Erőssel leszünk erősek – 15 tipp az immunrendszer feljavítására!

Nem kellenek ahhoz különleges „bogyók”és pirulák, hogy harcra készen álljunk szemben a betegségekkel: immunrendszerünket teljesen természetes módszerekkel is tudjuk erősíteni.

Az immunrendszer megfelelő teljesítőképessége nagyon fontos a számunkra: nélküle aligha tudnánk felvenni a kesztyűt a különféle betegségekkel, akár egy náthával szemben is. Léteznek természetesen készítmények az erősítésére, de a legtöbb esetben mi magunk is ellenállóbbá tehetjük magunkat, teljesen természetes módszerekkel. Lássuk, melyek ezek?

1.Csökkentsük a stresszt!

A stressz olykor jó dolog is lehet. Segítségével készül fel a szervezet a kihívásra, például, ha előadást kell tartanunk.  Ám ha állandó stressz alatt állunk, az rányomja bélyegét az egészségünkre. Tanulmányok szerint gyengíti is az immunrendszert, mely segít nekünk megküzdeni a betegségekkel. Hogyan csökkentsük a stresszt? Általános tanács, hogy azokra a dolgokra, melyek idegessé, szorongóvá tesznek, inkább mondjunk nemet. Adjunk magunkat időt a pihenésre és csináljunk olyan dolgokat, amiket szeretünk.

2.Élvezzük gyakran a szexet!

A szex nemcsak jól esik. Tanulmányok kimutatták, hogy a megfelelő egészséghez is hozzájárul. A kutatók összefüggést találtak a gyakori szex és az immunoglobulin nevű fehérje jelenléte között, mely segít kivédeni a náthát.

3.Tartsunk kisállatot!

Nem véletlenül mondják az állatra, hogy az „ember legjobb barátja”. A kutyák és egyéb kisállatok nemcsak jó társaságot nyújtanak, hanem arra ösztönöznek, hogy menjünk ki velük a szabadba és mozogjunk – javítva az egészségünket. Tanulmányok szerint a kisállattal rendelkező embereknek alacsonyabb a vérnyomásuk, koleszterinszintjük, egészségesebb a szívük. A kutyák segítenek a gyermekek immunrendszerének fejlődésében is – ugyanis kevésbé valószínű náluk az allergia kialakulása az állat jelenlétében.

Fotó: 123rf.com

4.Erős kapcsolatok

Mindenki tudja: a barátok fontosak, ám az erős kötelékeknek az egészségre is jelentős hatásuk van. Egy tanulmány rávilágított, hogy az egészséges kapcsolatokkal rendelkezők nagyobb eséllyel élik túl azon társaikat, akiknek kevesebb emberi kapcsolata volt. Ha bővíteni szeretnénk ismerőseink körét, mindig van lehetőség csatlakozni egy klubhoz, csoporthoz, ahol olyasmivel foglalkoznak, ami érdekel bennünket.  A már meglevő kapcsolatokat pedig ápolnunk kell!

5.Tartsuk meg pozitív hozzáállásunkat!

A pozitív gondolatok hozzájárulnak az immunrendszer egészségéhez. Ez jogász diákokkal végzett tanulmány arra mutatott rá, hogy amikor optimistának érezték magukat, immunrendszerük erősebb volt. Ezen hozzáállás megőrzéséhez érdemes időt szánni olyan dolgokra, amit szeretünk csinálni, a nehéz helyzeteknek is meglátni a jó oldalát, valamint lényeges, hogy ne töltsünk sok időt rágódással, negatív gondolatok ismételgetésével!

6.Nevessünk!

Egy szívből jövő nevetés nagyon jót tesz. Van rá némi bizonyíték is, hogy a nevetés javítja az immunrendszert. Egy tanulmány felfedezte, hogy azok az emberek, akik hangosan nevettek a vicces videókon, magasabb immunfunkciót mutattak ezek megtekintése után. Ám több kutatásra van még szükség ahhoz, hogy tökéletes bizonyítást nyerjen: a nevetés segít megelőzni vagy enyhíteni a betegséget.

nevetés

7.Együnk antioxidánsokat!

A zöldségekben, gyümölcsökben gazdag étrend segít egészséges dózist fogyasztani az antioxidánsokból. Ezek az anyagok megtalálhatók az ételekben és segítenek megóvni a sejteket a szabadgyököktől, vagyis a molekuláktól, melyek károsítják őket. Hogy az antioxidánsok széles skáláját fogyasszuk, válasszunk gyümölcsöket és zöldségeket a szivárvány színeiben – így narancsot, zöldpaprikát, brokkolit, kivit, epret, répát, dinnyét, papayát, leveles zöldségeket és sárgadinnyét.

8.Fogyasszunk vitaminokat!

Ha úgy érezzük, étrendünket kissé „fel kéne turbózni”, fontoljuk meg a multivitaminok szedését. A napi multivitamin bevitel hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez. Egyes tápanyagok különösen fontosak lehetnek, így a szelén, az A-, C-, D-, E-vitamin, a cink és a magnézium.

9.Kerüljük az üres kalóriákat!

A feldolgozott ételek, így a gyorséttermi finomságok, a rágcsálnivalók, a cukrok, a cukros üdítők nem járulnak hozzá vitaminokkal, rosttal és egyéb tápanyagokkal szervezetünk egészségéhez. Gyakran olyan anyagokat is tartalmaznak, amelyek nem jók nekünk. Ha ezeket az ételeket választjuk a zöldségek helyett, megfosztjuk testünket a számára szükséges tápanyagoktól.

10.Gyógynövények és kiegészítők

Számos ember azért használ gyógynövényeket és kiegészítőket, hogy javítsa általános egészségét. Ezek közül néhány segít az immunrendszer erősítésében. Ilyen a fokhagyma, ginseng, máriatövis, köbcsont és a probiotikumok, mint a lactobacillus és bifidobacterium. Konzultáljunk orvosunkkal arról, mely kiegészítők lennének a legjobbak számunkra.

11.Mozogjunk!

Az edzés egyszerű módja a szervezet erősítésének. Csökkenti a stresszt és kisebb esélyünk lesz arra, hogy csontritkulással, szívbetegséggel vagy valamilyen rákbetegséggel kelljen szembenéznünk. A legtöbb előnyt a nagyjából félórás, mérsékelt aktivitásból nyerjük, melyet naponta végzünk. Minden mozgástípus segít, akár biciklizünk, akár gyalogolunk, jógázunk vagy úszunk. De akár golfozhatunk is.

12.Aludjunk eleget!

Elegendő alvás nélkül immunrendszerünknek nem lesz kellő forrása ahhoz, hogy harcoljon a betegségek ellen. A legtöbb felnőttnek 7-9 órát kell aludnia éjszakánként. Méghozzá zavartalanul. A jó alvást elősegíthetjük azzal, ha végzünk testmozgást, ha tartjuk a szokásos napi menetrendünket – vagyis nem borítjuk fel a belső óránkat -, ha kerüljük a sok koffeint, alkoholt, főleg lefekvés előtt. Valamint, ha képesek vagyunk relaxálni és megteremtjük az alvás megfelelő körülményeit a szobában.

 

13.Csökkentsük az alkoholbevitelt!

Az alkoholfogyasztás része a kultúránknak. Sokan étkezésekhez is isznak, a bulikról pedig nem hiányozhat az alkohol. Ám ha túlzásba visszük, az jelentősen gyengíti immunrendszerünket, hozzájárulva ahhoz, hogy gyakrabban legyünk betegek. Mennyi a túl sok? Több, mint két ital naponta a férfiak-, és több mint 1 ital a nők esetében.

14.Hagyjuk abba a dohányzást!

Íme, még egy ok, hogy letegyük a cigit: gyengíti az immunrendszert. Még ha nem is dohányzunk gyakran, nagyobb az esélyünk az egészségügyi problémákra – mint például szívroham, stroke, asztma -, mint azoknak az embereknek, akik nem gyújtanak rá. Ha segítségre van szükségünk, hogy letegyük a cigarettát, konzultáljunk szakemberrel.

15.Mossunk kezet gyakran

A gyakori kézmosás nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy immunrendszerünket erősen tartsuk. Használjunk szappant és legalább 20 másodpercig mossuk a kezünket. Ha nem férünk hozzá vízhez és szappanhoz, akkor hordjunk magunkkal alkohol alapú kézfertőtlenítőt, legalább 60 százalékos alkoholtartalommal!

Forrás:

http://www.webmd.com/cold-and-flu/ss/slideshow-strengthen-immunity?ecd=wnl_flu_082415&ctr=wnl-flu-082415_nsl-promo_2&mb=ssu82yLZljD%40uuL0cz0e5xXFE73IOX1cO2CNCfjbc1o%3d

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu