Ételek az agyköd és a feledékenység leküzdésére

Ha valaha is tapasztalta már az agyködöt, tudja, hogy nehéz pontosan meghatározni – lassú gondolkodás, homályosság, fókuszálási nehézségek, zavartság, koncentrációhiány, feledékenység, a gondolkodási folyamatok elhomályosodása és kommunikációs nehézségek.

Ezek a tünetek idővel a kogníció csökkenéséhez, valamint rövid és hosszú távú memóriavesztéshez vezethetnek. Mivel azonban a tünetek szubjektívek, és az agyi köd nem orvosi állapot, gyógyszer nincs rá.

Mi az a Növényi Paradox Diéta, és hogyan működik?

Nem világos, hogy mi okozza az agyködöt, de egyes tanulmányok szerint valószínűleg összefügg az agyban lévő gyulladással és az agy vérellátásával. Dr. Uma Naidoo táplálkozáspszichiáter szerint a túlzott cukorfogyasztás, a koffein és az alkohol hozzájárul a tüneteihez. “A kiegyensúlyozott, sok tápanyagban gazdag és antioxidánsokban gazdag ételekből álló, következetesen kiegyensúlyozott étrend segíthet” – mondja Naidoo. A tápanyagok az agyunkat táplálják, az antioxidánsok pedig segítenek megszabadulni a mérgező vegyületektől és ellensúlyozzák a gyulladást: “A szivárvány színeinek fogyasztása a tápanyagok és antioxidánsok széles skálájának biztosítása érdekében, amelyre az agynak szüksége van, nagyszerű kiindulópont.”

Fotó: 123rf.com

A gyümölcsök, zöldségek és hüvelyesek számos antioxidánst és tápanyagot tartalmaznak. Színük jelezheti bizonyos antioxidánsok (flavonoidok) jelenlétét, amelyek a pigmentjüket adják:

  • piros a likopint (paradicsom);
  • narancs vagy sárga a karotinoidokat (sárgarépa);
  • zöld a klorofillt (spenót, pitypang zöldje);
  • kék vagy lila az antociánokat (áfonya);
  • fehér az antoxantinokat (hagyma).

A teljes skála fogyasztása segíthet abban, hogy agya megkapja a szükséges antioxidáns támogatást.

Naidoo azt is ajánlja, hogy sok folsavat (B9-vitamin) fogyasszon, amely a leveles-zöld zöldségekben található – az alacsony szint az agyköd és a fáradtságérzet tüneteivel hozható összefüggésbe.

Javasolja továbbá, hogy a tejtermék alapú joghurtot cseréljük le kókusz alapú joghurtra, együnk chiapudingot bogyós gyümölcsökkel és dióval, és adjunk zöldségeket (különösen leveles zöld zöldségeket) minél több étkezéshez, beleértve a reggelit is.

kurkuma

Fotó: 123rf.com

Az erjesztett ételek és fűszerek – fekete bors, kurkuma, chilipaprika és fekete kömény (fűszerként vagy teaként) – rendszeres beépítése az ételeinkbe segíthet antioxidánsokat és ízt is hozzáadni – mondja Naidoo. A kutatások pedig azt sugallják, hogy az antioxidáns luteolinban gazdag ételek fogyasztása különösen segíthet az agyköd idővel való leküzdésében.

Foto:123rf.com

A kutatók azt javasolják, hogy a flavonoid luteolin segíthet az agyi köd csökkentésében azáltal, hogy csökkenti a gyulladást az agyban, korlátozza az oxidatív stresszt, gátolja a vírusok aktivitását és csökkenti a kognitív hanyatlást. A luteolin megtalálható olyan élelmiszerekben, mint a zeller, a brokkoli, az articsóka, a borsmenta, a zöldpaprika, a petrezselyem, a kakukkfű, az olajbogyó és a sárgarépa.https://napidoktor.hu/dieta/mi-az-a-novenyi-paradox-dieta-es-hogyan-mukodik/

Forrás: