Mi az a Növényi Paradox Diéta, és hogyan működik?

A Növényi paradoxon diéta egy népszerű diétás könyv alapján készült. Központi tétele, hogy kerülni kell a lektineket, a főként növényekben található antinutrienseket.

A diéta megalkotói azt állítják, hogy a lektinek súlygyarapodást, gyulladást és krónikus betegségeket okozhatnak. Azonban nem sok tudományos bizonyíték támasztja alá azt az elképzelést, hogy minden lektintartalmú növényi élelmiszer káros. (Valójában sok lektint tartalmazó élelmiszer rendkívül tápláló.) 

Hogyan működik a Növényi Paradox Diéta, segíti-e a fogyást, valamint mik az előnyei és hátrányai?

A növényi paradox diétát először Steven Gundry, egy volt szívsebész és orvos “The Plant Paradox: The Hidden Dangers in ‘Healthy’ Foods That Cause Disease and Weight Gain” című könyvében írta le.

A könyv előfeltevése az, hogy számos növényi élelmiszer lektineket tartalmaz, amelyek antinutriensek, és amelyek súlygyarapodást és számos krónikus betegséget okoznak.

Bár igaz, hogy sok növényi élelmiszer tartalmaz lektineket, kevés bizonyíték támasztja alá azt az elméletet, hogy a lektinek olyan károsak, mint ahogyan azt Dr. Gundry állítja. Ennek ellenére azok, akiknek már korábban is voltak emésztési problémáik, jól reagálnak a lektinmentes étrendre.

A nyár slágere: Zsírégető bogyós gyümölcs-diéta

Mik azok a lektinek?


A lektinek olyan fehérjék, amelyek számos élelmiszerben megtalálhatóak, de elsősorban a hüvelyesekben, a gabonafélékben és az olyan zöldségekben, mint a paradicsom, paprika és a padlizsán.

Dr. Gundry szerint a lektinek olyan méreganyagok, amelyeket a növények a túlélés érdekében termelnek, és nem szabad őket fogyasztani, mert számos szövődményt okoznak, többek között gyulladást, bélkárosodást és súlygyarapodást.

Bár néhány lektin veszélyes, sok lektint tartalmazó élelmiszer tápláló, rostokkal, fehérjékkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal büszkélkedhet. Például a nyers vesebab – amely tele van tápanyagokkal – fitohemagglutinint is tartalmaz, egy olyan lektint, amely nagy mennyiségben fogyasztva rendkívül káros lehet. A főzés azonban elpusztítja ezt a lektint, így a főtt vesebab tökéletesen egészséges.

A gluténtartalmú gabonafélék szintén tartalmaznak lektineket, és Gundry szerint ezeket is kerülni kell. Mégis, míg néhány embernek, például a cöliákiában, a nem cöliákiás gluténérzékenységben vagy bizonyos autoimmun betegségekben szenvedőknek előnyös a gluténmentes étrend, a glutén a legtöbb ember számára biztonságosnak tekinthető.

Foto:pixabay.com

Hogyan működik a Növényi Paradox Diéta?


A növényi paradox diéta meglehetősen egyszerű, mivel csak a lektintartalmú élelmiszerek kerülését foglalja magába. Azt az étkezési stílust követhetjük, amelyik nekünk megfelel, legyen az három étkezés és uzsonna, időszakos böjtölés vagy más étkezési minta. Mindezek ellenére a diétának két fő mellékága van.

Speciális programok
A “Növényi paradox” könyv két speciális programot tartalmaz – az étrend alacsony szénhidráttartalmú, magas zsírtartalmú ketogén változatát a rákos betegek számára, valamint egy 3 napos “méregtelenítési” tervet azoknak, akiknek új a lektinmentes étkezési minta.

Dr. Gundry szerint a méregtelenítő program 3 napig tartó szigorú lektinmentes diétát, valamint napi könnyű testmozgást és naponta legalább 8 csésze (1,9 liter) víz, tea vagy koffeinmentes kávé fogyasztását foglalja magába.

A méregtelenítés nemcsak az összes lektint tiltja ki, hanem minden tejterméket, tojást, cukrot, magvakat, gabonaféléket, padlizsán, paradicsom, paprika, burgonya, szójatermékeket és magolajokat is. Dr. Gundry állítása szerint ez segít felkészíteni a szervezetet a lektinmentes étrend hosszú távú követésére.

fogyókúra, diéta, fogyás

Foto:123rf.com

Ehető és kerülendő élelmiszerek


Bár a diéta korlátozó jellegű, számos növényi táplálékot kihagy, a hangsúlyt a teljes értékű és tápláló fehérje- és zsírforrásokra helyezi.

Ehető ételek

Fehérjék: szabadon tartott, fűvel táplált állatok húsa, szabadon nevelt baromfi, farm tojás, nem tenyésztett halak
Keményítő és gabona nélküli termékek: édesburgonya, paszternák és paleo kenyerek.
Diófélék és magvak: makadámiadió, dió, pekándió, szezámmag.
Gyümölcsök: avokádó, bogyós gyümölcsök és kókuszdió.
Zöldségek: gomba, brokkoli, spenót, kelbimbó, spárga, okra, sárgarépa, retek, cékla, kelkáposzta, fejes káposzta.
Tejtermékek: kecsketej és -sajt, bio tejföl, bio krémsajt, bio tejszín és Brie.
Zsírok és olajok: bio vaj, valamint olíva-, kókusz- és avokádóolajok.
Bogyós gyümölcsöket csak óvatosan lehet fogyasztani, a dióféléket pedig korlátozza a diéta napi 1/2 csésze (kb. 75 gramm) adagra.

A tehéntej ki van zárva, mert a hagyományos tejben lévő A1 béta-kazein egyes embereknél emésztési problémákat okozhat, ezért tiltott.

Kerülendő élelmiszerek
Az alábbi élelmiszerek lektineket vagy más olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyeket Dr. Gundry károsnak tart. Ezért kerülni kell őket.

Fehérjék: szójatermékek, gabonával vagy szójával táplált haszonállatok, tenyésztett halak, valamint minden hüvelyes.
Gabonák és keményítők: tésztafélék, burgonya, sütemények, kekszek, péksütemények, teljes kiőrlésű gabonák, búza, rizs, zab, quinoa, árpa, kukorica és pattogatott kukorica.
Diófélék és magvak: napraforgómag, tökmag, chia mag, földimogyoró és kesudió.
Gyümölcsök: minden gyümölcs, kivéve a bogyós gyümölcsöket.
Zöldségek: uborka, cukkini, sütőtök és más tökfélék, valamint a paradicsom, paprika, burgonya és padlizsán.
Tejtermékek: minden hagyományos tejtermék, valamint görög joghurt, sajt és túró.
Zsírok és olajok: növényi, szója-, repce-, kukorica-, mogyoró- és napraforgóolajok.
Dr. Gundry szerint a tiltott zöldségek közül néhány kiválasztottat – paradicsom, paprika és uborka – fogyaszthatunk, ha azokat meghámoztuk és magtalanítottuk.

Foto:123rf.com

Segít a diéta a fogyásban?

A fogyáshoz több kalóriát kell elégetni, mint amennyit megeszünk. Ezt nevezzük kalóriadeficitnek.

Figyelemre méltó, hogy sem a diéta maga, sem annak a 3 napos méregtelenítő vagy a keto programja nem kifejezetten fogyókúrás célú. Nem tartalmaznak semmilyen kalóriakorlátozási technikát, például adagszabályozást vagy kalóriaszámlálást. Mint ilyen, ha ezzel a diétával szeretne fogyni, fontolja meg azt is, hogy gondosan nyomon követi az ételbevitelt.

Mivel a diéta fehérjében és egészséges zsírokban gazdag és kizárja a legtöbb keményítőtartalmú ételt, elősegítheti a fokozott teltségérzetet. Ez viszont megkönnyítheti a kalóriadeficit betartását, tehát fogyaszt. A diéta emellett a legtöbb feldolgozott élelmiszert és hozzáadott cukrot is elhagyja, ami természetes módon csökkentheti a kalóriabevitelt.

 

Egyéb egészségügyi előnyök


A növényi paradox diéta számos előnnyel járhat, például javíthatja az vércukor szabályozását és az emésztőrendszer egészségét.  A cukros ételek, a feldolgozott gabonafélék és a keményítőtartalmú ételek – különösen azok, amelyek kevés rostot, fehérjét vagy zsírt tartalmaznak – mint azt már tudjuk,  gyorsan megemelik a vércukorszintjét, ami inzulinszint-emelkedést okoz.

Ennek a diétának és más lektinmentes étrendeknek egyik legfontosabb előnye a jobb emésztés, különösen az emésztési problémákkal vagy lektinérzékenységgel küzdő emberek számára.

Bár nem mindenki érzékeny a lektinekre, egyesek mégis kedvezőtlenül reagálnak rájuk, különösen a gluténre vagy például a paradicsomban, burgonyában és padlizsánban található lektinekre. A lektinérzékenyeknél károsodhat az emésztőrendszer nyálkahártyája és a bélbaktériumok egyensúlya felborul.

Segítheti az autoimmun állapotokat
Az autoimmun protokoll (AIP) egy lektinmentes étkezési minta, amely hasonlít a növényi paradox diétához. Tehát segíthet az olyan autoimmun állapotok kezelésében, mint a gyulladásos bélbetegség (IBD), a cöliákia és a Hashimoto-kór.

A diéta hátrányai


A diétának számos hátulütője van, ezek közül a legfontosabb a túlzott élelmiszer-korlátozás. Sokféle élelmiszert kiiktat, a hüvelyesektől és magvaktól kezdve a zöldségeken át, a hagyományos módon nevelt húsokig. Bár ez segíthet a lektinérzékenységben szenvedőknek, nem valószínű, hogy sok előnyét fogjuk látni, ha nem vagyunk érzékenyek a lektinre.

Valójában sok ilyen tiltott élelmiszer tápláló, és viszonylag kevés lektint tartalmaz, különösen főzés után. A bab és a hüvelyesek például gazdagok fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban. A legtöbb lektinjük  pedig semleges lesz, ha megfelelően, áztatással és főzéssel készítik el őket.

Mivel az étrend elveti a gabonával táplált állatok húsát és a hagyományos módon nevelt baromfit, követése költséges is lehet. A fűvel táplált állatok húsa jellemzően sokkal drágább, mint a gabonával tápláltaké, valamint potenciálisan nehezebb is  hozzájutni.

 

Forrás: