Epebántalmai vannak? Íme a legjobb epehajtók

Kicsi, de elég nagy galibát tud okozni, ha baj van vele. Az epe 80%-a víz, 20% az „egyéb” összetevő: kisebb részt jellegzetes, barnássárga színű epefesték, nagyobb részt koleszterinből létrejövő epesavak.

Kulcsfontosságú szerepet tölt be a zsírok emésztésének folyamatában.  Csak hát ami elromolhat, az sajnos el is romlik. Az epebetegségek kialakulásának nagy részéért pedig az epekövek felelősek.

Fotó: 123rf.com

 

Mit igyunk, ha rohamunk van…

  • A megfelelő folyadékpótlás elengedhetetlen! Különösen jó hatásúak lehetnek a glaubersós gyógyvizek (pl. Salvus víz), ezekből kúraszerűen (1 hónapon át) érdemes fogyasztani napi 1 dl-t.
  • Az alkohol fogyasztása tilos!

Epekő – mindenki hallott már róla, ám azt talán kevesebben tudják, hogyan és miért alakulnak ki és hány fajta létezik.

Epekő – milyen típusok léteznek és kiket veszélyeztethet? – 1.rész

És ami a teákat illeti…

közönséges cickafarkfű nemcsak a női bajokon segít, hanem az epetermelés mértékét is fokozza. Az apróbojtorján teát a népi gyógyászat hosszú ideje alkalmazza epebetegség tüneteinek enyhítésére.

A mezei katáng májat, vesét, lépet tisztít, az epehólyag tökéletes kiürítését segíti elő, étvágygerjesztő, sárgaság ellen is jó hatású. Gyuri bácsi Aranyvesszős teakeveréke (Ebéd utáni tea) olyan növényekből áll, amelyek az epeváladék termelését fokozzák, ezáltal könnyítik a zsír felszívódását a táplálékból.

fürtös menta görcsoldó, emésztésjavító. Jó hatással lehet továbbá a kamilla, a körömvirág és a rozmaring alkalmazása is.

Epekő esetén nem javasolt az epehajtó teák fogyasztása (pl. orbáncfű, Aranyvesszős teakeverék).

Gyuri bácsi azt javasolja, hogy először a fekete retek levével kell próbálkozni. Naponta le kell reszelni egy fekete retket, jól kinyomni a levét és egy evőkanálnyit enni belőle valamelyik főétkezés után. Bioboltokban, nagyobb gyógynövényboltokban lehet fekete retek cseppet kapni, ezt is lehet használni a rajta lévő utasítások szerint. Kisebb kő (2-3 mm alatt) esetleg oldható mezei katáng teával. Napi fél adaggal kell kezdeni a kúrát egy hétig. Ha nem okoz problémát, akkor teljes adagot lehet inni. Ha még mindig nincs kellemetlen tünet, akkor emelhető napi 2, max. 3 csészére az adag. Reggel kell inni éhgyomorra az egyiket, főétkezés után a másikat.

Epehajtás

Az epehólyagban tárolt, az emésztéshez szükséges epeváladékot a májunk termeli.

Epehajtó gyógynövények például a mezei katáng és az aranyvesszőfű, melyekből emésztési problémák esetén ajánlunk egy 3 hetes kúrát. Az első héten mindennap, a második héten minden másnap, a harmadik héten minden harmadik nap kell inni egy csésze mezei katáng vagy aranyvesszőfű teát. Ez a kúra évente többször ismételhető.

Mindkét gyógynövény megtalálható Gyuri bácsi fentírt Aranyvesszős teakeverékében is, mely szintén fogyasztható kúraszerűen napi egy csészével 3 héten keresztül.

Forrás: https://napidoktor.hu/index