Egészség: ki hinné, hogy egy alma mi mindenre képes!

A gyümölcs fogyasztásának számos előnye van

Sokak kedvence az alma – nem véletlenül. Nemcsak finom, de számos egészségre gyakorolt hatása a fanyalgóbbakat is meggyőzi. Lássuk, mi mindent tesz ez a kerek gyümölcs.

Az alma ízletes, egyszerűen elérhető és hazánkban a legtöbbször olcsó is. Ez a roppanós gyümölcs számos tápanyaggal látja el szervezetünket, ezért ha naponta elrágcsálunk egyet, már sokat tettünk az egészségünk javításáért.

Az alma Közép-Ázsiából származik. Rosttal és C-vitaminnal, valamint jelentős antioxidáns-tartalommal bír. Nyersen vagy főzve egyformán ízletes, mindenképpen jó ötlet beiktatni étrendünkbe. Hosszú ideig telítettnek érezzük magunkat tőle, de kalória-tartalma alacsony, ahogyan a glikémiás indexe is (GI).

Az Urbana-Champaign-beli Illinois Egyetemének kutatása szerint az alma csökkenti a gyulladást az elhízással összefüggő betegségek esetében, s erősíti az immunrendszert. Számos hasonló tanulmány született, mely az alma egészségügyi előnyeire hívja fel a figyelmet.

Mi mindent tehet ez a gyümölcs az egészség fenntartásáért?

1.Az alma segít a diabétesz kezelésében

Ez a gyümölcs igen gazdag antioxidánsokban, melyek lassítják az emésztést. Csökkentik azonban a cukor-felszívódás sebességét is. Ez a vércukorszintet alacsonyan tartja.

Fotó: 123rf.com

2.Védi a szívet

Az alma képes csökkenteni a szervezetben a rossz koleszterin szintjét. A magas koleszterinszint egyike a magas vérnyomás vezető okainak, amely szívbetegségek kialakulását eredményezheti. Ha naponta elfogyasztunk egy almát, megelőzhetjük az artériákban a plakkok felhalmozódását.

3.Csökkenti a rák kockázatát

Az alma növényi tápanyagokat tartalmaz, melyek védenek a tüdő- és vastagbélrák ellen. Mérsékelik azonban a vastagbél- és a mellrák kockázatát is. A Cornell Összehasonlító és Környezeti Toxikológiai Intézet kutatói szerint az alma, pontosabban a héja képes elpusztítani a rákos sejteket.

4.Védelmet nyújt az Alzheimer-kórral szemben

Az alma azért is kiemelkedően jó az egészségre nézve, mert a benne levő antioxidánsok védik az agysejteket az oxidatív stresszel szemben – utóbbi egy szövetkárosító folyamat, mely az Alzheimer kórral és egyéb neurodegeneratív betegségekkel is összefüggésbe hozható. Mindezt a New York-i Cornell Egyetem kutatói is alátámasztották. Hozzátették, hogy eme egészségügyi előnyért a kvercetin antioxidáns a felelős.

almak

Az alma is jelenthet gondot

Bár nagyon egészséges és előnyös a fogyasztása, bizonyos embereknek az alma is gondot okozhat. A legtöbbünknek nincs problémája e gyümölcs megemésztésével. Azonban ha irritábilis bél szindróma (IBS) betegséggel küzd valaki, a benne levő rost hasi fájdalmakat és fokozott gázképződést válthat ki. A fruktóz intoleranciában szenvedő embereknek szintén kerülniük kell az almát.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Egy válasz

  1. balcsimaimi

    Az alma héját lekell hámozni, mert ragacsos anyaggal van befújva a rothadás ellen. A vitamin az alma héja alatt, körül van, akkor mit lehet tenni, hogy a fogyasztása egészséges legyen?

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.