Atkins diéta vega módra

Kevés ember van megelégedve a külsejével, ezért számos diéta éli virágkorát. Az Atkins-féle viszont már a vegáknak is kedvez.

Az Atkins diéta évtizedek óta hódítja meg a fogyni vágyókat. Annak ellenére, hogy számos kutatás kiemeli, hogy ezzel a módszerrel sok állati zsír jut a szervezetbe, mely ellent mond az egészséges életmódnak.  Most viszont napvilágot látott az Atkins diéta alternatív változata, mely a vegetáriánusoknak kedvez. Ez az ún. ?Eco-Atkins? diéta.

A különbség

A tanulmányok kimutatták, hogy a hagyományos Atkins diéta csökkenti az inzulin ellenállását a testben, vagyis a szervezet nem képes megfelelő választ adni az inzulinnak, emellett növeli a ?jó? koleszterint, viszont csak kis hatással bír a ?rossz? koleszterinre. Ez az eredmény vezette rá a kanadai kutatókat, hogy vizsgálják meg, milyen hatást vált ki a szervezetből, ha magas fehérjetartalmú vegetáriánus étrendet alkalmaznak. Végül ez adta az ötletet az Eco-Atkins diéta kidolgozására.13808Miben más az Eco-Atkins?

A legfőbb eltérés a hagyományos és az alternatív változat között, hogy a magas zsírtartalmú állati fehérjét felváltja a ? főként szójából és gluténből álló ? növényi fehérje. Természetesen a kutatók által valósnak vélt hatást egy összehasonlító vizsgálat során is tesztelték. A kísérletben 47 férfi és nő vett részt, akiket két csoportra osztottak.

Az eredmények mindkét diéta esetében hasonlóak voltak. Tehát javult a vérnyomás, a koleszterin és a triglicerid szint is. Viszont az Eco-Atkins étrendnél a súlycsökkenés mellett a ?rossz? koleszterinszint kisebb volt, ami azt jelenti, hogy az elgondolás helyesnek bizonyult.13809Ennivaló étrend

Steak és szalonna helyett a reform Atkins diétánál elsősorban egészséges zsírokban gazdag ételeket, szóját, babot, diót, magvakat, zöldséget és gyümölcsöt találunk. A teljes étrend 31 %-a növényi fehérjéből származó kalória, 43 %-a növényi olaj és csupán 26 %-a szénhidrát.

A fehérje főként glutén, szója ital, tofu, szója burger és más vega ételből származik, illetve a diéta az alacsony keményítő tartalmú zöldségeket részesíti előnyben.  A repceolaj, dióolaj, az avokádó és a diófélék eredményezik a ?jó? zsírokat a szervezetben. 13810A szénhidrátbevitelről a zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék és kis mennyiségben a zab és árpa gondoskodik.  Tiltólistán szerepel a kenyér, rízs és a burgonya is, illetve az összes olyan étel, melynek magas a keményítőtartalma.

Ezeket végiggondolva, nem jár nagy lemondásokkal, ha a fogyás kedvéért az Eco-Atkins diétát választjuk. Persze csak abban az esetben, ha nem vagyunk megszállott húsfogyasztók.

Forrás: