Almaecet házilag – sérült almákból

Kezd érni az alma, de a fákról már most sok gyümölcs hullik le. Ha eddig mindig a komposztra dobtad őket, többet ne tedd: mutatunk egy sokkal jobb és egészségesebb ötletet!

Egyre többen kíváncsiak rá, hogyan készíthető el az almaecet házilag, hiszen ez az egészséges finomság egy háztartásból sem hiányozhat. Vannak, akik kimondottan csodaszerként emlegetik, hiszen mindent koncentráltan tartalmaz, amit az alma is: pektin, béta-karotin, kálium, enzimek és aminosavak. Zsírégető hatása jól ismert a diétázók között, ahogyan az is köztudott, hogy mézzel keverve enyhíti az ízületi gyulladásokat. Serkenti az anyagcserét, ezért kiváló méregtelenítő, ráadásul jó hatással van a bőr egészségére is. De nem csak emiatt érdemes készítened, hanem azért is, mert így hasznát tudod venni a fa alatti hullott almának. Bár az almaecet készítése házilag kicsit hosszadalmas, de a végeredmény miatt abszolút megéri: hiszen nem csupán olcsóbb, de finomabb is, mint a bolti. Mutatjuk, a receptet!

Foto:123rf.com

Hozzávalók:

  • 2 kg alma
  • 20 dkg méz vagy cukor
  • 2 liter víz
  • Egy ötliteres befőttesüveg vagy egy vödör

 

Fotó: Shutterstock

 

Elkészítés:

  • Az almákat alaposan tisztítsd meg, a rossz részeket vágd ki; ezek nem kerülhetnek az ecetbe. Héjastul, csutkástul vágd össze őket minél kisebbre.
  • Tedd a feldarabolt almát az ötliteres üvegbe, majd öntsd rá a mézet vagy a cukrot. Ezután forrald fel a vizet, majd hűtsd vissza. Ha ezzel megvagy, öntsd a vizet az üvegbe.

 

Fotó: Shutterstock

 

  • Ezután nincs más dolgod, mint egy gézdarabbal vagy vászonruhával lezárni az üveget, és meleg, árnyékos helyre tenni; az ideális a 25 Celsius fok. A ruhára azért van szükség, mert az erjedés alatt ellepnék a muslicák az üveget. Olyan helyet válassz, ahol jó a szellőzés, mert az erjedés alatt kellemetlen szagok keletkezhetnek.
  • Három hétig érleld az almaecetet; közben naponta kavard meg egy fakanállal. Ha letelt az idő, szűrd le alaposan a levet, majd töltsd vissza az üvegbe, és kösd le újra; ezután hűvös helyen érleld néhány hétig. Pár nappal a leszűrés után fehér, kocsonyás réteg keletkezik a tetején; ez teljesen természetes, ez az úgynevezett ecetágy.
  • 2-3 hét után fejtsd le az ecetet: told félre az ecetágyat, és egy vékony csövet vezess az üvegbe. Tegyél egy üres edényt valamivel alacsonyabbra, mint a befőttes üveg van, majd szívd meg a csövet, és hagyd, hogy a folyadék átcsorogjon az edénybe. Ezután töltsd üvegekbe, zárd le, és tedd hűvös helyre.
  • Az ecetágyat ne dobd ki; a következő adag almaecethez újra felhasználhatod.

 

Fotó: 123rf.com

 

 

Forrás: nuus.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.