne fogyasztania.

Összehasonlításképpen: egy csomag édesítőszer körülbelül 35 mg aszpartámot tartalmaz, egy normál 12 unciás (340 ml) doboz diétás üdítő pedig körülbelül 180 mg-ot. A mennyiségek márkától függően változhatnak. Ezenkívül számos cikk arról számolt be, hogy az aszpartámnak nincsenek káros hatásai. Ha azonban inkább kerülni szeretné, egyszerűen hagyja ki teljesen az étrendjéből a mesterséges édesítőszereket és a felesleges cukrot.

Fotó: 123rf.com

6. Alkohol
Ha mértékkel fogyasztjuk, az alkohol kellemes kiegészítője lehet egy finom étkezésnek. A túlzott fogyasztás azonban komoly hatással lehet az agyra. A krónikus alkoholfogyasztás az agy térfogatának csökkenéséhez, anyagcsere-változásokhoz és a neurotranszmitterek – az agy által a kommunikációhoz használt vegyi anyagok – megzavarásához vezet. Az alkoholizmusban szenvedő emberek gyakran B1-vitaminhiányban szenvednek. Ez a Wernicke-encephalopathia nevű agyi rendellenességhez vezethet, amely viszont Korsakoff-szindrómává alakulhat. Ezt a szindrómát az agy súlyos károsodása jellemzi, beleértve a memóriavesztést, látászavarokat, zavartságot és bizonytalanságot. A túlzott alkoholfogyasztásnak a nem alkoholistáknál is lehetnek negatív hatásai.

A heves, egyszeri ivási epizódokat “binge drinking” néven ismerik. Ezek az akut epizódok azt okozhatják, hogy az agy a normálistól eltérően értelmezi az érzelmi jelzéseket. Az emberek például csökkent érzékenységgel reagálnak a szomorú arcokra, és fokozott érzékenységgel a dühös arcokra.

Úgy gondolják, hogy az érzelemfelismerés ezen változásai az alkohollal kapcsolatos agresszió egyik okozói lehetnek . A tinédzsereknél az alkoholfogyasztás hatása is különösen káros lehet, mivel az agy még mindig fejlődik. Az alkoholt fogyasztó tinédzsereknél az agy szerkezetében, működésében és viselkedésében rendellenességek mutatkoznak azokhoz képest, akik nem fogyasztanak alkoholt.

Leginkább az energiaitalokkal kevert alkoholos italok aggasztóak. Ezek a mértéktelen alkoholfogyasztás, a befolyásolt vezetés, a kockázatos viselkedés és az alkoholfüggőség megnövekedett kockázatát eredményezik.

A mérsékelt alkoholfogyasztásnak azonban jótékony hatásai lehetnek, beleértve a szív egészségének javulását és a cukorbetegség kockázatának csökkenését. Ezeket a jótékony hatásokat különösen a mérsékelt, napi egy pohár bor fogyasztásánál figyelték meg.

 

7. Magas higanytartalmú halak
A higany nehézfém-szennyezőanyag és idegrendszeri méreg, amely hosszú ideig tárolódhat az állati szövetekben. A hosszú életű, ragadozó halak különösen érzékenyek a higany felhalmozódására, és a környező víz koncentrációjának több mint 1 milliószorosát is magukban hordozhatják.

Emiatt az emberekben a higany elsődleges táplálékforrása a tenger gyümölcsei, különösen a vadon élő fajták. Miután az ember szervezetéb jut a higany, az szétterjed az egész testében, majd az agyban, a májban és a vesékben koncentrálódik. Terhes nőknél a méhlepényben és a magzatban is koncentrálódik.

A higanymérgezés hatásai közé tartozik a központi idegrendszer és a neurotranszmitterek megzavarásazavara, valamint a neurotoxinok stimulálása, ami az agy károsodását eredményezi.

Fotó: 123rf.com

A legtöbb hal azonban nem jelentős higanyforrás. A hal valójában kiváló minőségű fehérje, és számos fontos tápanyagot tartalmaz, például omega-3-at, B12-vitamint, cinket, vasat és magnéziumot. Ezért fontos, hogy a hal az egészséges étrend részét képezze.

Általában a felnőtteknek heti két-három adag hal fogyasztása ajánlott. Ha azonban cápát vagy kardhalat eszik, csak egy adagot fogyasszon, és azután azon a héten ne fogyasszon más halat.

Az ajánlások országonként eltérőek lehetnek, attól függően, hogy milyen halfajták vannak a környéken, ezért mindig a legjobb, ha a helyi élelmiszerbiztonsági hatóságnál tájékozódik az Ön számára megfelelő ajánlásokról. Továbbá, ha saját maga fog halat, érdemes a helyi hatóságoknál tájékozódni a víz higanyszintjéről, amelyből halászik.

Ezeket a betegségeket elkerülheti, aki halat eszik

A cukorban, finomított szénhidrátokban, egészségtelen zsírokban és feldolgozott élelmiszerekben gazdag, gyulladásos táplálkozási minták hozzájárulhatnak a memória és a tanulás károsodásához, valamint növelhetik az olyan betegségek kockázatát, mint az Alzheimer-kór és a demencia.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezeket az élelmiszereket teljesen el kell kerülnie. Valójában néhány élelmiszer, mint például az alkohol és a hal, egészségügyi előnyökkel is jár.

Az egyik legjobb dolog, amit az agyáért tehet, ha egészséges, friss, teljes értékű, teljes értékű élelmiszerekben gazdag étrendet követ.

 

 

 

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.