Ásványok az életünkben – magnézium 2021-04-21 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Bolygónkon ősidők óta jelen vannak az ásványok, azonban az élő szervezet nem képes előállítani őket, pedig alapvető szükségletünk a só, a kálium, a kalcium és a magnézium. Magnézium A magnézium fontos a szénhidrát és zsíranyagcseréhez, illetve más tápanyagok hasznosulásához, beépüléséhez, mint például a kalcium és D-vitamin. Legfontosabb élettani funkciója, hogy segít fenntartani a normál ideg-izomműködést, számos fontos enzimet aktivál, különösen az energiatermelés és felhasználás területén (szénhidrát-anyagcsere). Megőrzi a csontok erősségét és támogatja az immunrendszert. Foto:123rf.com A magnézium forrásai • Gabonák (búza, rozs, árpa, köles, hajdina), zöld, leveles zöldségek, valamint a diófélék. • Spenót, kel, brokkoli, avokádó, hüvelyesek (bab, borsó), teljes kiőrlésű gabonatermékek. • Olajos magvak, halak (tőkehal, tonhal) és néhány gyümölcs is (banán és sárgadinnye). A fülcsengés, azaz tinnitus világszerte a népesség 10-15 százalékát érinti. A kellemetlen zúgó, búgó, csengő, zakatoló, kattogó, sistergő hanghatások lehetnek csupán átmenetiek, ám előfordulhat, hogy egy életen át elkísérnek. Segít a magnézium a fülcsengés enyhítésében? Konyhai tippek: Fogyasszunk kifejezetten ‘zöld’ zöldségeket, melyek magnézium tartalma mellett kalcium tartalma is jelentős! Használjunk teljes kiőrlésű kenyereket a szendvicsekhez, pirítósokhoz, snackekhez! Mivel a tészta jellegű ételek alapanyaga a gabona, ezek is jó magnézium forrásnak számítanak, de az olyan trendi ételek is, mint a wrap is alkalmasak a magnézium bevitelére. Szórjuk szezámmal, mandulával a salátákat, sülteket, köreteket! Fotó: 123rf.com Foszfor A foszfor a második leggyakoribb ásvány a szervezetben a kalcium után. Szerkezeti és funkcionális szerepet is betölt, az előbbi a csontok esetében fontos illetve a legtöbb sejtmembrán egyik legfontosabb összetevője. Része az úgynevezett puffer rendszernek, ami a szervezet sav-bázis (pH) és elektrolit egyensúlyát jelenti. A foszfor forrásai Nagyobb mennyiségben vörös húsokban, baromfiban, halban, tejtermékekben, gabonafélékben, kenyérben és tojásban található meg. Az élelmiszeripar adalékanyagként (foszfát-sók) használja, például sült termékek esetén, sajtoknál, feldolgozott húsoknál, üdítőitaloknál. Forrás: https://napidoktor.hu/index